26/1 2012

Nokia Lumia 800

13

Vorige week vrijdag werden we door Nokia België uitgenodigd om de prélaunch van de Nokia Lumia 800 bij te wonen. De Nokia Lumia 800, is volgens mij het eerste grote samenwerkingsproject tussen Nokia en Microsoft. Nokia levert de hardware en de software die er op draait is dan weer Windows Phone 7, kortweg WP7. En aangezien ik “nogal” gadget minded ben was ik er maar al te graag bij.
Tijdens de launch was ik nogal sceptisch over het Windows gedeelte van de presentatie. Eerst en vooral om dat ik sowieso al bevooroordeeld ben over alles wat uit de buik van Microsoft komt en ook omdat de presentatie ging over gimmicks en “nice to haves” in de software. Dat je jouw XBOX avatar over je scherm kan laten dansen op de Nokia, liet me zachtjes gedrukt nogal koud. Het gaming gegeven van die zaken interesseert me niet, ik ben een “die hard” functionele gebruiker van smartphones, ik verwacht dat die in uitgebreide mate mijn leven op mobile wijzen ondersteunen. Verder hecht ik veel belang aan het visuele aspect zijnde design en interface. Vanuit deze optiek ook mijn review. Ik was dus ook méér dan blij dat we een toestel mee naar huis kregen om uitgebreid te testen.

Design:
een z̩̩r subjectief gegeven. Deze Lumia 800 heeft bijna dezelfde look als de Nokia N9 die ik eerder al eens reviewde. Enkel zijn er onderaan drie subtiele navigatie knoppen: Back РHome РSearch.
Ook weer een True Black display, wat naast mooi ook zacht is voor je ogen.
En ja het volledige design is in mijn ogen om je vingers aan af te likken, als ik mijn iPhone er naast leg lijkt het wel of de industriële revolutie tussen die twee toestellen zit. Again, persoonlijke visie.

Interface:
Something new, something fresh, something smooth…
Hoe sceptisch ik was tijdens de presentatie, zo enthousiast was ik bij het uiteindelijke testen van het toestel. WP7 is een totale andere aanpak van smartphone interface dan dat we tot nu toe gewoon zijn. Daar waar Androïd en IOS, application georiënteerd zijn (alles gaat via een bepaalde app) daar is deze WP7 volgens hen “people oriented”. Ze hebben daar misschien gelijk in, maar ik voel het eerder aan dat dit OS organisch is. Het voelt allemaal héél natuurlijk en logisch aan. En ja, daar viel mijn mond van open: Windows en natuurlijk en logisch waren zaken die ik absoluut niet met elkaar kon rijmen. Wel dus, ze hebben hier duidelijk van scratch het hele ding opgebouwd en dat heeft een zéér coole en praktische interface opgeleverd. Niet alleen is deze zéér personaliseerbaar maar ook nog eens interactief.

Het belangrijkste dat je kan zeggen van deze OS is dat alles eigenlijk geïntegreerd is in een aantal native apps, ik noem ze “Tiles” (tegels). Je adressboek, dat onder de tile “people” zit geeft niet alleen contact gegevens weer maar ook de laatste statussen op de verschillende sociale netwerken: twitter – facebook – LinkedIn – Windows Live, verder kan je daar dus per contact ook de contact geschiedenis zien, laatse twitter messages, facebook statussen, mails, telefoon gesprekken, SMS’en, … zéér overzichtelijk en handig. De meeste “tiles” geven op het homescreen info weer over de inhoud ervan. Zo geeft de app van Mobile Vikings mooi weer hoeveel beltegoed ik heb en wat mijn dataverbruik is geweest tot nu toe, als ik een snelkoppeling wil maken van het homescreen naar vb mijn vriendin, dan verschijnt er een tile die roteert tussen haar Facebook profile foto, FB status, laatste tweet etc, … En zo zijn er tal van apps die over deze functionaliteit beschikken. U merkt het, ik spreek over Tiles & Apps. Het is een definitie die ik er zelf aan gegeven heb, dus pin me er niet op vast. Met “Tiles” bedoel ik de native organische apps van WP7 zelf die een aggregaat zijn van verschillende info op je Smartphone, maar je kan natuurlijk ook aparte applicaties installeren die onafhankelijk en niet geïntegreerd werken, die verzamel ik onder de noemer apps. De belangrijkste (voor mij toch) tiles zijn:

 • Me: geeft alles weer wat via sociale netwerken naar jou komt, facebook msgs, twitter reply’s, Linked In,… alles wat direct geadresseerd is aan jou. Eén minpuntje hier: om één of andere reden komen twitter direct msg’s daar niet in terecht. .
 • People: de bulk van je social network feed: Facebook News feed, twitter wall, … alles mooi weergegeven in een scrollable interface.
 • Messages: een SMS en Chat Interface.

Enfin, de interface, ik krijg het niet echt uitgelegd hoe smooth die is en ik vertel u hier nog niet de helft van de mogelijkheden. Ik ben op zoek geweest naar een cool filmke over de interface, helaas heb ik enkel een tutorial filmke gevonden die een beetje weergeeft hoe vlot en mooi de interface is. Let vooral op de interactieve en totaal andere manier van gebruik.

Kortom, die WP7 is een killer van een OS met oog voor design & UX!! Er zijn ook een aantal minpunten, waar ik later in deze post op terug kom.

Wat betreft configuratie en hoe snel je dat ding up & running krijgt, dat ligt natuurlijk ook een beetje aan jezelf. Ik had het op 10 minuten gedaan, waarvan ik 8 minuten naar het blad heb gezocht waar het APN van Proximus op stond. Gmail, Google Calendar, Facebook, Twitter, Linked In en een Windows Live ID aangemaakt op “No Time”. Ik was niet zo happig op die Live ID aanmaken maar bij Apple moet je ook een Apple ID aanmaken als centrale account, gelijke kansen voor iedereen dus!

Verder zijn er nog een aantal applicaties die Nokia eigen zijn zoals Nokia Drive en Maps. Zie het als TomTom en Google Maps op maar dan van Nokia. In de 7 dagen dat ik de Lumia nu gebruik heb ik die Nokia Drive GPS vaak gebruikt en die werkt echt zéér goed, niks op aan te merken.

Mail-integratie is perfect: gmail – exchange – hotmail (?) – exchange -.. niks op aan te merken en vooral de interface is weer zéér mooi en gebruiksvriendelijk. En hetzelfde kan gezegd worden van de kalender…!

Tot nu toe hebben we het alleen maar gehad over de native apps van deze Nokia, maar er zijn ook third party apps die je via de Marketplace kan installeren. Als ik kijk de applicaties die ik gebruik om mobiel toch mijn klanten te kunnen servicen, dan zijn dat volgende applicaties: Freshbooks, Evernote, Dropbox & Wunderlist. Daar heb ik allemaal een WP7 equivalent voor kunnen vinden in de Marketplace, behalve voor Wunderlist wat wel een cruciale is in mijn workflow. Enkel voor dropbox is het ook enkel een viewer. De andere apps hebben een gelijkwaardige of soms zelf een beter interface als hun IOS equivalent.

En voor de fun draait het bij mij vooral om Skype, Spotify, Sonos, WordPress, Wordfeud, Instagram, Twitter en Facebook
Spotify en WordPress heb ik geïnstalleerd, de Sonos app niet wegens te duur (8,99 euro!!) Skype, Wordfeud en Instagram bestaat niet op WP7 en de twee social apps omdat ik vind dat er toch nog wat functionaliteit onbreekt in de native social integration op de WP7.

De minpunten:

Eentje voor design en gebruiksgemak: die usb batterijlader, daar moet je microbioloog voor zijn om die vlot in alle situaties in te pluggen in de smartphone, als je het beschermklepje al openkrijgt tenminste.

Batterijduur is opmerkelijk beter dan de N9 maar ik zit toch al halverwege de dag bij te laden. Ik ben wel heavy user natuurlijk, maar toch…

Camera… crappy, ik kan er geen ander woord voor vinden. Die camera in de N9 zat was subliem, deze is traag, slechte kleuren, traag, onscherp en traag traaag. En geen front camera. Mannen doe hier iets aan!

Zoals gezegd, de Marketplace is echt extreem duur in vergelijking met AppStore van Apple. Er zijn natuurlijk ook veel gratis apps of betaalbare, maar ik vind het verschil toch opmerkelijk. En verder vind ik ook dat hier het oog voor design een beetje wordt verwaarloosd. Ik heb apps gezien met de lelijkste drukke logo’s die niet mooi aansluiten bij de harmonie op je Smartphone. Ik ben zo een miereneuker die dan een app gewoon niet installeert als ie lelijk is. Het oog wil ook wat!

Push notifications, die zijn er wel voor de native apps, maar alle externe apps kunnen daar geen gebruik van maken. Al kan je het wel eventueel zien op de Tile, je krijgt geen message op het lock-screen of een piepje of trilletje. Vind ik wel belangrijk. Voor mail werkt het, maar voor alle andere communicatie apps mag dat ook werken.

En dan eigenlijk de belangrijkste opmerking: de integratie van Twitter en Facebook is echt geniaal doorheen het gehele WP7 OS. Alleen ontbreken er toch wel details die belangrijk zijn.

Twitter direct messages worden niet mee opgenomen in de “Me” app dus die moet ik dan via een geïnstalleerde Twitter app gaan lezen.
Ook als ik een thread wil lezen van @replies. Ik kan niet lezen wie op welke tweet wat heeft gereageerd. Je kan dus echt enkel momentopnames lezen.
Een autocomplete bij het typen van een twittername zou ook geen overbodige luxe zijn, sommige mensen hebben op twitter een naam die je nooit kan onthouden of spellen.
Je kan dus ook geen DM’s sturen via de native social app. En als je via twitter een foto stuurt, dan gaat dat via je Windows Live id en Skydrive, ik wil dat niet. Ik wil kunnen kiezen uit verschillende services als foto service. (Als je de twitter app installeert kan je dat weer wel.)

Facebook: Ook hier weer een hele sterke basis maar de puntjes die het geheel afmaken ontbreken nog. Op posts kan je niet zien wie er geliked heeft, wel hoeveel. Je kan niet switchen tussen notifications, wall, newsfeed, … ‘t is enkel de newsfeed. (Als je de Facebook app installeert kan je dat weer wel.)

Een laatste puntje, ‘t is nog niet het geval maar ik schrijf het eerder neer als waarschuwing. Uit de grond van mijn hart hoop ik dat ze niet gaan proberen het warm water opnieuw uit te vinden. Daar bedoel ik mee, van alle soorten apps en services een windows equivalent maken. Die twitter skydrive fotoservice was hetgene dat mij daar attent op maakte. De meeste van die apps en services draaien uitstekend op zich zelf, verander daar niks aan en integreer die gewoon. Je zal er gebruikers met winnen ipv verliezen. Ik hoop dat ze bij Microsoft meer “user oriented” blijven denken en niet “company policy” gewoon toepassen! Mark my words!

En dan wil ik graag toch nog even afsluiten met een pluspunt… man dat ding is snel!

Enfin, conclusie:

Ik kan niet anders dan concluderen dat dit een ongelofelijk goede smartphone is en met kop en schouders boven 99% van de concurrentie uitsteekt. Niet alleen distantieert het zich van de concurrentie in design, interface en ontwerp maar ook in vernieuwende factor. Ze hebben bij Nokia/Microsoft niet de zoveelste iPhone copy proberen te maken, they kinda reïnvented it. Er zijn hier en daar nog wat tekortkomingen maar ik twijfel er niet aan dat die in de volgende releases opgepikt gaan worden.

Dit is nu eens echt de eerste telefoon die er in geslaagd is om mijn iPhone in de kast te leggen voor een week zonder dat ik iets te kort kwam qua functionaliteiten of mogelijkheden. Een überstrak design, (mooier als mijn iPhone), met een supersnel OS WP7 dat er waanzinnig mooi uitziet (mooier als op mijn iPhone). Ik had vandaag terug mijn Mobile Vikings kaart in de iPhone gestoken en het Generation Connect dat we bij de Nokia kregen terug in de Nokia. Maar ik merk dat ik na 2u al weer geswitched ben naar de Nokia.

Of ik nu een overtuigde windows man ga worden… don’t think so. Ik ben graag platform-onafhankelijk, ik gebruik niet de .me account van apple als mail, wel gmail… ook geen iCLoud voor storage, wel dropbox… ook geen ical maar google calendar, … ik wens dus ook geen Windows eigen dingen als skydrive te gebruiken of hotmail. Dat stelt mij instaat om rustig op Mac verder te werken terwijl ik met een windows phone bel en werk op locatie. Alles wat in “The Cloud” synct toch probleemloos met Mac, Nokia, ipad, iPhone.

Ik heb echt al dagen zitten denken, wat als ik nu moet kiezen… en eigenlijk is het mij net binnengeschoten. Ik kies niet, ik ga gewoon regelmatig switchen tussen mijn iPhone en deze geweldige Nokia Lumia 800 die op Windows draait. Puur op goesting en smaak. Fashionable!

Nokia en Microsoft hebben iets nieuws ontwikkeld en ‘t zit er pal op!

Meer info over de Nokia Lumia 800
Meer inzicht in het WP7 OS (pls do check this out!)

13 Responses to “Nokia Lumia 800”

 • Perfecte weergave van mijn bedenkingen, alleen wil mijn vriendin de iPhone dus ik zal niet kunnen switchen. Hoe hard ik ook wil ;-)

 • Wat een uitgebreide, duidelijk en vlot leesbare review! Nice.

  Via een collega wist ik al dat WP7 best goed in elkaar zit. En die camera op de Nokia, dat was bij mij een belangrijk punt waarom ik van BlackBerry naar iPhone ben geswitcht. Dus ‘t zou mij mateloos storen vrees ik.

  Dat True Black scherm ken ik. En dat is very very nice!

 • Mooie review, en goed om te horen dat je het je bevalt! We hebben net opdracht gegeven op WP7 app te laten ontwikkelen!

  Enige probleem: nog even zo’n toestel op de kop tikken.

 • Begin november liep ik al eens een week rond met een WP7 Mango telefoon. Een HTC Trophy. En ik was toen vooral van het OS onder de indruk. Minder van de HTC zelf, maar ik denk dat de looks van deze Nokia Lumia mij ook meer zouden bekoren. Ik had toen ook wel bedenkingen bij de apps … http://darklife.com/post/2011/11/14/een-weekje-met-een-windows-phone.aspx

 • Stijn De Winter
  Twitter: pitslamp
  said

  Mooie review, as usual. Laten we hopen dat Windows 8 hier ook trekjes van zal hebben…

 • [...] al een update was geweest van het het Windows OS platform maar dat was nog niet het geval. U kan de review hier nog eens over lezen. Om het kort samen te vatten is de Nokia Lumia 900 de mooiste van de de drie grote spelers op de [...]

 • Puis-je recopier certaines lignes sur mon site internet ?

 • Hello great website! Does running a blog such as this require a large amount of work?
  I have very little expertise in programming but I had been hoping to start my own blog in the near
  future. Anyway, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.

  I know this is off subject but I simply needed to ask.
  Thank you!

 • Superrb website you have here but I waas curious about if you knew of anyy forums that
  cover thee same topics discussed in this article? I’d really love to be
  a part of community where I can get responses from other knowledgeable people
  that share the same interest. If you have any recommendations, please let me
  know. Bless you!

  Here is my blog Lynchburg Realtors

 • Heya i am for the firs time here. I came across this board and I find It really helpful & it helped me out a
  lot. I hope too offer something back and help others such
  as you helped me.

 • The film festival takes place in the Midlands region of England and they call for submissions in June.
  The king forbade spinning on distaff or spindle, or the possession of one,
  upon pain of death, throughout the kingdom, but all in vain. As the name suggests it is the
  furniture of the green house.

  Check out my page :: http://www.facebook.com

 • Jimmy said

  Everything is very open with a clear description of the challenges.

  It was definitely informative. Your website is useful. Thanks for sharing!

 • Reputation of the company: The most vital thing you must consider is the reputation of the company.
  For expansion of the business, people build attractive websites and put it up on the web
  but that is not enough. You had better be able to use your questions quickly and professionally fashion. Due to the advance in technology,
  there are many websites of varied businesses available online.

Leave a Reply