7/1 2012

At last

10

Zij die mij kennen die weten dat ik een trouwe Nikon gebruiker ben, om verschillende redenen. Ik ben ook een zéér trouwe gebruiker van mijn Nikon D700, in mijn ogen samen met de D3s de beste allrounder die Nikon in zijn gamma heeft. Het enige nadeel, nou ja nadeel, dat ik kon ondervinden bij de D700 is het feit dat ik af en toe voor commerciële opdrachten wat megapixels te kort kwam. Tot nu toe was de enige oplossing was om meer megapixels te verkrijgen bij Nikon om een D3X te gebruiken, ofwel huren of lenen bij bevriende fotografen. Het nadeel van de D3X was dan weer dat die eens boven de 400 iso echt wel “understatement” onderpresteerde. “Ne ruisbak” zou meneer Goewie zeggen. Effectief, ik heb het meermaals aan de lijve mogen ondervinden. Ik zit dus al lang te wachten op een fatsoenlijke opvolger van de D3x.

Het zat er al een tijdje aan te komen een nieuwe release van Nikon… maar de vraag was wat er eerst zou zijn, de D800 als opvolger van de D700 of de D4 opvolger in de D3 reeks. Vandaag zijn mijn verwachtingen en gebeden verhoord. Samen met een aantal andere fotografen waren we uitegenodigd in Nikon HQ om de release van de Nikon D4 bij te wonen.

Een hele hoop technische uitleg over het toestel waar ik het meeste van begreep en het andere deel kwam precies rechtstreeks en onvertaald uit Japan… maar na een uurtje kregen we dan toch de gelegenheid om zelf het toestel in handen te nemen en beeldjes te knallen… oh my god! Ik ga u hier zoals gewoonlijk niet overladen met alle technische details, die kan u hier lezen in de spec sheet of hieronder, ik haal er willekeurig een paar naar voren:

 

Het eerste wat ik heb gedaan toen ik de D4 in mijn handen kreeg is aan de ISO een ferme draai gegeven een beeldje gepakt, gekeken en ingezoomd om te kijken hoeveel ruis er op het beeld zat. Mijn mond viel open: op iso 6400 was er op de display zéér weinig ruis te zien om niet te zeggen bijna niets. Het is duidelijk dat Nikon zich niet verder in de megapixel oorlog heeft gestort en zich beperkt heeft tot het noodzakelijke, 16 megapixels. Hierdoor kunnen ze onderandere hogere isos garanderen en dat is ze op het eerste gezicht uitstekend gelukt. En eigenlijk was ik toen al verkocht, want dit is voor mij het belangrijkste feature.

Verder is er hard gewerkt aan ergonomie. De camera is licht maar voelt toch solide aan en zoals elke Nikon, uitstekend in de hand. Verder zijn alle belangrijke functies nog steeds (en zelfs meer dan de belangrijkste functies) bereikbaar via buttons op de body. Echt puik vind ik dat, ik heb een hekel aan in menu’s gaan om settings te wijzigen.

Maar er is meer, veel meer. De D4 is niet slechts een quick fix upgrade van de D3-reeks. Onder de welbekende contouren van de body zijn er een aantal fundamentele vernieuwingen gedaan. Nieuwe shutter, aparte motor voor shutter en spiegel, wat de battery life ten goede komt. Nieuw slot voor een nieuw type opslag meduim.
Auto focus in donkere omstandigheden: niet normaal… gewoon het licht uitgedaan in de meetigroom en een beeldje gemaakt, direct en snel gefocussed met een haarscherp beeld als resultaat.
Face detection, ik hoor u denken: “maar dat is toch een feature voor amateurs?” Klopt, maar het heeft ook zijn voordelen in een pro body want zo blijft je niet enkel gefocust op je (bewegend) onderwerp maar zo heb je ook een dynamische continue lichtmeting en white balancing. Dat wil zeggen dat je bewegende voorwerpen bijvoorbeeld in Aperture priority eenvoudug kan vastleggen zonder te donkere miss shots te hebben. Zéér belangrijk voor sportfotografen bijvoorbeeld.

Video, ik ben er geen expert in maar deze gaat volgens mij op zijn minst de het Canon monopolie doorbreken op dat gebied om niet te zeggen zelfs overtreffen. Je kan direct aan de camera via HDMI, een monitor hangen om mee te kijken, een ingang voor microphone en nog een extra uitgang voor een headset om exact te horen welk geluid je aan het opnemen bent. Maar zoals gezegd in ben er geen expert in. We shall see… in full HD weliswaar!

Ik kan hier nog wel eventjes doorgaan qua specs, maar lees er gewoon de spec sheet op na, dat zegt al genoeg. Het zijn er teveel om op te noemen en nog meer om te onhouden.

Naast het feit dat Nikon een nieuw top vlaggenschip heeft geproduceerd wil ik ook nog even kwijt dat ik sterk onder de indruk ben van de wijziging van houding bij Nikon de laatste jaren. Van een eenrichtingscommunicatie producent naar een multinational die toch openstaat voor dialoog met zijn gebruikers. Niet alleen omwille van het feit dat we uitnodigingen krijgen voor events zoals deze, maar ook de dialoog die is onstaan tussen gebruikers en Nikon bij het tot stand komen en ontwikkeling van dit toestel. Dat zie je aan vele kleine details.

Naast en nieuw objectief was ik ook vooral verrast dat er een opvolger was voor het wireless systeem van Nikon WT-4, dat luistert naar de klinkende naam WT-5! Klein, compact en hopelijk veel performanter dan de WT-5. En Maarten van Nikon wist me te vertellen dat er binnen afzienbare tijd een IOS app aankomt die communiceert met deze Wireless Transmitter… can’t wait to see that!

Anyway, zoals gezegd ben ik hier nog niet al te diep en uitgebreid op de specs ingegaan, maar ik hoop er zo snel mogelijk een uitgebreide review over te kunnen schrijven, yeah you catch my drift!

Rond 22 februari zou dit toestel op de markt komen in België en de richtprijs is 5799 euro.

in gear Tags: ,

10 Responses to “At last”

 • Succes ermee! Lijkt me inderdaad een zeer goeie camera met zeer veel vernieuwingen die de D7000 als eerste had (de nieuwe autofocusmeter bijvoorbeeld), dat die nu in een pro-body steken is zo veel te beter. Nu ik zelf ga deze camera waarschijnlijk nooit kopen (ik gebruik nog steeds een D90), maar het is wel fijn dat Nikon laat zien dat ze hun nieuwe systemen niet per see eerst in een pro body moeten steken maar ook gerust in een amateur camera durven steken.

  In ieder geval ik hoop dat jij hem snel kan kopen en met ons kan delen hoe hij schiet!

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Koen: eigenlijk zat die technologie eerder in de D4 want die heeft de langste productietijd gehad. De technologie die ze daar in hadden gestoken hebben ze dan ook in nieuwe camera’s gestoken die sneller op de markt konden gezet worden. Maar ‘t maakt niet uit, het zit erin en ‘t werkt… :-)

 • Na het lezen van je blogpost en het ochtendkwijl opgekuist te hebben, laat ik u weten dat deze (nog) niet voor mijne portemonnee bestemd is… dus ‘k zal nog wat sponsors moeten zoeken ;o) Dat is ‘t enige wat mij zou tegenhouden maar zeg nooit nooit. Ik blijf nog even bij mijn trouwe D700.

  Nee, die Nikon D4 is ne ferme “kodak” zoals ze dat hier in de kempen zouden zeggen.
  Btw, volgende keer wil ik ook bij zijn in de Nikon HQ :)

 • Ik vind Nikon hun marketing gewoon ook fantastisch. En hun reclame is er ook fél op vooruit gegaan…

 • @Nico ahja inderdaad had ik niet aan gedacht, maar zal hen wel hebben geholpen eventuele foutjes te kunnen testen. En waar ik trouwens niet veel over hoor is die nieuwe lens, eindelijk een nieuwe 85mm f1.8 en een pak goedkoper dan hun 1.4.

 • Paul Meys said

  Sjiek, verkopen jullie nu allemaal je d700 ??, ( aan mij ? :) )

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Paul: de mijne komt in elk geval vrij :-)

 • Paul Meys said

  ha! Laat dan maar iets weten als het zover is .. thnx

 • 4 « Evy Raes
  Twitter: pitslamp
  said

  [...] ook je klant tevreden stellen (; Voor meer  info en reviews verwijs ik door naar andere blogposts: ‘At Last’ door Dipfico ‘Nikon D4 en de visie van de freelance fotograaf…‘ door Jurgen Doom [...]

 • Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this write-up and also
  the rest of the site is very good.

Leave a Reply