22/9 2011

I AM

7

Gisteren was ik uitgenodigd op het launch-event van Nikon voor hun nieuwe camera systeem: de Nikon 1. Volgens Nikon een nieuwe standaard in compact camera’s. Er bestaan 2 versies van: J1 & V1, waarbij de V1 over iets uitgebreidere functionaliteiten beschikt. Enfin, ik ga u hier niet de gehele technische jibber jabber oplijsten: voor uitgebreide specs moet u even hier wezen.

Na de presentatie van Maarten, konden we allemaal vlotjes op onze handen leggen op beide types toestellen, lenzen wisselen en wat uitproberen op alles wat maar in de buurt stond. Helaas mochten we de beelden nog niet mee naar huis nemen, ik had bijna een SD kaartje van mezelf in één van de toestellen gestoken maar heb me dan toch maar even bedacht: “geen potten breken die net gebakken zijn”.

Ik ga hier even verder op de Nikon V1, daar waar ik van denk dat Nikon die op de markt heeft gebracht om de meer professionele fotograaf te voorzien, van een leuk kwalitatief compact toestel. Ik kan daar gewoon even héél bondig zijn: Not for my everyday use, gewoonweg omdat ik volledig controle over het toestel wil hebben. Ik wil snel en met één draai aan de knop mijn settings kunnen bepalen: diafragma, shutter, AF-area, iso, … En vaak doet dit toestel dat automatisch, indien je dit wilt aanpassen moet je dit via het menu doen, toch voor de meeste van de settings. Begrijp me niet verkeerd, ‘t is een fantastisch toestel maar niks voor mij! Vooral de nieuwe en innovatieve technologieën die Nikon heeft ingebouwd wijzen er op dat het zich meer op de point en shoot particulier richt. Die willen snel, zonder al te veel technisch inzicht goede foto’s trekken. Ik als fotograaf wil bepalen wat mijn toestel doet, niet vice versa.

K Ramon vs Nikon V1

Maar als ik dan even uit mijn rol stap en het toestel gewoon bekijk vanuit, laat ons zeggen, mijn ouders of vrienden dan is dit weer een pracht toestel, beide modellen. Niet alleen qua looks, want ik vind ze wel strak zo in het wit of zwart maar vooral de functionaliteiten, innovaties zoals Nikon ze noemt, die je in staat stelt om steeds goede beelden te maken. Zo is er bv de functie “Bewegings snapshot” die eigenlijk al foto’s begint te maken al vorens je eigenlijk hebt afgedrukt. Op die manier kan je achteraf uit 20 beelden kiezen op zoek naar het juiste moment. Elke vader, die zijn kind fotografeert herkent dat moment waarin hij zegt: “dju, juist te laat”. Ideale oplossing toch!

Serge en de sympathiekste Nikon 1 demo madam

Ik had gezegd dat ik niet ging uitwijden over de “innovaties” maar deze wil ik nog even kwijt. Die V1 heeft ook een slow motion opnamefunctie, dat wil zeggen dat ie gewoon in HD filmt aan 60 fps maar dat je de mogelijkheid hebt om die direct te bekijken in Slow Motion. Ik hoor u denken: “ja Niko slow motion, dat bestaat al jaren, ge zijt zelf slow motion” True, maar ‘t gaat ‘m over de bereikbaarheid en het gemak van gebruik. Als je slow-motion films wilt maken moet je nogal veel werk doen op de computer om tot een mooi eindresultaat te komen. Bij deze Nikon 1 komt die er netjes geprepareerd uit. Dat wil zeggen dat elke skater, BMX’er, … op straat zijn acties in Slow Mo kan opnemen en een uurtje later exporteren en op ‘t internet zwieren zonder al te veel poeha. Of kijken in vetraging hoe zijn tandjes te pletter gingen tegen de grond. Of denk maar eens een filmpje van een niezende collega… ook leuk om op zijn faceboek te zetten. Ik zou mij alvast uren kunnen bezighouden.

Enfin, genoeg hierover. Als u op zoek bent naar een degelijke, performante compact met gebruiksvriendelijk interface en gimmicks waar je eigenlijk nog best wel nut en plezier aan hebt, dan is die Nikon 1 iets voor u. Als u een fotograaf bent en op zoek bent naar een vervanger voor u GF1 of godbetert de X100, dan bent u in het verkeerde vijvertje aan het vissen. (alle beeldjes in deze post zijn met de GF1 getrokken, om toch een beetje tegendraads te zijn.)

Maar… want ik ben hier niet aan het einde van mijn Latijn… Waar ik vooral zéér tevreden over was dat Nikon eindelijk eens een event organiseerde naar zijn gebruikers toe, waar wij als professionle gebruiker in contact konden komen met de mensen die hard achter de schermen werken van Nikon Benelux. Een aantal maanden gelden had ik al eens contact met de Product Manager van Nikon Benelux, die me uitnodigde op hun kantoor in Diegem. De aanleiding hiervan was een blogpost waarin ik kloeg over het feit dat ik als Nikon gebruiker betere contacten heb bij pakweg een Sony en Canon, dan bij Nikon zelf. Dat was een eerste mooie toenadering en gisteren werd daar een mooi vervolg aan toegevoegd. In een face to face gesprek met Nikon mensen de gedachten kunnen uitwisselen, dat is iets waar ik al een tijdje op zit te wachten. Feedback krijgen op technische issues, … en ga zo maar verder! En als ik de geruchten mag horen zijn ze van plan om samen met hun PR-bureau deze trend verder uit te zetten. Uiteindelijk zijn we allemaal een beetje brand ambassadors van het merk waar we zo graag met werken. Ik kan dat alleen maar toejuichen!

Na gisteren kan ik eindelijk weer met trots zeggen: I AM NIKON

in featured Tags:

7 Responses to “I AM”

 • Leuk toestel, maar het blijft erg veel geld voor wat je krijgt.

 • Interessante post! En hehe @ ge zijt zelf slow motion :D

 • Slow-motion movies
  • 640 x 240/400 fps (plays at 30p/29.97 fps)
  • 640 x 240/400 fps (plays at 30p/29.97 fps)
  • 320 x 120/1,200 fps (plays at 30p/29.97 fps)
  • 320 x 120/1,200 fps (plays at 30p/29.97 fps)

  Allemaal heel leuk, maar dergelijke resoluties zien er zelfs gepixeld uit op mijn gsm.

 • Yves Ferket
  Twitter: nodesktophero
  said

  Voor mij zou het wel een goede vervanging zijn voor mijn Canon G9. Die slowmo filmpjes + verwisselbare lenzen. Ideaal. Als je er eens eentje in test krijgt wil ik wel eens een longboardfilmpje shooten…

 • [...] informatie en een uitgebreid artikel lezen? Dan kan je dat bij Photoguru, Bert Stepahani of bij Dipfico. Uiteraard vind je hierover ook meer dan voldoende informatie op de Nikon website [...]

 • Nikon Bloggers Event #N1BE
  Twitter: pitslamp
  said

  [...]  I AM – Dipfico [...]

 • Nikon 1 | Zofie
  Twitter: pitslamp
  said

  [...] Nikon 1 J1 (Iets minder gesofisticeerd en met ingebouwde flits) Zij waren er ook: @saravdv @Issuus @StefaanLesage @fredjefoto @BertStephani @Dipfico [...]

Leave a Reply