26/10 2011

Hoe het niet moet

3

Tot mijn grote verbazing kreeg ik gisteren via facebook een affiche te zien voor een vrolijk buurtfeest deze zaterdag in de Antwerpse 2060 wijk. Onderaan de affiche zijn er een vijftal beelden gebruikt die ze rechtstreeks van de www.2060.be site hebben gehaald. Ik draag de buurt 2060 een zéér warm hart toe maar door deze foto’s te gebruiken zonder toestemming hebben ze toch een beetje op mijn tenen getrapt.

Waarom op mijn tenen getrapt, wel om volgende redenen:

 • Als eerste hebben ze de foto’s gebruikt zonder mijn toestemming dat is not done. Ik heb graag controle over waar mijn werk op verschijnt. In dit geval is het dus een onschuldig evenement (waar ik zaterdag wel eens een kijkje ga nemen) maar het kan evengoed een politieke partij met idealen waar ik mij of de personen op de foto zich niet kunnen met vereenzelvigen. Want toestemming aan mij vragen is niet alleen een must maar ook aan de personen die op de beelden staan.
 • Ten tweede hebben ze zich dan ook niet gehouden aan één of andere vorm van Creative Commons, de beelden zijn gecropped en zonder naamsvermelding gebruikt.
 • En als laatste hebben ze door ze van het web te halen, zo’n slechte resolutie @72 DPI dat mijn werk er gewoon bagger uitziet… ook niet leuk. Om nog maar te zwijgen van de abominabele crop…

Ik heb me deze ochtend wat bezig gehouden met het opzoeken wie er verantwoordelijk is voor deze respectloze actie. Na wat telefoontjes ben ik bij één of andere Sociale VZW terecht gekomen en daar de verantwoordelijke te pakken gekregen. De uitleg die ze gaven was te verwachten natuurlijk, één of andere medewerker heeft, met de beste bedoelingen en vooral in onwetendheid, de foto’s van de site geplukt.

Ik heb hen duidelijk gemaakt dat ik dit absoluut niet kunnen vind en dat het een respectloze houding is naar mijn werk. Ik voelde duidelijk dat ze schrik hadden dat ik het één en ander zou eisen: affiches laten weghalen, een financiële tegemoetkoming, andere stappen, … maar in niets van dat alles was ik geïnteresseerd. ‘t Gaat hier tenslotte niet direct om een commerciële activiteit maar om buurtwerking. Daar steken ook veel mensen tijd in.
Ze stelden zelf nog voor om op de dag zelf bij de affiches mijn naam bij te zetten maar dat hoefde ook niet, gezien de slechte beeldkwalteit. Ik heb gewoon benadrukt dat dit niet kan en dat ze dat duidelijk briefen naar de mensen in hun team, zodat ze daar in de toekomst, bij mezelf en andere fotografen rekening met kunnen houden. Want hadden ze mij op voorhand gebeld dan hadden ze de beelden gratis en voor niks in High Res gekregen.

In dit geval was ik dus tevreden met de oprechte excuses van de twee verantwoordelijken die ik aan de lijn heb gehad.

Enfin, een beetje aan opvoeding gedaan dus, en ‘t zal niet de laatste keer zijn vrees ik. De ene doet het zoals het hoort, de andere zoals hierboven niet.

in featured Tags:

3 Responses to “Hoe het niet moet”

 • Klinkt zéér bekend in de oren. Alleen heb ik het ook al een voor gehad met een grote groep als de NCRV. anyway “Not Cool” !

 • Pietel said

  Je neemt geen brood mee bij de bakker ‘omdat het uitgestald lag’.
  Je gebruikt geen foto’s van een fotograaf, ‘omdat ze online stonden’.
  Zeer boertig dat niemand even nadacht om toestemming te vragen.

 • [...] dezelfde reeks: – Hoe het niet moet – Zo hoort het in featured Tags: Clint, [...]

Leave a Reply