24/12 2011

Print It

6

‘t Is weer zo’n aankoop waar ik ongeveer een jaar over gedaan heb, een A3+ printer, de Epson R3000. In principe heb ik dat eigenlijk niet nodig, ik verkoop bijna nooit prints. En toch heb ik er eentje op de kop getikt, via via, aan een stevig gereduceerde prijs weliswaar en toch nieuw. Dat maakte ook dat ik deze keer er wel voor gezwicht ben.

Hij staat hier nog maar een dag en ik heb al tal van beelden afgeprint op A3+ – A4, ingekaderd en tegen de muur genageld. Plots mijn eigen beelden in A3 formaat tegen de muur te zien hangen leert me ze wel op een andere manier appreciëren en te bekijken. Over de kaders en formaten ben ik nog niet helemaal uit. Dat A3+ formaat vind ik de max maar ‘t is moeilijk om een nauw aansluitende kader te vinden. Ik hou wel een beetje van een witrand rond de foto in een kader maar dat moet dan wel mooi evenwichtig zijn.

Zo’n aankoop van een printer is relatief gezien niet duur, zeker niet als je ‘m nieuw voor een prijsje op de kop kan tikken zoals ik. Wat vooral duur is, zijn de inktpatronen. Deze printer heeft 9 patronen met een respectievelijke kleur. Eén inktpatroon kost ongeveer tussen de 24 en 30 euro, inclusief BTW, afhankelijk waar je ze koopt. Je kan er zo’n 30 à 40 prints met maken op A3+, een snelle rekensom leert ons dus:

27 euro gemiddeld per cartridge x 9 stuks = 243 euro. Delen we dat door ongeveer gemiddeld 35 prints, dan komen we uit op 7 euro per print, zonder het papier mee te rekenen. Dat papier heb je in zoveel geuren en kleuren dat je dat zo duur of goedkoop als je zelf wil kan maken.

Naast A3 – A4 en kleindere formaten, print dit beest ook nog eens mooi artwork op Cd’s & DVD’s. Deze printer is niet iets wat je mooi in de kast wegmoffelt, ‘t is nogal een stevige kloefkapper die zijn plaats opeist en verdient.

Het is heerlijk om je eigen favoriete beelden op groter formaat te zien en niet digitaal. Ze hangen zo mooi tegen de muur en je kunt naar hartelust elk detail in je opnemen.

De bedoeling is natuurlijk niet alleen ons nieuwe huis af en toe te voorzien van nieuwe beelden, want mijn eigen huis vol hangen met eigen beelden, dat zie ik ook niet zitten. Dus ook een beetje om er anderen gelukkig met te maken, een printje is een mooi bedankje voor iemand die heeft geposeerd ofzo.

Ik hoor u ook denken: “Niko, kerel toon nu gewoon eens een fotootje van een printje dat je gemaakt hebt.” Ik zou wel willen maar de beelden die ik heb afgeprint mag ik van de respectievelijke klant nog niet publiek maken. U mag natuurlijk altijd in mijn woonkamer komen kijken….

In elk geval, ik ben blij dat ik af en toe een beeldje uit het digitale wereldje van mijn blog of site kan halen en een beetje tastbaarheid kan geven.

Epson R3000 review on dpreview
Official Site

6 Responses to “Print It”

 • Ik ken het gevoel om je eigen foto op een goede manier geprint te zien.

  Deze week een aantal keer eigen foto’s geprint en dat is zo een verfrissing om je foto’s niet digitaal te bekijken op een scherm, maar effectief op papier. Ooit schaf ik mij een A2 printer aan, hoe groter je foto’s print hoe mooier ze ook nog eens worden.

  Trouwens je moet echt eens een rolletje 120-film fotograferen en dat volledig zonder computer afwerken tot een a3 print, dat is onbeschrijfelijk, zo verfrissend om eens iets anders te doen dan alles digitaal te moeten bewerken. ;-)

  Veel plezier met je printer. ;-)

 • Ha goed, want ooit zult ge mij toch een print moeten verkopen hoor! Ik wil de allermooiste foto die ooit gemaakt werd van ‘t Stad in mijn huis hangen :)

 • @polletjen said

  Deze staat ook al een tijdje op m’n verlanglijst. En door je review klimt ie een plaatsje omhoog!
  Groot pluspunt voor mezelf is de mogelijkheid om media op rol te gebruiken; en alternatieve media zoals canvassen.
  Wel ff geschrokken van je prijs/print. Die 27€ per cartridge is vermoedelijk retailprijs inclusief BTW?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @polletjen: dat is idd inclusief BTW.

 • Stijn De Winter
  Twitter: pitslamp
  said

  Netjes… Mooie review ook op DP. Spijtig dat die dingen zo duur zijn. Ik heb nu een Canon A4 printer maar die (5) patronen drogen op voor ik ze leeg krijg. Een nieuwe dringt zich op. Suggesties zijn welkom. Mijn noden zijn uiteraard niet professioneel in deze.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Stijn: Duur valt nog mee vind ik, ‘t zijn vooral de cartridges die duur zijn!

Leave a Reply