21/10 2011

Competition

2

Een maand of twee geleden zag ik voor het eerst een preview van de nieuwste Nokia smartphone: de N9. Een eerste indruk van de features kan je hier bekijken: swipe.nokia.com. En eigenlijk was ik meteen enthousiast over het kleinnood: een mooi strak design, duidelijke interface en eindelijk eens een Nokia waar je geen handleiding voor moet lezen! Ik heb toen even via alle kanalen uitgeschreeuwd dat ik dat ding persé eens wou testen. En blijkbaar hebben de socialmedia goden mijn gebeden verhoord want ik kreeg een week of twee geleden een uitnodiging om naar het prelaunch event van de Nokia N9 te komen in Aloft Hotels in Brussel.

En petit comité werden we ontvangen en kregen al direct een persoonlijk exemplaar van dit mooi gedesignde toestelletje in onze handen geduwd. Want dat was het allereerste dat mij aansprak: het überstrakke design! Met wat drankjes en pizza werd we door een demo van het toestel geleid, again voor het commerciële praatje met de terechte nifty features moet u op swipe.nokia.com wezen. Enfin, het gaat hier niet over het event maar over dat toestel!

Eerlijk, ik was zo blij als een klein kind toen ik met die N9 naar huis ging! Tijdens het event had ik mijn micro-simcard al uit mijn iPhone gepeuterd en in de N9 gepleurd, zo ongeduldig was ik. Tegen de tijd dat ik naar huis vertrok, was de Nokia helemaal geconfigureerd. Gmail for exchange, google calendar, contacts … Alles syncte al vlotjes met the cloud! Twitter, facebook & skype waren ook al up and running…

Een mooi bewijs dat ze bij Nokia geleerd hebben dat het niet om technische features gaat die ergens ver weg in een submenu van een submenu zitten. Geloof me, daar heb ik me bij al mijn eerdere Nokia’s suf naar gezocht: van de eerste WAP phone, de 7110 tot mijn voormalig laatste telefoon de Nokia E71. Daarna heb ik een iPhone gekocht en gezworen dat ik nooit nog een andere telefoon zou kopen. Anyway, ik wijk uit naar digitale frustraties uit mijn verleden…

… Ik stapte dus vrolijk en gezwind naar mijn wagen, liet mijn Tomtom GPS mooi zitten waar die zat en starte de Nokia N9 native GPS op “Drive” en die gidste mij vlotjes de stad Brussel uit, zoals het een GPS betaamt natuurlijk… mooie interface en zéér duidelijk!

Ook al zeiden ze bij Nokia dat we het ding niet mogen vergelijken met een iPhone omdat die al 4 jaar verder staan met hun product en een uitgebreide app store hebben… ik ga dat toch lekker doen want het is mijn enige benchmark. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat er geen eenvoudiger, geïntegreerder, praktischer en gebruiksvriendelijker toestel op de markt is dan de iPhone. Dus dat is mij uitgangspunt ter vergelijking voor de N9.

O ja, dat ik een functionele jongen ben dat wist u al. Ik bekijk zulke toestellen dus altijd vanuit twee standpunten: ten eerste of ze mij goed bijstaan in het communiceren zowel professioneel als privÄ—, zijnde contacten syncen, agendas goed leesbaar, raadpleegbaar en editeerbaar, snel en efficient de mails lezen, verwerken, beantwoorden, …. En ten tweede bekijk ik het social gedeelte, want ja daar ben ik ook heel wat met bezig! Spelletjes en dergelijke interesseren me voor geen meter en ò ja, het oog wil ook wat!

Ik ben het ding nu ondertussen al iets meer dan 48 u aan ‘t gebruiken en dit zijn mijn eerste bevindingen.

 • Eerste en vooral het ding ziet er gewoonweg fantastisch uit, het scherm is met “True Black Technology” wat will zeggen dat je echt een zwart scherm hebt, mooi rondingen van de gehele body. Hij ligt ook gewoonweg heerlijk in de hand. De display is ook speciaal: heeft een bolle vorm wat voor extreem mooie graphics zorgt…
 • Heel het concept van deze N9 is rond het Swipe gegeven opgebouwd, het schuiven van het ene scherm naar het andere van links naar rechts, om een applicatie te sluiten van onder naar boven, of omgekeerd, … Dat werkt allemaal wel zéér intuïtief. Je kan deze smart phone dus echt héél gemakkelijk met één hand bedienen, effectief. Ook het toetsenbord typt lekker vlot. Niks op aan te merken
 • The Camera: man wat een goeie camera zit daar in. Je kan zelfs ISO’s en white balance instellen. Of voor de leken ook face detection aanzetten. Very good stuff die camera!

 • En qua connectiviteit zei ik het al aan het begin van deze post: mail, calendars, contacts, … alles loopt en synct zoals het moet. Mails beantwoorden gaat vlot, je krijgt een @ op je homescreen als er nieuwe mail is. Connectiviteit te over. Belangrijk als je veel onderweg bent. Echt een pluspunt dat dit goed geïntegreerd en mooi uitgevoerd is, want het oog wil ook wat.

 • Wat IOS5 met de iPhone doet voor twitter, zijnde een embedded account in het operating system, dat doet nokia voor alle accounts. Je hebt in je instellingen een account tab waar je alle accounts centraal kan instellen, van mail, over twitter facebook, skype naar flickr… echt handig en vooral overzichtelijk. Hetzelfde doen ze voor internet verbindingen, een centraal dashboard waar je alle connecties kan beheren, inclusief 3G etc. Persoonlijk vind ik, dat ze hier nogal vergaan in moeglijkheden maar enfin ook de techies willen wel eens wat…

Enfin, ik kan hier nog uren doorgaan, over allerhande applicaties zijnde Maps – Drive – … over hoe cool je tussen video’s kan switchen… maar dat is te veel werk en staat allemaal op hun site veel beter uitgelegd. Ik kan u wel al zeggen, dit is een fantastisch toestel, het werkt uitstekend voor alle basic en minder basic gebruikers.

Maar er zijn ook wat minpuntjes, zeker naar heavy users toe:

 • Battery Life: simpelweg… sucks, na een halve dag was mijn batterij leeg. Enkel door mijn mails en twitter vaak te checken en wat foto’s te trekken. Dat moet echt beter kunnen…
 • Naast het hoofdscherm heb je een soort “communication screen” waar alle notificaties komen te staan. Je mails, handig. Twitter en facebook: minderhandig! Want bij deze geeft hij elke post van al jou “vrienden” weer, dat wil dus zeggen dat je in dat scherm het bos niet meer ziet door de bomen en dus eigenlijk een beetje nutteloos is, zeker als je iets of wat grote aantallen (zogenaamde) vrienden hebt. Een simpele instelling om alleen de @-replies en FB-tags weer te geven is nu toch iet zo geniaal om te bedenken?
 • Wat me naadloos brengt bij hetvolgende: Ik mis een beetje een “Soort push notifications” voor social networks etc. Nu moet ik elke keer gaan inloggen via de twitter app om te kijken of er @-replies zijn of FB-messages, misschien daarom dat de batterij zo snel leeg gaat. In elk geval is dat een beetje een stap terug, een kleine notificatie van een message op de social networks mocht wel vind ik. Ik gebruik twitter meer om te communiceren dan SMS of telefoon. Dus ik voel me daar een paar jaar terug in de tijd gezet.
 • De batterijlader is zéér compact en zelf een beetje stijlvol, maar het bijgeleverde USB kabeltje heeft zo’n klein contactpunt dat het soms onmogelijk is om in te pluggen. Zeker wanneer je aan het rijden bent en de batterij valt bijna uit en je bent op GPS aan het rijden, of je vriendin ligt al te slapen en je moet in de donker je GSM inpluggen, …
 • En soms, soms is de N9 eventjes traag, heeft ie er geen zin in… kinderziektes weliswaar maar soms storend.
 • And no video calls possible yet….. komaan hé… skype bestaat toch al lang genoeg hé. En het ontbreken aan een front camera is ook spijtig, hoewel hij er wel inzit, maar precies nog niet geactiveerd is.
 • And last but not least, ik mag het niet vergelijken met de iPhone en met de Apple-store maar ik doe het toch. Ik mis toch een aantal apps die het juist zo leuk maken om en smartphone te hebben. Geen Instagram om saaie wachttijden op te vullen, geen Evernote app waar ik mijn notes me kan syncen, geen twitter app waar je foto’s mee kan uploaden, geen freshbooks om mijn boekhouding te checken, geen KBC app om mijn rekening en betalingen te verifiëren, … etc etc. Ze staan 4 jaar achter en ze zullen die wel inhalen, dat geloof ik vast en zeker. Maar hou er wel rekening mee dat veel gebruikers al héél wat gewoontes hebben opgepikt met hun smartphone en niet willen wachten op… ‘t Komt er wel willen we niet horen, we willen het hebben of weten wanneer het er is. Anderzijds, zij hebben al ongeveer 10 jaar een iet of wat mobile store bij Nokia, dus achter stonden ze niet, ze hebben het gewoon niet goed aangepakt. Ze hadden al veel verder kunnen staan met hun store…


Zo dat waren de eerste 48 uur met de Nokia N9, ik ben er zéér gesteld op, de look, de connectiviteit, de mogelijkheden, de ergonomie… op dit moment moet ik op een aantal zaken inboeten. Kijken of ik dat volhoud, op dit moment ben ik nog nieuwsgierig genoeg om de iPhone links te laten liggen. Een aantal van de minpunten die ik aanhaalde zijn voor een groot deel van de gebruikers niet van toepassing. Ik ben een heavy heavy user, niet uit verslaving maar uit nood aan mobiliteit, snelheid van communicatie en interactie. Ik kan al met zekerheid zeggen dat deze Nokia N9 voor 90% de smartphone gebruikers een aanrader is, die gaan kirren van plezier met dit toestel in hun handen. Die andere 10%, waar ik bij zit, die is blij… en kijkt een beetje afwachtend de kat uit de boom en keert misschien terug naar de iPhone… of niet.

Als ik nu eens een Nokia N9 design met IOS5 had hé…

Ik blijf ‘m in elk geval zo lang ik kan testen I’ll keep y’all posted…

Hier nog wat screenshots:

               
in G33k , Opinion Tags: ,

2 Responses to “Competition”

 • Goeien bal!
  Ik ga er volleeedig mee akkoord, zowel over de pluspunten (goeie tip om die GPS te testen he ;) als over de mindere punten.
  Vanaf volgende week vervang ik ‘m nog heel effe door m’n “oude” iPhone wegens junglereis op het programma. Maar ik denk dat de N9 vanaf daarna een blijverke is.

 • [...] een zéér subjectief gegeven. Deze Lumia 800 heeft bijna dezelfde look als de Nokia N9 die ik eerder al eens reviewde. Enkel zijn er onderaan drie subtiele navigatie knoppen: Back [...]

Leave a Reply