17/4 2011

Cable less

6

Ondertussen zijn we een kleine maand verder sinds we de kabel uit de TV hebben getrokken. En eigenlijk is dat op één of twee momenten na probleemloos gegaan. Niet dat we TV hebben gekeken, dat niet, maar er zijn zowel bij @the_misses als bij mij één keer een moment geweest dat we echt zin hadden om voor de kijkbuis te zitten en de avond breinloos door te komen. Dat was natuurlijk het geval toen één van ons twee besloot om een stapje in de wereld te zetten en de andere thuis bleef om op onze prinses te passen.

Ik zeg wel duidelijk, de kabel uit de TV getrokken, die respectievelijke kabel ligt opgerold in ons rommelkot maar de TV is nog steeds in huis. Weliswaar verhuisd van een prominente plaats, centraal in de woonkamer naar een vergeten hoek naast de kast.
Mijn intentie was om oorspronkelijk de TV te vervangen door een projector, ik had er zelfs al eentje voor ogen en hem bestellen was slechts een klik op de knop geweest. Maar ik heb me kunnen bedwingen, het leek me beter eerst even eens te testen met een projector alvorens impulsief te kopen. Via een tweetje een projector op de kop kunnen tikken dankzij @sPo__One en deze een weekend kunnen testen. De ervaring was super, op groot scherm naar een film kunnen kijken is echt zalig. Maar uiteindelijk, ik kom er later nog op terug, gebruiken wij de TV nu enkel om sporadisch eens een filmpje te kijken en dan lijkt die investering in een semi goeie pojector dat ook weer niet waard.

Wat de alternatieven zijn als ik het toestel echt buiten wil: Yelo om het nieuws eens te bekijken en de laptop, of iMac 27 inch om een filmpje te kijken, maar daar ben ik nog niet uit.
Dat stuk van het idee heb ik dus voorlopig opgeborgen.

Maar terug naar het testverhaal: in de voorbije maand geen TV gekeken en toch ben ik van geen enkel nieuwsfeit niet op de hoogte, waardige nieuwsbronnen zoals de radio, twitter, innternet en zelfs (digitale) kranten zijn volwaardig en vaak snellere nieuwsbron dan televisie.

Anderzijds heb ik wel af en toe eens gedacht aan een voetbalmatch die ik wou kijken of aan nog een paar andere bagatelle programma’s. Maar dat ging dan in princiepe niet steeds om het programma zelf maar eerder om het feit dat je even je verstand op nul kon zetten en entertained kon worden. Dat is toch een aspect dat ik terdege onderschat heb: ik ben onrustig van aard, ik bedoel daarmee ik wil mijn tijd altijd zo optimaal en nuttig benutten en dat is behoorlijk vermoeiend eigenlijk. En dan zo even voor de TV zitten en entertained worden maakt je dan even wel helemaal ontspannen. Maar TV heb je daar niet voor nodig, een goede film is daar zeker zo goed voor. En dat hebben we dan ook vaak gedaan, een film gaan huren, in de zetel geploft en dan een uur en half lekker luieren. Eenmaal de film gedaan, TV uit en aan de kant! Ik denk dat we dit zo ongeveer 1 à 2 keer per week doen. Daarenboven komt nog eens dat je in de meeste bibliotheken voor géén geld een resem films kunt huren die je dan een week of twee kan bijhouden, handig toch!

Verder houden wij ons bezig met lezen, werken, laptoppen, muziek luisteren, gezelschap spellekes spelen, babbelen, met onze dochter spelen of gewoon op tijd in bed kruipen, … En zeg nu zelf, wat is er interessanter de TV of je dochter die op dezelfde plek met grote ogen ligt te graaien naar alles wat binnen handbereik komt…

Kortom, de TV zou ik niet buitengooien tot ik een waardig minimalistisch alternatief daarvoor vind, want af en toe een filmpje kijken is echt wel zéér aangenaam. Het medium televisie daarentegen, zijnde de kabel die kolder in huis brengt, die hebben we probleemloos uit ons huis kunnen bannen en dat gaan we zo houden. Weg digicoder, weg kabel, weg kolder, weg overdosis reclame, … Ook de TV blijft mooi in een vergeten hoekje staan waar niemand er last van heeft en één of twee keer per week schuiven hem uit de hoek en krijgt hij aandacht voor een uurtje. en onze avonden, die lijken langer te duren, vliegen niet meer voorbij, voelen rustiger aan, onze woonkamer oogt opener, … Voor mij is deze test mooi geslaagd en we blijven zo lekker verder doen.

Ik mis niets in mijn leven, in tegendeel het voelt alsof ik er tijd en ruimte heb bijgekregen!

Als afsluiter geef ik je nog een filmpje mee dat je zeker eens moet bekijken, behoort sinds deze week tot één van mijn top favorieten. De trailer ziet er misschien wat lame uit, maar trust me on this one!
Le Concert:

6 Responses to “Cable less”

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Ik ben blij te lezen dat het experiment jullie goed bevalt. Ik heb al zes jaar geen kabel meer en kijk heel af en toe nog eens via de pc (digitale antenne via USB), maar dan heel erg gericht. Ik heb wel het voordeel dat de tv waarop ik occassioneel eens een filmpje bekijk of een game speel, in een aparte ruimte kan zetten. Dat is een bewuste keuze geweest: geen tv meer in de keuken of leefruimte.

 • Interessant experiment, maar ik vrees dat er een probleem is met je idee om de kabl voor een stuk te vervangen door Yelo. Kan je wel nog op Yelo als je geen kabel en digitaal TV-abonnement hebt bij Telenet?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Matthieu: goei punt, was ik vergeten te vertellen. Dat kabel abbo blijft gewoon lopen, want die 4 euro per maand gaat het nu ook niet maken.

 • kenson said

  Hey N,

  Ik heb al jaren zo’n DTT stick van Elgato. Ideaal om Canvas een Een mee te kijken op mac.
  Haalt het DTT signaal meestal perfect uit de lucht. No abbo or what-have-you needed.
  Dat ding heeft me ooit 50 euro of zo gekost.

  http://www.elgato.com/elgato/int/mainmenu/products/tuner/DTT08/product1.en.html

 • Koen said

  Een viertal jaar geleden hebben we ook de tv uit de leefruimte gebannen en vervangen door een Mac Mini met 21″-scherm. Alle muziek in iTunes geript, films & series halen we bij de wereldwijde videoboer en als het moet is er nog de (analoge) kabel die via een Elgato kastje de kijkbuis kan vervangen. Als ik eerlijk ben kan de Elgato en de kabel ook wel verdwijnen. Ik heb al eens geëxperimenteerd met een DVB-T stick en dat gaf best een goed resultaat.

 • Herman said

  Ik heb lang geleden mijn tv buitengegooid en gebruik ook een DVB-T USB stick om occasioneel naar Een en Canvas te kijken op mijn laptop. Meer dan ok en geen maandelijkse abo-kosten!

Leave a Reply