7/10 2011

I’m Wifi

11

Vrijheid, mobiel zijn en kunnen gaan en staan waar ik wil, dat is belangrijk voor mij. Als fotograaf ben ik graag ergens & nergens en verplaats ik mij ook graag. Ergens gaan zitten en de sfeer opsnuiven, een beeldje maken en weer naar elders te verhuizen. Op een dag doe ik gemakkelijk 6 verschillende locaties, kort of lang. Als u mij een beetje kent, dan weet u dat ik mezelf graag licht en compact verplaats en dat ik niet graag inboet aan mogelijkheden.

Het nadeel van zo vaak te verplaatsen is dat is dat je soms aan connectiviteit inboet en dat is niet onbelangrijk. ‘t Is niet omdat ik soms een beetje rondzwerf van de een locatie naar de andere dat ik niet bereikbaar wil zijn en vooral nogal altijd “on the fly” mijn klanten of leveraciers met woord en daad te servicen. Daar zijn naar mijn bescheiden mening drie niveau’s in:

 • Basic conversaties, als in: “yep ik kan in die meeting zijn“, “ik stuur je dat vanavond door” en andere korte mail conversaties. Verder ook twitter, instagram en andere sociale zelfbevestiging. Voor dat alles gebruik ik mijn iPhone.
 • Voor het iets uitgebreidere werk: Basic offertes, langere mails, briefings of ideeën uitschrijven als ook wat instant snapshots publishen daar gebruik ik mijn iPad voor.
 • En soms, zoals de voorbije twee dagen, heb ik geen zin om thuis te zitten en verhuis ik van de ene coffee bar naar de andere met mijn laptop om een beetje aan mobile office te doen. Ik hou van afwisseling.

Bij dat laatste is het vaak het probleem om ten eerste internet te vinden en ten tweede een stabiele verbinding te hebben. Vele zogenaamde Wifi Bars hebben crappy browser sessies die alleen surfen en/of mail toestaan… that kinda sucks! Maar gelukkig kan je dan naar (iPhone) Tethering. Hoewel dat laatste niet meer werkt bij mij sinds de upgrade naar IOS beta 5, maar dit terzijde.

De vrolijke kerels van Scarlet waren zo vriendelijk om mij bij wijze van test een toestelletje, de Scarlet Pocket Wifi, op te sturen dat ideaal is voor mensen zoals ik: onrustig en niet lang op één locatie en toch over alle communicatiemogelijkheden beschikken. Om dit toestelletje te testen heb ik even alle andere mobiel verbindingen die ik heb opzij geschoven en gewoon met mijn laptop en de Scarlet Pocket Wifi mijn ding gedaan.

Eerst en vooral, voor zij die minder thuis zijn in die materie, even een korte duiding. Die Scarlet Pocket is een klein draagbaar toestel, ter grote van een gemiddeld gsm toestel. Deze maakt net zoals alle andere smartphones verbind met het internet via het 3G GSM netwerk (via de simcard die er inzit). Anderzijds gedraagt deze Pocket Wifi zich zoals je draadloze router thuis. Je kan dus ten alle tijde met je Wifi apparatuur: iPad Wifi, Tablet, Netbook, laptop, smartphones … verbinding maken met de Pocket Wifi en surfen op het internet.

Twee dagen heb ik er nu met rondgehost en het heeft me geen seconde in de steek gelaten. Op plekken waar ik wifi beschikbaar had van de locatie waar ik zat gebruikte ik die, ’cause nothing beats the real thing. Indien er geen wifi voor handen was schakelde ik over naar de Pocket Wifi. Je wordt dat zéér snel gewoon, en de mogelijkheden zijn enorm. Een stom voorbeeld: ik sta langs de kant van de weg een beetje rond te kijken en mijn boekhouder belt mij met de vraag of ik nog een paar vergeten facturen kan doorsturen, voor de afsluiting van het kwartaal. Ik mijn laptop open, connecteren op de Scarlet Pocket Wifi, inloggen op mijn cloudbased facturatie programma, pdf’ke downloaden en 5 minuten later zat het in zijn mailbox. Ik moest zelfs niet overhuis, laat staan twee stappen verzetten. Vaak moet ik als fotograaf ook lang wachten voor, tijdens of zelfs na shoots… vaak op locaties waar geen internet is, deze gaat steevast mee vanaf nu! Want de batterij van dit ding gaat 10 keer langer mee dan die van mijn iPhone. En zo kan ik in plaats van wachten mijn tijd nuttig doorbrengen met het bijwerken van mijn administratie, wat researchen of gewoon mijn tijd verdoen met tweeteren en facebooken… maar ik kan tenminste kiezen.
Héérlijk vind ik die vrijheid.

Door zaken als de Pocket Wifi zijn we niet meer of véél minder verbonden aan onze bureau’s, aan onze infrastructuur thuis, als je dan ook nog een grote hoeveelheid van je tools en files in de cloud hebt staan is er helemaal geen reden meer om thuis gevangen te zitten. De mogelijkheden voor mezelf zijn dus echt exponentieel, zoals ik al aangaf.

Is dit nu iets nieuw of revolutionair? Nee, want zoals gezegd zijn de iPhone en andere toestelen waren ook al voorzien van een “Personal Hotspot” of beschikten over “internet tethering”. En de toestelletjes zijn al veel langer op de markt.

Waar verschilt het met de USB 3G sticks? Ik denk in gebruiksgemak, enkel maar wifi netwerk aanklikken en je bent vetrokken. Je kan er ook met meerdere toestellen op connecteren zowel je laptop als je smartphone of weet ik veel wat. Dat is natuurlijk ten koste van je surf snelheid als je er met meer apparaten opzit.

Wat ik wel interessant vind is dat er weer een drempel verlaagd is voor vele mensen. Ik weet van mezelf dat ik redelijk vooruitstrevend ben in die zaken, daar tijd en energie en geld in steek om mobiel persoonlijk en professioneel actief te blijven. Maar voor veel mensen is dat niet het geval. Zaken als de Scarlet Pocket Wifi maken het eenvoudig en betaalbaar voor het grote publiek. Is Scarlet nu een God in mobile-land, geen idee, maar ze zijn wel de eerste (voor zover ik weet) die het in een gecombineerd pakket aanbieden voor een betaalbare prijs: 49 euro voor het toestelletje & 15 Europese Rijksdaalders voor 1gig data. Dat is bijna, let wel bijnà, zoveel als de werkelijke god in Mobile-land.

Kortom, ik ben verrast door de simpliciteit van dit kleinood, op amper een paar dagen tijd heb ik het meer gebruikt dan verwacht en hij zit nu standaard in mijn cameratas als ik mijn laptop meeneem.

in G33k , Lifelog , Useful Tags: ,

11 Responses to “I’m Wifi”

 • de voormalige bar choq !!

  super leuk ding lijkt me wel. en had het véél duurder verwacht

 • Bonjour,

  Welk cloud based facturatieprogramma gebruik je?

  Merci,

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Jij kost een mens geld, eerst die Canon P-150 scanner en nu dit :-)

  Maar als ik het goed begrijp, kan ik via de iPhone ook op internet via tethering? (alhoewel dat niet werkt op iOS 3.1.3 dat ik nog gebruik; update lukt niet meer, model te oud).

 • Michael said

  Kan je er een sim kaart van eender welke provider insteken? Dit in combinatie met Mobile Vikings lijkt me te gek.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @serge: sorry ;-)

  @Michael, in princiepe wel denk ik. Maar aangezien het offer bijna hetzelfde is tussen Scarlet en MV zie ik daar weinig graten in

 • Bart c said

  Niet vergeten dat mobile vikings een virtuele operator is via base, scarlet via Proximus. Wat 3G betreft een meer dan behoorlijk verschil!

 • Wat je ook kan doen als je geen zin hebt om thuis te werken, is bij een coworking gaan werken.
  Mijnen hubbie werkt bij Aspace bijvoorbeeld… Daar hebt ge altijd stabiel internet. :-)
  http://www.aspace.be/

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @kathleen: klopt alleen ik spreek hier echt al over een urrtje of half uurtje en dan verplaats ik me. En ik ken het Aspace, Burooz, … er zijn er zo verschillende goeie in Antwerpen

 • [...] toch zo niet. Als ik nu de enige was die het voorhad, ik zou mezelf daarvan de schuld geven maar Niko en Davy en Michel lukte het ook niet meteen en dan zijn we al met [...]

 • Evi said

  Ik heb ook zo’n pocket wifi van scarlet, maar het lukt mij jammer genoeg niet om ermee op het net te surfen! Toevallig iemand die mij kan helpen?

 • Tom said

  waaw dat lijkt op iets waar ik ook op zoek naar ben! weet iemand iets over het 3G bereik van scarlet in belgie? Is dat zo uitgebreid als proximus? thx, Tom

Leave a Reply