30/8 2011

Zo hoort het

7

Je hoort tegenwoordig nogal veel over het misbruiken van Flickr-fotos, veel mensen denken dat het een gratis database is voor foto’s, wat het duidelijk niet is. Maar het kan blijkbaar ook anders. Ik werd deze morgen gecontacteerd door een restaurant in Parijs, La Rotonde, met de vraag of ze een flickr foto van mij mochten gebruiken op de website van hun pas hergeopend restaurant.

Rotonde de la Villette

De vraag was héél duidelijk: ze wilden deze foto gratis gebruiken of indien ik er niet met akkoord was deze van de site halen.
Dat is natuurlijk altijd een beetje wikken en wegen en vooral inschatten waarvoor ze de foto gaan gebruiken. Hier was het als sfeerbeeld bedoeld in een photo slider op hun homepage.

Daar ga ik niet moeilijk over doen, ze vonden die foto mooi, ze hebben moeite gedaan om me te zoeken, te contacteren en beleefd de vraag te stellen. Dat volstond voor mij om ja te zeggen, op voorwaarde dat ze ergens mijn gegevens vermelden. Niet dat die vermelding veel uitmaakt maar toch, dat is dan weer een principe kwestie. En dat hebben ze ook braaf gedaan. En als wederdienst mag ik daar gratis voor twee gaan ontbijten de volgende keer als ik in Parijs ben, mooi meegenomen want ik kom daar nogal eens.

Eigenlijk ben ik gewoon blij dat er een foto van mij die een beetje stond weg te kwijnen in een vergeten set op Flickr weer in de spotlights komt, want ten slote daar fotografeer ik voor. Om mensen te laten genieten van beelden.
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat elke foto van mij op Flickr voor vrij gebruik en in ruil voor 2 croissants en een koffie te koop is, die beslissing ligt nog altijd bij mij. Maar in dit geval vond ik het een leuke vraag en ze hebben tenminste moeite gedaan… ‘t is de geste die soms al telt!

7 Responses to “Zo hoort het”

 • Pietel said

  Je hebt toch een ‘free lunch’ gevraagd?

 • Nice ! Zo hoort het inderdaad!

 • ttom said

  Eervolle vermelding :-)

 • Timo said

  Mooie foto…alleen weten die sukkelaars nog niet dat ze geruïneerd gaan zijn na dat gratis ontbijt dat jij daar zal nuttigen. Eat well my friend!!! ;-)

 • Bart van Poll - Spotted by Locals said

  Juist, en zo doen wij het gelukkig al jaren als we foto’s van Flickr gebruiken – alleen Creative Commons voor Commercial use – en we benaderen de fotograaf altijd. Eigenlijk altijd positieve reacties!

  Ik vind het zelf erg ook leuk als mensen mijn foto’s gebruiken van Flickr en dit melden.

 • [...] een beetje aan opvoeding gedaan dus, en ‘t zal niet de laatste keer zijn vrees ik. De ene doet het zoals het hoort, de andere zoals hierboven niet. in featured Tags: [...]

 • [...] dezelfde reeks: – Hoe het niet moet – Zo hoort het in featured Tags: Clint, [...]

Leave a Reply