12/2 2012

Compact vs Realiteit

6

Ik heb hier gedurende de voorbije jaren redelijk wat compact camera’s de revue laten passeren ‘t was begonnen met de G10 van Canon, daarna de GF1 van Panasonic en momenteel de X100 van Fujifilm. Over die laatste heb ik echt geen slecht woord, heerlijk toestel, zowel technisch als qua design. Daarnaast heb ik de voorbije maanden tal van compacts ter test op mijn boterham gekregen, de Sony Nex-5, NEX-7, Nikon V1, … (reviews volgen nog).
En sinds kort worden mijn ogen uitgestoken door de X1 Pro van Fuji Film. Maar toen ik daar over nadacht vroeg ik mij af waarom ik steeds zo gebrand ben op die nieuwe “revolutionaire” toestellen. Design-wise zien ze er echt fantastisch uit en technisch moeten ze op vele vlakken niet meer onderdoen voor hun grotere broertjes.

En toch zit er een groot verschil op.

Ik ben gewoon om met een DSLR te werken, voorlopig een D700 met een reeks toplenzen. Die dingen reageren oersnel, focussen als een trein en zijn zéér lichtgevoelig. De body van zo’n DSLR ligt ook lekker in de hand, zij het zwaar(der). Maar ‘t zit ‘m vooral in de technologie die er in zit.

Als ik met mijn DSLR fotografeer dan weet ik voor ik op de knop druk wat voor een beeld er op de display zal verschijnen. Ik ken dat toestel door en door. Ik heb controle over het beeld, de instellingen en het resultaat. Als ik met een compact camera fotografeer is dat anders. Uiteindelijk zijn de beelden mooi en technisch in orde, maar ik heb steeds het gevoel dat er een stukje geluk bij zit, een gokje van “wat het zal geven” als ik op de knop druk. Meestal komt er een mooi beeld uit maar niet hetgeen ik in gedachte had. En dat heb ik niet graag, ik doe niet aan lucky shots, ik doe aan mijn idee vastleggen op beeld.

Ik weet dat het allemaal een beetje abstract klinkt maar ‘t gaat tenslotte om gevoel en plezier van fotograferen. En ik heb meer feeling met mijn DSLR en nog meer plezier dan dat ik heb met een compact of 4/3 camera.
Ik verwacht ook van die compactjes dat ze dezelfde features hebben als een DSLR en dat is niet het geval. Dus in de plaats van mijn nog eens de zoveelste compact te kopen, ga ik gewoon terug de D700 met mijn favoriete 35mm 1.4 in mijn tas steken, allé om eerlijk te zijn steekt die er meestal in. Per uitzondering doe ik eens moeite om de X100 in mijn tast te steken maar dat is eerder uitzondering. En of er nu een compact van 700 gram of 2 kilo aan lens en body in die tas zit, ik merk dat verschil toch niet. Waarschijnlijk dat ik de X100 te koop zet, ‘t zal met pijn in het hart zijn maar als ie in de kast staat te stoffen is er ook niemand iets mee.

Let wel, ik zeg niet dat al die compacten, zeker de high ends, slecht zijn, intégendeel, dat zijn toptoestellen. Maar mijn voorkeur ligt toch in het vertrouwde van mijn DSLR. Ik ben ook beu om daar zoveel geld aan uit te geven. Waarom het elders zoeken als alles wat ik wil eigenlijk in mijn D700 steekt, ‘t weegt enkel wat meer. Want daar draaide voor mij het hele verhaal rond. Soms wil je eens iets lichter bij hebben, maar zo dicht mogelijk blijven bij de kwaliteit die we kennen van onze DSLR’s.

Awel ik zeg het u, die één kilo en half die het verschil geeft tussen de DSLR en een compactje als tweede toestel, die is me geen 1000 of meer euro waard en daarom blij ik trouw aan mijn DSLR.

in gear Tags: ,

6 Responses to “Compact vs Realiteit”

 • Treffend verwoord.

  Ik heb mijn X10 nu een weekje (eerste digitale toestel dat ik ooit koop), en weet nu al dat het niet aan mijn oude SLR’s kan tippen.

  Bij mij geeft de viewfinder de doorsslag;

  ben je opgegroeid met het what you see is what you get-principe vaneen glazen spiegeltje achter een lens, dan zal een meetzoeker nooit meer voldoen.

  Ik betrap me er zelfs op met het schermpje te werken zoals ik jarenlang bij anderen vervloekt heb.

  Maar die werkwijze geeft vaak nog betere resultaten dan de parallax en 85%-dekking van de zoeker op de X10 – die bovendien geen jota info geeft. Over niks.

  Was het niet voor het feit dat we – en dan heb ik het vooral over mijn afotografische partner – binnenkort echt een P&S’je nodig hebben, dan had ik die 600€ aan film gespendeerd.

 • Interessante blogpost, Niko. Ik heb ook een D700 en een rist lenzen en dat is een dijk van een camera. Ik heb er onlangs de Fujifilm X10 bijgekocht – het zogenaamde ‘kleine broertje’ van de X100, alhoewel het technisch bekeken eerder een verre neef is met wat uiterlijke gezichtsovereenkomsten.
  Wil ik absolute beeldkwaliteit en lekker grote pixels om in Lightroom nog veel nabeweringsmogelijkheden te hebben, dan kies ik uiteraard de D700.
  Maar ik stel vast dat de beeldkwaliteit van mijn X10 voor gemiddeld gebruik eigenlijk meer dan voldoende is. ‘Erger’ nog: dat de JPG’s eigenlijk in veel gevallen volstaan (en mij minder nabewerking geven). De X10, en andere soortelijke compactere camera’s kunnen een aantal dingen die mijn D700 niet kan, zoals het lichtelijk verslavende panorama-sweep of het synchen op 1/1000e seconde zonder krachtsverlies van de flits. Om nog maar te zwijgen van de gewichtsbesparing.
  Voor mij is het dus geen of/of verhaal, maar een en/en verhaal: beide kunnen dingen die de andere niet kan en ik kies in functie van het moment…

 • Thomas said

  Sinds de 4s er is, gaat het bij mij tussen SLR en iPhone. Markt van goedkopere compactjes stort helemaal in volgens mij.

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Een zeer interessante en herkenbare blogpost! Ik begrijp je redenering al moet ik er voor mij persoonlijk aan toevoegen dat ik zo stilaan een stadium nader dat een DSLR niet per sé meer nodig is voor wat ik doe. Alleen is het dan de vraag welk toestel de plaats kan innemen en die lijst is erg kort, zoniet nog redelijk blanco. Om die reden ben ik benieuwd naar nieuwe camera’s die de komende maanden zullen worden gereleased, ik denk dan in de eerste plaats aan de Fuji X-Pro1 alhoewel ik mijn verwachtingen bewust niet te hoog plaats want met de X100 hebben ze ook steken laten vallen.

  Aansluitend bij de commentaar van Thomas: ik heb vorig jaar een reeks gemaakt met enkel de iPhone 4S en Hipstamatic en ik was daar erg tevreden over. Deed perfect wat ik wou en wat ik nodig had.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  ‘t is natuurlijk een zéér persoonlijk gegeven, dat besef ik ook wel.
  Ik kan me in elk van jullie comments vinden of toch de invalshoek begrijpen.

  Ik weet ook nuet of dat een permanente fase is bij mij, maar momenteel opteer ik dus voor de D700.

  Nu is het een kwestie van of-of maar binnen een half jaar kan het weer en-en zijn… zoals Piet opmerkte.

 • Ian said

  Ik heb me er bij neergelegd dat betaalbare digitale compact-camera’s mijn spiegelreflex niet kunnen evenaren. De X-Pro1 ziet er fantastisch uit, maar ligt mijlenver boven mijn budget voor een toestel dat ik niet voor betaalde opdrachten zou gebruiken. Daarom koos ik om veel controle los te laten en voor een goedkope analoge compact-camera te gaan.

Leave a Reply