2/7 2012

Goodwood – Festival of Speed

7

Samen met de mannen van Shutterspeed, zijn we vorige donderdag vertrokken voor een klein tripje naar Goodwood, UK. Met een man of 9 waren we. Mede dankzij het avontuurlijk gevoel van de mannen van Audi, die zelf ook maar al te graag ondergedompeld worden in pk’s en dergelijke, kregen we drie prachtige wagens te leen om onze roadtrip “iets of wat” extra power mee te geven. Een S6 (400 pk) A7 biturbo (300pk) en als kers op de taart een S8 (500pk). Ik kom in een volgende post nog wel even in detail terug op die bolides, maar in ‘t kort: “Awesomeness”

Allemaal verzameld op een parking in Gent and off we were. Linea Recta naar de Ferry in Le Havre, hier en daar een tussenstopje om van stuur te wisselen tussen de verschillende Audi’s.


Aangekomen in Le Havre, met de nodige vertraging de Ferry op en dan gewoon 6 uurtjes de benen in de lucht tot we aankomen in Porthsmouth, Dat zou tegen 23u zijn. Heerlijk 6u niks doen, een beetje leuteren tegen elkaar, op het dek wat staan uitwaaien en bijna oneetbare ferrykost eten.

Aangekomen in Portsmouth rechtreeks naar het Hotel en na wat Lagers den beddebak in, morgen om 6u eruit om op tijd op het Festival te zijn!

Dat er ons een behoorlijk fijn weekend te wachten stond daar was ik van overtuigd, maar ik kan zeggen dat The Goodwood Festival of Speed, toch wel al mijn verwachtingen heeft overtroffen. Dit “petrolhead” event is niet zomaar een autoshow zoals wij die hier in Belgiê kennen, een beetje saai met wat statische autostandjes die hip proberen te doen door wat beats op te zetten en met mooie hostessen voor je neus te zwaaien.
Neen, The Goodwood Festival of Speed is een eerbetoon aan de raceauto in al zijn vormen: schoonheid, ruwe kracht, historisch, … Als je over het festival wandelt dan wandel je van voor naar achter of andersom door de auto-race geschiedenis. Dat op zich is al uniek maar wat het geheel nog unieker maakt is dat je gewoon overal kan tussenlopen, een praatje slagen met de mechaniekers, tegen de Le Mans winnaar leunen terwijl ze die zijn banden aan het vervangen zijn, als je niet uitkijkt word je overreden door een Formule 1 wagen die van zijn Paddock naar de start van de Hill climb rijdt. En terwijl je ogen de kost geeft aan al dat moois historisch of nagel nieuw wordt je getrakteerd op een symfonie van brullende motoren. Motoren die starten, motoren die over het circuit vliegen, in de verte een motor die ze aan het opwarmen zijn, … overal en continu hoor je brullende motoren, fluitende turbo’s en kletterende mechaniek… héérlijk!

Het hele festival draait eigenlijk vooral rond de Hill Climb: zo snel mogelijk met de wagen uit jou categorie de berg op rijden: wat een smalle asfaltstrook is van 1,6 kilometer. De categorieën gaan van vooroorlogs race machines, tot Formule 1 en Supercars.

Eigenlijk is dit festival een uit de hand gelopen feestje van wat vrienden die met hun unieke race wagens nog steeds wilden blijven racen. Ondertussen komt er meer dan 180.000 man op over het gehele weekend. En allemaal op zijn Engels, goed georganiseerd… je zou bijna denken dat het met Duitse precieze is geplanned…

En dan de namen die er rondlopen: Alain Prost dit jaar, Louis Hamilton & Sebastian Vettel hebben denk ik meer banden heeft verbrand in donuts dan dat hij de berg is op gereden… die mannen komen gewoon een beetje spelen met hun Formule 1 bolide.

Er zijn weinig woorden die héél deze ervaring kunnen omschrijven, u kan best de hele foto en filmreeks bekijken om een goeie indruk te krijgen.

Na twee dagen zat het verblijf en het Festival er voor ons op, wij keerden terug huiswaarts. Deze keer een iets langere trip langs de kusten van Frankrijk om het rijden met die superbolides nog even te stretchen. Heerlijk om door het franse landschap te cruisen, bollen, vliegen, … op landwegen, lokale bijna padjes en natuurlijk l’autoroute. Ondertussen was ons wagenpark ook nog aangelengd met een Masserati Ghibli, die we af en toe eens aan de batterij van één van de audi’s moesten hangen om te rechargen, de alternator was zijn aandrijfriem verloren. Enfin, een heerlijke rit terug, ik laat de beelden en filmpjes voor zich spreken:

Volledige reeks kan je hier zien (198 beelden)

Enfin, een heerlijke roadtrip met fantastische wagens naar een waanzinnig evenement met fijne mensen, wat moet je dan nog meer hebben! Ik heb de tijd van mijn leven gehad!
Hou zeker ook de sites van Shutterspeed & Pietel in ‘t oog, die hebben ook héél wat beeldmateriaal! (Video – Foto).

7 Responses to “Goodwood – Festival of Speed”

 • Wreed coole roadtrip man!

 • Ian said

  Waanzin!

 • supertof filmpje (ook).

 • John said

  Hi I was the 8cm mechanic that had a look at your 4 cylinder ghibli !!

 • Onno said

  Hello John,

  Tnx again for fixing my Ghibli; did not spot you afterwards, so I still owe you a beer.

  Onno

  P.S.: blasphemy: a Ghibli is a 8 cylinder. ;-)

 • Scarlett said

  It’s hard to find your articles in google. I found it on 21 spot,
  you should build quality backlinks , it will help you to increase traffic.
  I know how to help you, just type in google – k2 seo tips and tricks

 • I read a lot of interesting content here.

  Probably you spend a lot of time writing, i
  know how to save you a lot of time, there is an online tool that creates unique, google friendly articles in minutes, just search in google
  - laranitas free content source

Leave a Reply