7/8 2012

Big Screens

4

Het gaat tegenwoordig met de telefoons net zo een beetje dezelfde richting uit als met de televisies: hoe groter en platter – hoe beter. Ik ben absoluut geen fan van telefoons ter grootte van een A4 blad. Maar tegenwoordig begon mijn iPhone mij een beetje te storen. Het ding werkt nog altijd perfect, maar ‘t zat ‘m vooral in het gebruiksgemak. Zitten turen op het kleine schermpje, met mijn dikke vingers op dat kleine toetsenbordje… Ja ik weet het we zijn verwend en ‘t zijn luxeproblemen. Maar toch, ik hou van evolutie op alle vlakken. Dus ook in het gebruiksgemak van mijn smartphone.

Te klein dus de iPhone. Dan ben ik eens op zoek gegaan naar alternatieven. Die had ik al snel gevonden: De Samsung Galaxy S3 en de Nokia Lumia 900. Beide voorzien van een groot display waarbij de Samsung op Androïd draait en den Nokia op Windows Phone. En hele stap voor mij om van de iPhone af te stappen. Ik ben iemand die al van het beginnen van het mobiel internet trachtte om op een eenvoudige manier via een, in dien tijd heette dat gewoon nog platweg, GSM wat basics op het internet te smijten en te raadplegen. In den beginnen nog met de Nokia 7110 en wat varianten daarop maar uiteindelijk kwam het er toch op neer dat het zéér moeilijk of omslachtig was om deftig informatie te posten of te raadplegen. En toen kwam de iPhone, er ging een wereld van mogelijkheden open. Samen met een aantal grote platformen zoals tumblr en later posterous werden de mogelijkheden plots van nihil naar legio omgezet. En plots kon je probleemloos twitteren – facebooken – en welke informatie je maar wil raadplegen, met de nadruk op probleemloos. Ik neem hier technologisch historisch een paar grote stappen maar iedereen begrijpt wel waarover ik het heb. Anyway, Apple bracht met zijn iPhone een oplossing voor al mijn mobile behoeften en problemen, de iPhone was echt een redding en revelatie voor mij. Enfin, ik vertel u dit gewoon om mijn trouw aan die iPhone te schetsen. Want zo ben ik, doet iets (of iemand) het goed, dan hebt u mijn bijna eeuwige trouw. Maar gaande weg kwamen er alternatieven op de markt, de ene al wat beter als de andere. Een aantal stierven een stille dood, andere een glorieuze dood… allemaal voor de bijl gegaan door het machtige IOS. Maar er zijn er een aantal trots blijven staan: Adroïd en de laatste nieuwkomer die ondanks alle sceptische blikken best wel zijn mannetje blijft staan: Windows Phone OS.

Enfin, om een lang verhaal kort te maken, ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en de respectievelijk PR bureau’s van Nokia en Samsung gecontacteerd met de vraag of ik die dingen eens mocht testen. Dat ging vlot want eerstdaags erna lagen ze alletwee voor mijn deur.

Telefoons testen dat gaat in mijn ogen eigenlijk over drie zaken:

 • het design van het toestel en de ergonomie van de batterij
 • de functionaliteit van het OS dat er op draait
 • de kwalitiet en de prijs van de apps in de respectievelijk app-store van dat OS

Ik hoef jullie onderhand niet te vertellen dat mijn telefoon meer is dan alleen maar een bel en surf ding, maar meer het verlengde van mijn bureau thuis. Alles doe ik daar mee: bellen, mailen, offertes maken, planning voor shoots, callsheets voor shoots staan erop, overschrijvingen via de bank, skypen met de ouders en vrienden, navigeren, twitter / facebook en instagram mogen niet ontbreken. en als er nog een beetje tijd over is speel ik wel eens een spelletje Wordfeud. Behoeften zijn persoonlijk ik baseer me dus op bovenstaande behoeften om te beoordelen of iets goed is.

Over de Nokia kan ik eigenlijk redelijk bondig zijn die had ik eigenlijk al eens eerder gereviewed in een kleinere versie en daar is weinig aan veranderd qua mening. Het toestel is groter en mist de mooie ronding in het scherm die de Lumia 800 wel had. Ik had verwacht dat er ondertussen al een update was geweest van het het Windows OS platform maar dat was nog niet het geval. U kan de review hier nog eens over lezen. Om het kort samen te vatten is de Nokia Lumia 900 de mooiste van de de drie grote spelers op de markt met een prachtig true black scherm en met het mooiste OS. Nadelen zijn dat als je een heavy addict bent van Social Media zoals ik je wel wat mist in notificaties en realtime updates. Maar ik blijf er bij dat 90% van de mensen meer als voldoende heeft aan de Nokia met Windows Phone OS. De Market Place (Appstore) is dan weer de duurste van de drie: Sommige apps kosten al snel 5 euro en dat vind ik behoorlijk duur als ik dat vergelijk met de concurrerende broertjes. Als ze het OS van deze knapperd nog een beetje meer push notifications geven, ook voor niet native apps, dan is deze mijn top favoriet.

De Samsung S3 dan, draaiende op Androïd die heeft me toch ook wel van mijn sokken geblazen. Eerst en vooral over de look en feel van het toestel zelf. Een licht toestel dat een beetje fragile aanvoelt door het plastic dat het omhult maar verder een prachtig groot scherm en zoals gezegd veder licht. Breed, zo breed dat ik in het begin zowaar gymnastiek deed met mijn vingers om te kunnen typen, maar alles went en dan is dat weer een pluspunt. Wat er bij de nokia ontbrak, en zelfs een beetje bij de iPhone is wel weer overvloedig aanwezig bij deze S3: Er worden niet alleen software matig notifications gegeven maar ook hardware matig zie je via een led op de telefoon of er iets nieuws de wereld is ingestuurd geadresseerd aan jou. Ze hebben er daar goed over nagedacht. En dan Androïd zelf, daar ben ik nog het hardste van verschoten. Ik verwachtte een OS dat nog grote stappen had te maken om bij te benen met het bekende broertje maar niets is minder waar. De functionaliteit is op zijn minst evenwaardig als alle andere concurenten. Alle apps die ik nodig heb om mijn business te doen draaien vond ik probleemloos in de Play Store, dus na een dagje wennen en finetunen van mijn instellingen was ik mijn iPhone al een beetje vergeten. Ook de meegeleverde navigatie software op de S3 is zeer accuraat. Daar was ik blij om want anders moest ik de TomTom software opnieuw aankopen. Enfin, ik kan er hier nog uren over doorgaan maar eigenlijk komt het er op neer dat die S3 gewoonweg een super hebbedingtje is, een kammeraad onderweg voor iedereen die mobiel connected wil blijven: privé of professioneel. Ik ben er in elk geval uiterst tevreden van.

Kort samengevat:

Nokia Lumia 900: de knapperd van de drie zowel in look ‘n feel als OS, met een gat in de hand in voor Apps in de Market Place. Sociaal gerichte rakker maar ‘t komt er nog niet altijd uit.
De Samsung S3: De Mac Gyver van de Smart Phone: kan en wil alles doen wat jij wilt, soms een beetje robuust in look en feel, but get’s every Job Done.
iPhone 4S: Is nog steeds de veelzijdigste maar ondertussen wel een klein broertje geworden.

‘t Is zéér simpel, de alleenheerschappij van Apple is doorbroken en er zijn twee waardige concurrenten bijgekomen. Elk heeft zijn eigen plus en minpunten. De ene is wat mooier maar minder sociaal geïntegreerd, de andere is een echt sociaal beest maar ziet er soms iets chaotischer uit en de derde, tja, dat blijft de innoverende trendsetter.
Aan u de keuze wat u belangrijk vindt…

4 Responses to “Big Screens”

 • Bjorn said

  Er is de laatste tijd veel te doen rond de grootte van de mobiele toestellen. Ondertussen is de Samsung S3 zo groot geworden dat je hem nog moeilijk een ‘mobiele’ telefoon kan noemen. Steek hem eens in je broekzak en je zal zelf plots een stuk minder mobiel worden. Ieder zijn ding natuurlijk maar veelzijdige draagbaarheid is een must voor mezelf, anders neem ik er wel even de iPad bij.

 • kan enkel beamen wat je schrijft. Ben net zelf overgestapt van iPhone4 naar S3 en kan het iedereen aanraden. super toestel

 • Onne such strategy and stimulation filed game developed by Supercell is clash
  of clans game. you can also create an acronym from the checklist of pieces
  that youu simply do not nered to forget. There is quite a bit that
  takes place within this volume that will leave new comers scratching their heads trying to
  make heads and tails of thee multiple threads running throughout.

  Feel free to visit my web page … hacks to clash of clans

 • There are games that tell you that with online play
  it might change the rating. One will argue, obviously, to the contrary, until this question, at the very least, cannot be
  provably settled, no matter what, and must,
  therefore, be placed on ice. The accumbent time arbor is actually scaled evenly.

  Here is my page; triche clash Of clans

Leave a Reply