21/1 2012

Back it up

16

Wat was me dat voor een weekje! Maandagavond was ik een shoot aan het afwerken die ik tijdens de namiddag had gemaakt. Om 23u was alles rond en een eerste versie geleverd aan mijn klant. Ik was toen nog aan het twijfelen of ik de files al op mijn Drobo zou zetten ter archivering. Maar ik dacht bij mezelf, bijna al grappend: “ik zal ze nog even lokaal op de iMac laten staan wat ge weet nooit of die Drobo crashed of niet!” Ik stond de volgende morgen op wou andere files van de Drobo halen en dat onding was wéér gecrashed! Ondertussen was dat al de derde keer dat dit “dure backup systeem” mijn een trap tussen de benen gaf.
PANIEK!

Maar voor ik uitleg hoe het allemaal verder verlopen is zal ik eerst even uitleggen hoe mijn back up systeem in elkaar zit:

Aangezien mijn Drobo al twee keer eerder gecrashed was, gebruik ik die niet meer als backup maar eerder als actief archief voor al mijn beelden. Dat wil zeggen dat ik beelden die ik heb in geladen op mijn mac lokaal laat staan tot ik ze finaal heb bewerkt. Dat werkt ook gewoon wat sneller met Lightroom. Nadat zij zijn afgewerkt sleep ik ze naar de Drobo, als archief dus. Maar nog steeds rechtreeks zichtbaar in Lightroom: Passieve werkruimte dus.

Die Drobo wordt continue geupload naar Backblaze, als online backup. Incase dat ze alles stelen bij mij of alles afbrandt… Dat kost mij 50$ per jaar voor onbeperkte ruimte. Er staat daar momenteel zo’n 4 terrabyte.

Verder maak ik een lokale back up van die drobo op een Lacie harde schijf.
Daarnaast maakt mijn Time machine ook nog een back up van mijn iMac zelf, zodat alle lokale files plus foto’s die daar nog op staan ook safe zijn. En ook wordt de volledige iMac ook nog eens gebackupped naar Backblaze.

Enfin, waterdicht denk je dan, en dat is het ook op het feit na dat er een menselijke actie tussen zit. De stap van de back up van de Drobo naar de Lacie harde schijven is een manuele stap. Dat wil zeggen dat ik één of twee keer per week manueel de nieuwe gemaakt folders versleep van de Drobo naar de Lacie.

En laat het nu net daar zijn dat het probleem lag na de crash. Door vermoeidheid, veel werk en twee lieve kleine koters die veel aandacht vragen, had ik dat al een twee weken niet meer gedaan. En dan komt Murphy natuurlijk even om de hoek kijken: de Drobo geeft wééral de geest en ik heb niet alles gebackuped. En laat er nu net nog een aantal belangrijke foto shoots tussen staan.

Die Drobo heeft me al vaak teleurgesteld, zelfs bijna tot waanhoop gebracht. ‘t Is een dure nuteloze machine die niet waar maakt wat hij normaal gezien gespecialiseerd in zou moeten zijn: je data veilig opslagen als backup.

Het volgende probleem stelde zich dus: de drobo die faalde in zijn taken crashte, ik had nog geen backup op de Lacie wegens vergeten en een kleine portie luiheid, backblaze was nog niet helemaal in sync met alles te backuppen omdat dat net iets meer tijd vraagt om allemaal up te loaden… Ik miste dus een aantal cruciale files.

Handen in het haar, veel recovery programma’s geprobeerd maar niets bracht soelaas. Nog meer handen in het haar en nog meer paniek…
Uiteindelijk was het wel de software van Drobo die één of andere data protection liet lopen waardoor plots, allé na 35 uur, ineens weer alle files op de Drobo stonden. Ik sprong een gat in de lucht… tot ik zag dat ik niets met die files kon doen, niet copieren – slepen – … niets. Alles stond als dode files op de schijven.

Daar heb ik dan uiteindelijk ook een oplossing voor gevonden bij Lacie zelf, na het aankopen (47€) & installeren Intego Backup Pro kon ik door de synchronisatie optie te kiezen wel de files overpompen naar de nieuwe Lacies, die ik ondertussen was gaan kopen.

Alles uiteindelijk kunnen recoveren, wat een geluk! Ik pen het hier allemaal even vlotjes neer maar ik kan u garanderen dat ik uren en nachten heb zitten zoeken naar oplossingen van dinsdag ochtend tot vrijdagmiddag. Maar uiteindelijk heeft mijn doorzettingsvermogen toch resultaat opgeleverd. Ik blij en opgelucht!!

En wat hebben we dan geleerd:

 1. Je back ups manueel doen, ook al is het maar een klein stukje van het hele process, is geen slim idee.
 2. Backblaze is een top service maar die is nooit dag op dag up to date. Zeker niet als je zoals ik werkt met massa’s fotos. Die upload je niet zomaar op een uurtje, daar gaat soms wel eens een week of twee over.
 3. De schijven met back ups laten overkomen van Backblaze (USA) gaat je toch al gauw 500 euro kosten, inclusief transport. Maar dat is natuurlijk verwaarloosbaar als dat de prijs is die je moet betalen om al je files terug te krijgen.

Dus heb ik wat aanpassingen gedaan:

 1. die Drobo heb ik op non actief gezet: onbetrouwbaar. Period.
 2. In de plaats heb ik twee Lacies gezet: een als actief archief en één als backup mirror
 3. Via die Intego Backup Pro kan ik backups en synchronisatie scheduelen. Deze staan nu dagelijks op het programma.

Dat ziet er dus als volgt uit:

Ik weet niet of bovenstaande dé allerbeste oplossing is maar ‘t is er in ieder geval één waar ik me goed bij voel en nog begrijp wat er gebeurdt. Mijn vertrouwen in raid en andere backup systemen is onder het vriespunt gezakt. Dus los ik het liever zo op. Ben er ook absoluut geen specialist in er zullen er ongetwijfeld zijn die het beter of anders zouden aanpakken. U mag het mij altijd laten weten.

Ik ben in ieder geval blij dat ik niets kwijt ben, maar ‘t was wel een stresserende les.

in gear , how to Tags: ,

16 Responses to “Back it up”

 • Mijn systeem is iets simpeler, ik ben dan ook geen pro. Ik werk gewoon van 1 losse schijf en back-up op een andere losse schijf, de belangrijkste foto’s zet ik op deviantart, huwelijksfoto’s komen ook nog op een aparte 2.5 inch schijf die ik niet thuis bewaar. Mijn back ups gebeuren dagelijks door Crashplan als ik ooit eens geld zou verdienen dan ben ik wel van plan om ook nog een online back up te gebruiken.

 • Heb ook al veel blogposts gewijd aan mijn backups. Drobo heeft me altijd aangesproken maar toch blij dat ik standaard systemen gekozen heb als ik dat zo lees …

  Verlies uw vertrouwen in RAID niet. Word op enterprise niveau ook gebruikt. Het is de Drobo BeyondRAID die op niets trekt blijkbaar…

 • Nou. Ik was al lang aan’t twijfelen om zo’n Drobo-systeem aan te kopen. Misschien toch niet zo’n goed idee? Ik doe nu ook alles manueel. Ik heb nog geen waterdichte back-up.

 • Jay said

  Backup altijd een probleem. local RAID & scripts die alles in orde houden. Backup naar de cloud & off-site is geweldig, maar alles via scripts & programma’s laten gebeuren.

  Succes!

 • Yves ferket said

  Je vertrouwen in LaCie leggen? Grootste nest die ik al in huis heb gehaald. Vervang dat ding messen door een synologie…

 • Stijn
  Twitter: aardling
  said

  Mijn backup systeem is minder geavanceerd. Er staat er een externe schijf, met daarop kopiën van mijn foto’s. Om de paar maanden sleur ik die eens mee naar mijn broer, om daar een backup te maken. Dan mogen ze nog inbreken of het kot afbranden. Uiteraard is dat systeem volledig manueel. ;-)

 • Mijn backup strategie omvat een externe harde schijf die aan een Apple AirPort gekoppeld is, waar ik via Time Machine backups op maak via wifi.

  Dat werkt dus voor geen meter!

  Zal die Backblaze eens bekijken, valt in prijs eigenlijk nog wel mee!

 • Stijn De Winter
  Twitter: pitslamp
  said

  Hmm, hoe voorkom je dat je archief binnen een maand automatisch van Backblaze wordt gewist? Als ik me niet vergis moeten de schijven die op BB zijn gekoppeld fysiek aan je gelicensieerde machine hangen en minstens 1x per maand ‘online komen’. Als je nu een deel van je archief enkel in BB heb steken en verder op schijven die niet aan je iMac hangen, wordt dat binnen een maand automatisch gewist denk ik…

 • Voor online backups raad ik eigenlijk eerder Crashplan aan… heb ook Backblaze en Mozy gecheckt en deze gasten zijn interessanter IMHO. Zie hier mijn ervaringen ermee: http://www.unexpected.be/?s=crashplan&search-button.x=0&search-button.y=0

 • indijan said

  Wat ik mis bij Time machine is een backup van een backup want ik heb na een murphy hier (en mac schijf gecrashed én backup schijf gecrashed al eens problemen gehad). Ik kon gelukkig alles recupereren door de externe schijf eerst in de diepvriezer te steken.

 • Mikaël
  Twitter: grote
  said

  Ik heb dezelfde opstelling als jouw initiële, met dat verschil dat er een Synology staat ipv een Drobo. Nooit problemen mee gehad, zeer tevreden van Synology.
  Ik doe ook een maandelijkse backup van de Synology. Dit doe ik niet door verslepen van files, maar gewoon een full (incremental) backup naar een schijf die lokaal aan de Synology gekoppeld is. Geen gedoe met files slepen.

 • Bart said

  Thanks for sharing this story !
  Laat ons toch weer even critisch nadenken over onze backupstrategie.

  Ik gebruik momenteel Dropbox. Deze kan binnen een intern netwerk repliceren zonder via het web te passeren = snel en automatisch.. Alleen bijzonder duur :(

 • Bruno
  Twitter: Tienvijftien
  said

  Is natuurlijk een merde, er komen toch een paar vragen bij me op:

  - Backblaze: Telenet heeft een capped limit van 100gb per maand, dus over 10 maanden heb ik mij 1Tb aan foto’s gebackupped? Of werkt dat niet zo.
  - Synology: is netwerkstorage (na een slechte ervaring met laCie Internet Space) sneller dan FireWire? Ik hou van F800 omwille van snelheid en daisychaining (old skool SCSI nog gewoon). Of ben ik volledig achterhaald. Synology heeft geen F800, dacht ik.
  - VPN naar een remote site (je broer of moeder) zou een oplossing zijn voor offsite backup, maar dan zit je weer met die Download/Upload limiet van je provider.

  What to do, what to do? Ik sta op het punt exta laCies te kopen, ben erg tevreden van die alu modellen, maar zo’n synology ontloopt dat niet erg veel en zou in mij netwerk half als photoBackup kunnen dienen en half als media library. Dan ben ik ineens van al mijn miserie af …

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Bruno; ik heb unlimited. Maar natuurlijk als ik aan 200 gig zit krijg ik een mailtje. Small-band op de piekuren dan en daartbuiten ongelimiteerd dus geen probleem.

  Synology: heeft voor mij hetzelfde gebaar als drobo, plus dat zit in hetzelfde backje, stoot daar een glas water over en alles is ook omzeep.

  VPN: te omslachtig en te complex om breedband VPN op te zetten.

  Ik gebruik gewoon Backblaze en die zilveren Lacies.

 • [...] actief archief was dat (en deze werd dan gebackupped naar een andere harde schijf en backblaze, meer daarover hier). Of ik was op lokatie aan ‘t shooten en importeerde de beelden op mijn laptop. Die [...]

 • When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox
  and now each time a comment is added I get several e-mails with the saame
  comment. Is there any way you can remove me from
  that service? Thanks a lot!

  Visit my web blog – how to fight a foreclosure

Leave a Reply