26/5 2011

Portable Power

3

Ik heb er lang over getwijfeld, maar nadat ik onder andere Kristof Ramon had zien rondlopen met zijn Ranger Quadra in de rugzak en dan een softbox op een monopod, was ik overtuigd van het gebruiksgemak en meerwaarde van die Ranger Quadra. Tot dan toe was de grote broer, de Ranger RX, mijn main light op locatie, vaak in combinatie met de Octa, om krachtig egaal licht te verkrijgen.

De Ranger Quadra is niet enkel een compacte vervanging van de Ranger RX maar ook een perfecte aanvulling, ik heb nu een complete mobiele studio on charged power!

Ik heb geopteerd voor de Pro Set To Go: 2 batterijen, 2 lampen, … Omdat die net meer mogelijkheden en flexibiliteit biedt. De standaard kabels van 2 meter zijn ook vervangen door 2 kabels van 5 meter, op die manier kan ik eenvoudig twee lampen op 10 meter van elkaar plaatsen vb één als hoofdlicht en ééntje ver achteraan als “rim light”.

Ondertussen is de Ranger Quadra set een weekje of drie in mijn bezit en ik moet eerlijk toegeven dat ik al niet meer zonder kan. Alleen mijn rug is al ontzettend dankbaar voor zo’n licht & compact component.

Daar waar ik vroeger nog met 2 tot 3 studio-flitsers naar elke locatie vertrok, vergezeld van kilometers verlengkabel. Geëvolueerd naar de Ranger RX maar nog steeds in combinatie met één extra studioflits … Daar loopt ik nu met een compact valiesje ter grootte van een samsonite naar mijn opdrachten. Dat scheelt wat sleurwerk! Zeker als je dat dag in dag uit moet doen.

Qua battery power is er ook voldoende aanwezig, De RollerDerby shoot heeft ongeveer 7 uur geduurd en daar heb ik slechts 1 x van batterij moeten wisselen. En ondertussen kan je de andere batterij rustig opladen in max 2u.

Enfin, genoeg over de compactheid ervan, ‘t spreekt voor zich.

Waar ik vooral naar uitkijk is de Ranger Quadra in de rugzak, de ringflits op mijn camera en dan outdoor portretten gaan maken, liefst in combinatie met HyperSync. Can’t wait!

Voor ik naar de beeldjes en setup over ga, nog even wat over de mogelijkheid om te HyperSyncen met de Ranger Quadra’s. Perfect mogelijk, alle recente Canons & Nikons kunnen daar perfect met overweg. Gewoon de TTL’s van Pocketwizard er op aansluiten en you’re set. Alleen ben ik een beetje in de aap gelogeerd want met een Nikon D700 blijkt dat om één of andere reden niet te lukken. Ik heb er al uren met zitten testen samen met de mensen van Servix. Ondertussen hebben we een kleine doorbraak, ik kan al syncen tot op 1/500 maar toch nog met een kleine vignetering bovenaan. Na lang zoeken zijn we er achter gekomen dat je voor de D700 de optie “Disable High Speed Sync” moet aanvinken. Dit best op de C2 stand in zowel remote als transceiver (zo kan je nog steeds TTL’en op C1) Maar helaas nog niet helemaal met het gewenste resultaat. Op dit moment ben ik dan met de Offset Syncspeed aan het spelen en geraken we dus al tot 1/500 maar dat moet beter kunnen, anyway, daar kom ik later op terug als ik de oplossing heb gevonden. Tot daar de technische jibber jabber!

Hier onder een aantal voorbeelden geven waar ik de Ranger Quadra voorbije 2 weken voor gebruikt heb en de setup. (Spijtig genoeg kan ik enkel vrij werk tonen want het andere werk moet nog gepubliceerd worden…)

Portret van K. één flitskop met de kleine meegeleverde diffuser er op (rechts).

Ellis in het gras: één flitskop met de kleine meegeleverde diffuser er op (links).

I. Ranger RX op de Octa Super plus geplaatst om te kijken of er genoeg kracht was om met de Octa te werken.

One Lover Roller Dolls Full body: Ranger RX met Beauty Dish boven model, Ranger Quadra A Head met Sofbox links onder om de benen bij te lichten, Ranger Quadra A Head rechts met reflector en grid (20°) als hairlight.

One Love Roller Dolls Headshots: Ranger Quadra A Head met Sofbox Rechts als main light, Ranger Quadra A Head links met reflector als hard rim light.

ViaVictor Portretten: met Ring Light aangesloten op de Ranger Quadra

Tot zover, bondig, mijn eerste ervaringen… later meer!

in Foto , gear Tags:

3 Responses to “Portable Power”

 • Pietel said

  Als je ooit ouder materiaal 2dehands kwijt wil… Ik moet nog altijd eens basic studioflitsers aanschaffen.

 • Gebruik je ook de meegeleverde SkyPort? Ik gebruik nog steeds Pocketwizzards omdat de Skyport me al enkele keren in de steek liet. Op zich wel jammer, want het zou eenvoudiger zijn met de ingebouwde trigger (detail, ik weet het, maar toch…). Soms ben ik de “bengelende” pocketwizards gewoon zat ;-)

  Roeland

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Hey Roeland,

  ik gebruik die Skyport op zowel Ranger RX, de 500 BXri’s en op de Ranger quadra. Die hebben mij nog nooit in de steek gelaten.
  Ik gebruik enkel de pocket wizards als ik wil hypersyncen. Ik word daar ook lastig van van die PW’s en die draadjes en … :-)

Leave a Reply