16/6 2012

Snapshotting part IV

0

Een tijdje geleden werd ik door Samsung België uitgenodigd naar de launch van hun nieuwe camera’s in de NX reeks, respectievelijk de NX20, NX210 en NX1000. Place to be was de Maritieme site in Oostende waar Carl de Keyzer zijn Moments before the flood tentoonstelling huisde. Na een korte presentatie door Samsung en een rondleiding door de Magnum fotograaf die wat toelichting gaf bij zijn nieuwste werk kregen we alleen een test exemplaar onder de vorm van de NX20 in de pollen geduwd om een paar weken met aan de slag te gaan.

Voor alle technische specs moet u maar even op de gespecialiseerde sites gaan kijken, daar ga ik niet te ver over uitwijden.

Ik was er nogal sceptisch over in eerste instantie. We zijn verwend tegenwoordig wat betreft systeemcamera’s, elk zichzelf respecterend merk heeft daar een kwalitatief aanbod in. Om zich te onderscheiden van de anderen moet je al sterk uit de hoek te komen. Verder hou ik wel van de retrolooks van de FujiFilm X100 en de Olympus OMD, dus daar had ie van het begin een streepje achter. Maar ik besloot om voor deze test al mijn vooroordelen opzij te schuiven en gewoon de NX20 aanwenden om als een brave hiusvader foto’s te trekken van mijn kindjes en mijn dagelijkse omzwervingen. Ik moet wel zeggen dat ik pas aan de slag ben gegaan nadat ik (zéér snel) de 2.0 16mm lens had ontvangen, die standaardlenzen bij deze camera’s zijn mijn ding gewoon niet, ik werk liever met vaste lenzen met een groot diafragma. En eenmaal die klik gemaakt moet ik meteen toegeven dat ik redelijk tuk was om deze camera. Ligt zéér goed in de hand en door het pivoterende lcd scherm is het eenvoudig om zonder al te veel moeite andere perspectieven te nemen.

Er zitten een aantal ‘nice to have’s’ in waarvan de meest unieke toch de ingebouwde wifi is. Hiermee kan je, via wifi, beelden direct posten op verschillende sociale media of streamen naar je televisie. Nice to have zeg ik wel want mij zal je nooit een beeld onbewerkt online zien zetten. Zeker niet omdat ik alle beelden in raw trek en die toch steeds een basis bewerking nodig hebben om er wat meer “panache” aan te geven. Maar voor minder veeleisende gebruikers is dat een mooie meerwaarde. Wat ik aan die wifi vooral belangrijk vind is dat het eenvoudig en gebruiksvriendelijk is.
Een andere, voor mij belangrijke vereiste, is dat alle basisfuncties die je nodig hebt om te fotograferen direct toegankelijk zijn via knoppen op de body. Lichtmeting, iso’s, focus punt in de zoeker kadreren, diafragma en sluitersnelheid. Al die zaken zijn snel aan te passen, mede ook dankzij de I-function.
Die I-function is een knop op de lens waarmee je, afhankelijk van de modus waarin je fotografeert je instellingen kan aanpassen. In het begin is dit even aanpassen maar eenmaal dat je dit gewoon bent is het verrekt handig. Als er iets is waar ik een hekel aan heb is dat je diep in menu’s moet gaan graven om één of andere instelling aan te passen.

Als ik ergens een puntje van kritiek kan geven dan zou het wel op de grootte van de beelden zijn, ik vind dat zulke camera’s voldoende hebben aan 12 megapixels, zware files voor zo’n toestel vind ik overdreven. Maar dat is een bedje waar vele producenten ziek in zijn. Ik heb jaren professioneel met 12 megapixels gefotografeerd en voor 99% procent van de gevallen zat ik daar safe met, ik begrijp dus niet dat voor particulieren zulke grote resoluties gehanteerd worden, die worden nooit optimaal benut.
Verder spraken ze op de presentatie van Samsung over extreme goede iso’s, ze lieten daar beelden zien gemaakt op iso 6400 die ruisloos waren. Uiteraard als je dat overdag doet met voldoende aanwezig licht dan is er nooit een vuiltje aan de lucht, maar in donkere omstandigheden is dat toch een ander verhaal. Begrijp me niet verkeerd, die iso’s zijn verdomd goed, maar niet zo superieur als ze bij Samsung claimen. Maar dit terzijde, er zijn weinig minpuntjes aan deze camera. Zeker niet gezien dat het doel publiek hoofdzakelijk uit particulieren bestaat.

Globaal gezien kan ik zeggen dat dit een zéér goede camera is, ligt goed in de hand en maakt mooie beelden met mooie tinten, autofocus is zéér snel, er zit maar weinig vertraging tussen het moment dat je afdrukt en de registratie van de foto. Ik heb ‘m echt een paar weken overal mee naartoe gesleurd en veel plezier aan gehad. Ik had zelfs een beetje spijt toen ik hem terug moest afgeven. In gebruiksgemak en snelheid van fotograferen is hij echt een uitblinker, beter dan mijn X100 maar daarom hou ik niet minder van die X100. Is dit een goede camera, zéér zeker, maar zoals gezegd het aanbod binnen dit segment is zo sterk aan het uitbreiden dat er voor elk wel wat wils is. Ik zou zeggen, stap naar een winkel en hou hem eens in handen en neem wat testbeeldjes, dan weet je direct of jij en de Samsung NX20 een match zijn. Maar een miskoop zal je hier volgens mij nooit met doen.

Tot slot nog wat beeldjes gemaakt along the way.

Ten huize dipfico:

Werchter Boutique Metallica:

En wat varia snapshots:

Leave a Reply