14/1 2012

Adobe Lightroom 4 Bèta

3

Daar is ie dan, versie 4 van Lightroom, in bèta weliswaar. Ik zat er eerlijk gezegd niet echt op te wachten, in de huidige versie heb ik weinig tot geen tekortkomingen. Ik ben een intensieve gebruiker van het programma maar slechts voor 2 onderdelen: enerzijds het archiveren van mijn files en de “Develop module” om mijn beelden te bewerken, al dan niet in aanvulling met Nik-software en Photoshop daar waar nodig. Maar steeds vanuit Lightroom zodat mijn archief up to date blijft.

Maar enfin, ‘t is niet omdat ik tevreden was over de huidige versie dat er geen goede verbeteringen of features zitten in de nieuwe versie.

Het eerste dat opvalt als je de nieuwe Lightroom opent zijn de extra modules bovenaan rechts in het scherm:

Ze spreken voor zich denk ik, en we merken vooral de twee nieuwe modules op: Map & Book. Ik kom er later nog op terug.

De belangrijkste aanpassing in mijn ogen is het toevoegen van de extra process sliders in de “Develop module”

Deze sliders, whites – blacks – highlights – shadows, zorgen er voor dat meer dynamisch bereik uit je beelden kan halen. Zo kan je een wolkenpak meer structuur geven, of donkere partijen toch iets oplichten om meer details weer te geven. Daar waar ik vroeger om het dynamisch bereik te kunnen uitbreiden naar Nik Software greep denk ik dat ik nu vaker in LR zal blijven hangen.

Een belangrijke update dit, eentje die de core doelstelling van Lightroom ondertsteunt, namelijk het zo optimaal mogelijk kunnen bewerken van digitale beelden. Job well done, as expected.
Het enige nadeel dat dit met zich meebrengt voor mij is dat ik mijn zelfgemaakte presets ga moeten updaten. Want in de presets die ik aangemaakt heb zaten die sliders en hun waarden nog niet. Ik zal dus even wat update werk moeten doen.

Een andere uitbreiding die het bewerken van beelden meer dan ten goede komt is het uitbreiden van de mogelijkheden bij lokale aanpassingen zowel bij Brushes als bij de Gradient filter. Je kan hiermee nu ook lokale editeren op niveau van white balance, noise (ruis bij hoge iso), hightlights & shadows… Niet onbelangrijk!

Verder een niet onbelangrijke update is het ondersteunen van video in het archief. Ik dacht dat dit in de vorige versie al het geval was maar ik heb dat nooit aan de praat gekregen. Develop features zijn er nog niet mogelijk enkel opslag en archiveren. Maar gezien de toenemende populariteit en toegankelijkheid van video in DSLR zal dit vermoed ik wel een “To expect feature request” zijn. Wel kan je video’s inkorten, er stills uit halen en een thumbnail voor de video selecteren.

Dat waren de belangrijkste updates voor mij, als u elk detail wilt weten kan je best even kijken op labs.adobe.com

Nu gaan we die twee nieuwe modules eens even onder de loep nemen en we beginnen met Maps:

Versta me niet verkeerd maar ik begrijp het nut niet echt van deze module. Ok je kan op een mapje foto’s geotaggen. Voor de iets meer geavanceerde gebruiker die met GPS fotografeert kan je deze GPX tracklog files zelf opladen en doet lightroom de rest voor je. Mooi, dan heb je na veel sleep en zoekwerk een kaart, lokaal op je pc, met al je vakantiefoto’s of je urbex locaties maar dat is het dan. Je kan deze map met foto’s niet sharen, ze is zelfs niet gelinkt met je google account en eventuele eerdere maps die je hebt aangemaakt. Veel moeite dus voor uw eigen schoon ogen. Ofwel hebben de vrienden van Adobe nog het één en ander in petto bij de de launch van LR4 of hoogst waarschijnlijk in de volgende versie. But for now, zou ik mijn GPS pijlen richten op reeds bestaande platformen waar u dan ook al u noeste werk en fotografiche kwaliteiten geografisch kunt tentoonspreiden en delen met de wereld en niet de wereld moet uitnodigen naar u bureautje.. En ik zie me mijn 128000 foto’s in mijn archief niet retro actief gaan geotaggen. Een leuke gimmick voor amateurs deze module, meer niet.

Dan is er nog de Book module.

Ik heb er een beetje een dubbel gevoel bij. Zelf ben ik geen fotoboek-printer. Professioneel heb ik dat niet nodig, ik zou het hoogstens als vader van 2 kinderen eens toepassen om een leuk boekje over mijn koters te maken. Vanuit standpunt als amateur fotograaf vind ik dit een goede aanwinst en Blurb is één van de betere fotoboek services.

Natuurlijk voor de fotografen, zowel pro’s als amateurs, die zich richten op baby-, communie- en huwelijksfotografie is dit een geschenk uit de hemel. Het bespaart veel import en export werk, uploaden naar sites, etc… ‘t zal allemaal een beetje soepeler lopen. Maar again, er zijn véél concurrenten op de markt. Door voor Blurb te kiezen hebben ze een zekere vorm van kwaliteit en zekerheid al mee, maar niet iedereen werkt met Blurb, en ik zie nu ook niet veel huwelijksfotografen hun workflow naar een andere provider switchen, omdat het nu in de software zit. Trouwens veel van deze bookservices hebben al sowieso software die je kan downloaden om lokaal op je PC je boek te maken en dan online door te sturen. ‘t Zal vooral een heel déél gebruikers die nog niet zo “into boeken printen” waren overhalen. En wie weet krijg je binnenkort een selectie uit verschillende print services.

Mijn conclusie na deze Bèta eens vluchtig getest te hebben is een beetje tweeledig.
Enerzijds ben ik tevreden, Lightroom evolueert in mijn ogen zoals het moet evolueren. Verbeteringen op het gebied van fotobewerking, meer gedetailleerde mogelijkheden en mee blijven evolueren in de standaarden voor RAW … want in hoofdzaak wil ik mijn beelden zo optimaal mogelijk archiveren, bewerken en afleveren aan mijn klanten. En tot nu toe blijven ik en mijn Lightroom 3 daar wonderwel in slagen.

Anderzijds vrees ik een beetje voor het compromis dat er zit aan te komen. Met het toevoegen van de modules Book – Map en in de eerdere versie ondersteuning naar social platforms (Flickr – Facebook – etc)… worden de pakketten commerciëler en interessanter om aan een breed publiek te verspreiden. Want een breder publiek is ook een breder inkomen. Nu ben ik de laatste om de miniemste amateur af te breken. Ik heb respect voor iedere fotograaf, van beginner tot pro we delen allen dezelfde passie. Alleen vrees ik dat Lightroom op weg is om een commerciëel pakket te worden dat zich eerder in de breedte gaat profileren dan in de diepte. Het is natuurlijk zo ver nog niet maar moest dit gebeuren zie ik mezelf nog wel eens uitwijken naar een Capture NX van Nikon;-)

Of ik ga upgraden als de finale versie van LR4 er is? Jà want de eerdere punten die ik in deze post aanhaalde zijn wel doorslaggevend. Al de rest zijn nog maar bedenkingen en speculaties vanuit een kritische geest. Het vel nog niet verkopen voor de beer is geschoten hé! En deze beer is nog lang niet geschoten in mijn ogen.

Lees zeker ook eens de mening van Lightroom Goeroe Piet Van den Eynde
op zijn blog.

3 Responses to “Adobe Lightroom 4 Bèta”

 • Abandoned
  Twitter: 1
  said

  Its like you learn my thoughts! You appear to grasp so much about this, such as you wrote the e-book in it or something. I feel that you just can do with some % to drive the message home a bit, however instead of that, that is magnificent blog. A great read. I’ll certainly be back.

 • Hello my loved one! I wish to say that this post is
  amazing, nice written and come with approximately all significant infos.
  I’d like to peer extra posts like this .

 • The regarding going through height surgery is of course,
  adding another 1-2 inches to your height! What’s in it that help it become one of your best stamina supplements to purchase?

Leave a Reply