5/5 2011

Door de muur

3

Bij mij moet alles goed vooruit gaan, diegene die mij kennen die weten dat. Ik verzet bergen en heb een zéér doelgerichte focus en zet alles in het werk om een bepaald doel te bereiken. Ik zit zo ineen: gemotiveerd en ambitieus. In de af te leggen weg naar een bepaald doel, probeer ik alles zoveel mogelijk te beïnvloeden en te controleren.

Voor een fotograaf zijn er, grofweg gezien, twee zaken waar je rekening met moet houden: Techniek (camera & licht) & Inhoud. (Niet persé in die volgorde.)

Dat eerste stuk techniek, dat is een leerprocess, een continue weliswaar, maar eenmaal je het principe doorhebt gaat er al een hele weg open en kan je vrij verder experimenteren. Dat stuk heb ik al een flink stuk onder de knie, al zeg ik het zelf. Dat zijn zaken heb ik snel en efficient heb kunnen doen want het betreft een leerprocess met een leercurve en daar geldt de simpele regel: oefening baart kunst.

Maar het tweede aspect is een héél ander paar mouwen. Mooie beelden kan iedereen trekken met een beetje ervaring en geluk. Maar een extra dimensie in je beelden leggen: een rode draad, een knipoog, eenvoud, complexiteit, … daar zit ‘m de moeilijkheid! Ik ben er mij al een tijdje bewust van dat dit zéér hard ontbreekt in mijn beelden. Op een uitzondering na zijn de meeste van mijn beelden gewoon mooi of sprekend maar inhoudloos. Ik wil daar verandering in brengen. Tijd om de techniek te overstijgen of te gebruiken om de inhoud kracht bij te zetten.

Als ik mijn ogen sluit dan voel ik héél hard welke beelden ik wil maken en nog méér welke beelden ik niet wil maken. Soms zie ik ook welke beelden ik wil maken, maar het zijn steeds flitsen. er heerst op dat vlak nog een chaos in mijn hoofd waar ik de punten nog met elkaar moet verbinden. En voor het eerst in mijn leven ben ik op punt gekomen waar ik geduld en tijd verwelkom. Tijd en rust om stilletjesaan de de lijnen te trekken tussen de punten waar ik belang aan hecht als persoon en fotograaf. Ik sta figuurlijk voor een muur die ik moet doorbreken en die muur is mijn realistische nuchtere zelf, ik moet daar door!

Wees niet verbaasd als er eens een heel ander type beeld op de blog verschijnt of een héél ander type bewerking of … dat ben gewoon ik die op zoek ben, op zoek naar iets waar ik nu nog niet van weet wat het is, op zoek op gevoel en zéér subjectief.

Ik heb de voorbije weken al met een aantal mensen gepraat waar ik van vind dat ze kennis van zaken hebben en hun opmerkingen en tips geabsorbeerd als een spons. Ik ga dat meer doen, praten en kijken over … iets wat ik tot nu toe te weinig heb gedaan.

Met bovenstaande zit ik al een tijdje in mijn hoofd, maar een simpele post op Lifehacker zette mijn in mijn hoofd alles even op een rijtje!

“It’s Normal to Take A While Before Your Work Is as Good as Your Ambitions”

Voor de duidelijkheid, ik heb het hier echt wel over persoonlijk werk, niet over professionele opdrachten want daar is de inhoud, emotie, sfeer, … meestal vastgelegd.

3 Responses to “Door de muur”

 • Pietel said

  Ik hoor u dat graag zeggen. Laat extra techniek even varen en ga voor emotie. Mijn tip: take à trip down memory lane.

 • Tom said

  ik dacht dat moest voor fotografen? het leven benaderen op een andere manier. geduld.
  ik heb het alleszins in me, rust :)

 • Ilse said

  Speechless……
  If you could put these words into an image…. would be breathless….
  Go for it ! Life is never generous enough in time to do the things we really should be doing…..

Leave a Reply