30/3 2011

TV-less

21

Zondagavond 2 dagen geleden. Ik zit vermoeid na een dagje werken in de studio naar TV te kijken… er is geen bal op te zien. We zappen voorbij eindeloos veel oninteressante programma’s, uitgemolken of heruitgezonden concepten. Ik zeg tegen @the_misses: “kom we zetten de TV uit”. Zij zegt “zet gewoon iets op de achtergrond op”. Dus ik zet die idiote danscontest op en nog voor we het weten zitten we er alletwee naar te kijken, zonder dat we het interessant vinden. Toen ben ik opgestaan en heb ik de TV terug uitgezet, ik hoop voorgoed!

Na wat overleg en discussie met mijn liefste heb ik haar weten te overtuigen om eens een maand geen TV te kijken, bij wijze van test. De digicoder staat uit, de coaxkabel is uitgetrokken en opgerold, de TV is verschoven naar een uithoek van onze woning. Als die maand goed verloopt schenk ik mijn flatscreen aan mijn vader, die net van plan is er een nieuwe te kopen en zwier ik het TV meubel buiten.

De reden waarom ik dit eens wil proberen zijn de volgende:

Eerst en vooral vind ik dat we (en ik spreek louter voor mezelf) te gemakkelijk voor de TV gaan zitten en ons laten entertainen. We gapen naar het scherm en zappen naar alles wat maar een beetje interessant is en kijken er naar, tot het tijd is om in bed te kruipen. De gedachte dat ik mij laat entertainen en de avonden laat voorbijglijden doen mij huiveren, … ik wil ‘s avonds lachen en spelen met mijn kind, praten & plezier maken met mijn vriendin, een goed boek lezen, wat werken, de stad intrekken, … kortom de avond bewust doorbrengen! Niet de zoveelste serie zien, kijken hoe moeilijk tienermoeders het wééral hebben, lachen met mensen die in het donker badeendjes vastpakken, …

Daarbij komt nog eens het feit dat ik de overmatige bombardementen van reclame méér dan beu ben. Je kan niets meer kijken zonder dat je minstens 4×7 minuten onderbroken wordt voor boodschappen van “nationaal belang”. Op zich heb ik niets tegen reclame, ik verdien er tenslotte zelf mijn boterham mee, maar er zijn grenzen aan de blootstelling. Alles in de gepaste mate: “Overdaad schaadt” luidt het welbekende spreekwoord. Ik sluit gewoon één bron af, die andere 1000 bronnen van reclame heb ik zelf niet in de hand, dus die mogen verder hun gang gaan.

Daarnaast wil ik niet dat mijn kind in de toekomst slaaf wordt van de TV en de “Studio 100′s” van deze wereld die mijn kind zal plat bombarderen. Dat ze daar uiteindelijk niet kan aan ontsnappen, dat besef ik ook wel. Maar als ik het kan beperken en intomen dan zal ik al heel tevreden zijn!

En als laatste, vond ik dat de TV en het TV meubel veel te veel plaats innemen in de woonkamer, meestal heeft het zelfs de meest prominenete plaats. Ik heb alles opzij gezwierd en wat bloemen en planten op die plek gezet, de woonkamer is direct een stuk gezelliger geworden. Op de plek waar de TV stond staan nu mooie planten en is er extra ruimte voor onze kleine pruts om te spelen!

Let wel, ik onderschat het belang van het medium TV niet, zowel opvoedingsgewijs naar mijn kind toe, als de informatie die we krijgen uit nieuws en andere duidings programma’s. Maar die zaken kun je ook op een andere manier bekijken, via het internet, radio, iPad, … etc.. En een filmpje gezellig in de zetel kijken, daar ben ik ook altijd voor te vinden. Ik rij met plezier naar de vidiotheek om een filmpje te huren want dat is bewust voor een zetel en TV moment kiezen.

Er zal altijd een mogelijk zijn in ons huis om TV te kijken maar ik wil er geen automatisme van maken, van voor de TV gaan zitten. Verder wil ik dat de TV geen dominant gegeven in het huis wordt. Als deze maand succesvol blijkt te zijn gaat, zoals gezegd, de flatscreen naar mijn vader. Ik ga mezelf dan een kleine goedkope projector aanschaffen die ik tegen het plafond bevestig. Klein, wit en onopvallend, goed om een filmpje te zien ofzo. Zo creëer ik meer woonruimte in ons “compact” appartement.

Enfin, zondagavond is het idee in mijn hoofd ontsproten en ondertussen zijn we al twee dagen actief dat idee aan het uitoefenen. Ik ben benieuwd naar mijn/onze visie na het einde van deze testmaand.
Keep you posted!

21 Responses to “TV-less”

 • Zo hard gelijk!! Ik overweeg mee te doen…

 • Prima zo Tony. B. en ik hebben die kijkdoos wel staan, maar ontvangen uitsluitend VRT en Canvas. We beperken ons televisiekijken tot het nieuws en de toevallige serie en zelfs dat gebeurt zelden. Ik zelf kijk al jaren geen commerciële televisie meer. Steeds (dezelfde) shit.
  Ik geloof dat dat ding hooguit 4u per week ingeschakeld is.
  Die bak is eigenlijk maar goed voor een film (en voor mezelf, een rondje XBOX.)
  Kak TV.

 • Toen het vriendje en ik gingen samenwonen hebben we de keuze gemaakt geen kabelaansluiting te nemen. Een tv, ja, zodat we af en toe een filmpje of een serietje kunnen kijken, maar niet dat hersenloos gegaap naar programma’s die om de vijf voet onderbroken worden door reclame. We kiezen bewust wat we willen zien en meestal houden we het op twee avonden in de week een aflevering van een serie (de X-files dvd box is hier zeer geliefd :P) en een keer in de week een film, meestal in het weekend. Zo blijft er veel tijd over voor het vriendje om met zijn muziek bezig te zijn en voor mij om duizend en een pogingen te ondernemen om een draagbaar kleedje te naaien.

  Ik kan het alleen maar aanraden, dat afzetten van de tv.

 • mooi initiatief! ik kijk zelf amper tv. de dagen zijn al kort genoeg en er is weinig interessant te zien. een film op dvd kan me af en toe bekoren. daarentegen breng ik wel veel (vrije) tijd achter een computerscherm door. ook niet altijd even interessant, maar daar wordt nog wel regelmatig veel werk verzet.

  we hebben geen digitale tv en ik heb thuis ook al voorgesteld om de kabel te vervangen door een digitale antenne. je kan dan gratis één, ketnet, canvas en de bijhorende ‘plus’-kanalen ontvangen. mijn collega heeft vorig jaar deze stap gezet en kijkt sindsdien veel minder tv, maar heeft nog steeds toegang tot het nieuws en duidingsprogramma’s. ook de kinderen kunnen nog steeds naar ketnet kijken. mijn wederhelft was hier spijtig genoeg niet voor te vinden. ze vindt het ontspannend om naar tv te kijken en ik neem het haar niet kwalijk. voorlopig blijft de tv dus.

 • ine said

  I guess dat wij momenteel een van de weinigen zijn met een flatscreen tegen de muur en geen kabel.
  enkel tv 1 en canvas zijn te zien.
  er is enige discussie om wel kabel aan te schaffen, maar ik ben geheid ertegen.
  wat ik wel wil is de appletv, om serietjes reclameloos te kunnen kijken.
  en daarmee stopt het.

  de tv uit wanneer er niets op is.
  -maar soms heel soms is het gewoon gemakkelijk: ruis op de achtergrond, en hoofd leeg…
  de rest van de tijd is het wat te vol geweest de afgelopen maand :( -

 • jurgen said

  Ik steun je initiatief volledig. Sinds ik op kot gegaan ben (18 jaar terug) heb ik geen kabel tv meer gehad. Tegenwoordig kunnen we via een digitale ontvanger op een afgedankte iMac Canvas en één uit de lucht plukken, wat meer dan voldoende is. Af en toe naar het nieuws kijken en soms, als we echt moe zijn, gewoon eens onderuit zakken om naar een serie of film of reportage te kijken ….
  Maar we betrappen er ons op dat we eerder via “deredactie” naar een programma gaan kijken, als het ons uitkomt en wanneer het interessant lijkt.
  TV neemt je tijd, en geeft het je nooit terug ….
  Lang leve de radio!

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Niko, voorwaar een mooi initiatief! Ik kijk zelf geen TV meer, heb mijn kabelabonnement 5-6 jaar geleden opgezegd. Het oude beeldbuistoestel stond ongebruikt in de keuken en deed nog enkel dienst als springplank voor de kat die via de keukentafel en de TV bovenop de kast sprong :-) Vorig jaar heb ik het toestel naar de kringloopwinkel gebracht.

  Ik merk bij mezelf dat ik iets meer boeken ben gaan lezen maar tegelijk over bijna niets meer kan meepraten omdat de mensen rondom mij wel TV-kijkers zijn, nauwelijks tot geen passies of hobbies hebben en dan is voor de TV wegzakken een makkelijke oplossing.

  Ik heb sinds enkele jaren een digitale antenne via USB aan de pc gekoppeld waarmee ik één, canvas, de plus-kanalen en radio kan ontvangen maar dat staat zelden ingeschakeld want je kijkt enkel heel gericht. Idem voor films en series. Huren in de videotheek en kijken wanneer je zelf wilt, zonder reclameblokken.

  Ik zou je zelfs durven aanraden om het abonnement nu al stop te zetten en geen maand meer te wachten. Je went sneller aan TV-loos leven dan je zou denken…

 • Geert Peeters said

  Ik ben niet zo iemand die snel in zijn pen kruipt om te reageren. Als ik mij goed kan herinneren is dit zelfs de eerste keer.
  Ik begrijp goed je gevoel dat de aanleiding geeft voor dit opmerkelijk experiment. En ik wens je dan ook alle succes toe.
  Toch enkele bemerkingen: De TV definitief buiten gooien, lijkt mij vrij radicaal. Het is alles of niets. Alsof de aanwezigheid van TV de noodzaak creëert om TV te kijken.

  Dat er veel rommel op TV is klopt deels. Het is aan de kijker individueel om uit te maken wat rommel is en wat niet. En… de kijker heeft niet altijd gelijk.

  Maar, ter verdediging van TV, als men bewust op zoek gaat naar goede programma’s, zal men ontdekken dat er heel wat parels te rapen vallen. Maar dan moet men moeite doen om te zoeken en niet zomaar wat zappen. Vanuit mijn vak kijk ik veel TV. Veel naar Britse zenders, maar evengoed naar alle Vlaamse. 4 dagen per week kan (niet moet) ik een perfecte TV-avond vullen. En met een avond bedoel ik: nadat de kinderen in bed liggen. De rest wordt ingevuld met: een goed boek, een leuk gesprek met mijn vrouw, uit eten, vrienden,… en computer. Ook bij die laatste moet je ook opletten dat deze de plaats van TV niet inneemt, anders kan deze evengoed worden onderworpen aan het experiment.

  Ik begrijp vooral de bezorgdheid tegenover je kind. En zeker tegenover studio 100. Ik was vroeger een fervente tegenstander van die commerciële exploitatie. Wel: ik was fout. Studio 100 heeft (zeker als je het internationaal bekijkt) fantastische programma’s voor kinderen van verschillende leeftijdscategorieën. Ik heb dit vooral gemerkt doordat ik er regelmatig (noodgedwongen) naar gekeken heb met één oog vanuit professioneel standpunt en met een ander naar de reacties van mijn kinderen (2 en 4).
  Maar niet alleen studio 100 maakt kinderprogramma’s, ook op Nederland, en BBC zijn er zeer leuke en educatieve reeksen te vinden, waarvan men het op het eerste zicht niet zou denken. Teletubies bv.: goed om ouders de kast op te jagen, hebben een aantal jaren terug de (zeer prestigieus) BAFTA gewonnen voor Best Pre-School Live Action. En Tik Tak: aan 30 landen verkocht.

  Kortom: voor iedereen (zeker voor kinderen) is diversiteit belangrijk. Tekenen, knutselen, ravotten, op de computer spelen, de Iphone van papa molesteren, zwemmen, fietsen en… TV kijken. Dit alles mooi in venwicht.

  Ik hoop voor jouw vader dat het experiment lukt. Maar je zal zelf een heleboel missen.

 • @Geert,
  Zelfs al smijt je de TV buiten, dan kan je nog steeds kijken op je computerscherm. Het scherm dat Niko heeft is groot genoeg;)
  Als je de kabel buitensmijt dan gooi je al weer andere dingen ook weg.

  Wijzelf kijken zo goed als nooit live. Het nieuws is de enige uitzondering. Voor de rest gaat onze tv enkel aan als we bewust kiezen om nu naar ‘xxx’ te kijken. Met de reklame doorgezapt als het opgenomen was.
  Ik mag er niet aan denken dat ik zou moeten thuis zijn, of voor de tv zou moeten gaan zitten omdat iemand in brussel, londen of Vilvoorde bepaald heeft dat het nu tijd is voor een bepaald programma.

 • Geert Peeters said

  @Anne,

  Volledig mee eens!

  Bewust kijken: prima
  Bewust niet kijken: prima
  Moeten thuisblijven om te kijken: waanzin.

 • jurgen said

  Geert, je benoemt het heel goed, nml, “evenwicht”. Dat is met alles zo.
  Maar zelfs al kijk je geen tv, dan kan het nog zijn dat je voldoende evenwicht hebt.
  Ik heb ooit eens 5 jaar in het buitenland gewoond, heb zaken zoals “het eiland” en “in de gloria” gemist, heb jaren geen wielerkoers gezien of andere programma’s … en ik leef nog.
  Laatst zat ik op een event naast Pascale Naessens. Ik had geen idee wie ze was. Na wat gepraat bleek dat ze voor TV werkte. Een toen ze een paar keer sprak over “Paul”, vroeg ik of “Paul” haar man was. Bleek het over Jambers te gaan …..
  Pascale had een fijne avond, en ik ook! ;-)

 • timo said

  Da’s sterk! Ik zou het ook wat meer moeten doen om eerlijk te zijn…. ik zou meer…wat minder tv moeten kijken.
  Het lijkt wel een verslaving als een ander. Ik ga dan ook eens proberen om 2 tv-loze avonden in te lassen….en believe me, dat zal al een een hele inspanning zijn voor deze tv adept!

  Nu het stilaan wat beter weer wordt en het al een stukje langer licht is heb ik er goede hoop op.

  ps: Moest het toch niet lukken Niko dan moet je een muurbeugel kopen en je beeldbuis strak tegen de muur hangen…dat bespaart ook een hoop plaats :-)

 • Geert Peeters (rockyVI) said

  @ Jurgen,

  Klopt volledig. Ik zal de laatste zijn die zegt dat je TV nodig hebt. Hetzelfde geldt voor boeken, computer, … Maar TV is zo goed als gratis en als er dan iets is wat jij de moeite vindt, heb je de keuze om te kijken of niet.
  Dat je Pascale niet kent is de nagel op de kop: er zijn veel mensen die ik wel ken, waarvan ik denk: ‘Maar WAAROM’ ken ik die in Godsnaam?’

 • Ook al meerdere keren van plan geweest om gelijkaardige actie te ondernemen. But it keeps sucking me back in! Wat ik namelijk wel leuk vind aan TV zijn de toevallige pareltjes die je ontdekt tijdens een zap-sessie (met nadruk op “toevallige”). Zo heb ik onlangs de film Persepolis ontdekt, Later with Jools Holland op BBC (nu ook op Canvas) en zoveel meer. Ik ben zelf echt niet de persoon om de TV-gids uit te kammen op zoek naar iets leuks. En de pareltjes zijn me voorlopig nog te veel waard. Konden ze de TV maar slim maken zodat die enkel mijn likes toont & mijn dislikes bant :-) Of bestaat zoiets al?

 • ysabje said

  wij hebben twee posten. een en canvas. en canvas + voor de kinders. da’s keigoe. er is iets of er is niks. we moeten eerst kijken in ‘t boekske, en beslissen dan pas. zo hebben we soms echt tv-loze avonden…

 • Jan said

  Zeker geen slecht idee!
  Zelf heb ik sinds ik alleen woon (ondertussen een dikke 3 jaar) geen tv mee. Initieel dacht ik wel na over een kabelaansluiting maar de tijd die ik thuis doorbreng is al redelijk beperkt, dus die spendeer ik liever ‘nuttig’ (als in: niet op de zetel naar tv zitten gapen, niet dat ik enkele nuttige dingen doe :))
  Ik lees veel, volg een aantal seriekes ‘via het internet’ en huur af en toe ook wel een filmpje.
  Meepraten over populaire programma’s zit er inderdaad niet in, maar daar heb ik persoonlijk weinig last van :)

 • Serre said

  nooit meer zoeken naar de zapper… zalig!

 • yab said

  Ik heb sinds ik op kot gegaan ben in Leuven, vele jaren geleden, geen tv-toestel meer en heb het ding eigenlijk nog nooit gemist. Mijn vriend en ik kijken occasioneel een serietje op de pc en ja, ik mis al de hypes zoals “De Ronde”, “Basta” en “Van vlees en bloed” en ik kan soms niet meepraten als het over populaire cultuur gaat, maar ik lig daar niet echt wakker van. Voor nieuwsgaring gebruik ik het internet. En al die tijd die ik niet in tv kijken stop, kan ik aan zoveel nuttigere zaken besteden. Films probeer ik in de bioscoop te zien, al lukt dit de laatste tijd steeds minder.

 • Very interesting article!

  It comes across as though you’re almost a slave to the TV and in essence the modern world is but you do have a choice to switch it on or not, as another post has already stated.

  But for me, we’re always a slave to something and in the words of Richard Ashcroft and The Verve’s Bitter Sweet Symphony, “You’re slave to the money and then you die”… Work is something that as an adult you can’t get away from.

  Back to designing ;-)

 • Cable less | - dipfico's daily -
  Twitter: pitslamp
  said

  [...] zijn we een kleine maand verder sinds we de kabel uit de TV hebben getrokken. En eigenlijk is dat op één of twee momenten [...]

 • Ik herken dit zeker! Echter is nu de vraag worden we zoveel beter door de Tv te vermijden en nu te gaan internetten want dat is werkelijk waar een tv vervanger voor velen van ons.

Leave a Reply