2/11 2011

Le cimetière militaire Allemand

2

In schril contrast met het majestueze “Cimetière Américain” ligt iets verder in Normandië: Le cimetière militaire Allemand, het kerkhof voor de gesneuvelde duitse soldaten gedurende de Invasie in Normandië.

21.400 Duitse zielen liggen hier begraven, dat is zowat het dubbele van wat er op het Amerikaanse kerkhof ligt. En zoals de tekst aan het begin van dit litteken uit de geschiedenis aangeeft: de ene al met meer overgave dan de andere:

Velen liggen hier begraven, gestorven voor een doel waar ze al dan niet verplicht of in overtuiging voor vochten.

Zegt genoeg denk ik….

‘t Contrast, zoals ik al zei, is fenomenaal. Daar waar je bij het Amerikaans kerkhof het gevoel hebt dat je op de gewijde heilige grond van helden wandelt (wat het op zich ook zijn). Alles in perfecte symmetrie, majesteus en bombastisch, de eindeloze rijen van witte kruisjes die elk op zich een gesneuvelde Amerikaan voorstelt.

Op het Duitse kerkhof heerst een héél andere sfeer, eentje in mineur. Kleine zwarte plaatjes in de grond met telkens een naam op. Of zelfs geen naam maar gewoon een vermelding “Zwei Deutche soldaten” … ook rij na rij na rij…

Ik word daar steeds een beetje stil van, mensen die in massa geofferd worden voor politieke overtuiging en machtswellust van enkele individuen… Of ze nu op het Amerikaanse of Duitse kerkhof liggen ik denk dat die liever waren oud geworden met hun vrouwtje en kinderen dan in een vreemd land neergekogeld te worden voor een onbeduidende zaak…

in places Tags: , ,

2 Responses to “Le cimetière militaire Allemand”

  • Ben ook al een paar keer in La Cambe geweest, is inderdaad een pak soberder dan bij de Ami’s. Als je “Zwei Deutsche Soldaten” al erg vindt, moet je volgende keer maar eens op de geboorte/sterftedatums letten van diegenen die wel geïdentificeerd zijn. Heb er een paar gevonden die nog net 16 jaar mochten worden…

  • dipfico
    Twitter: dipfico
    said

    @Charlo: inderdaad, dat heb ik ook gezien… triest…

Leave a Reply