20/2 2011

One Packin’

5

Kort even een postje over het materiaal dat ik gebruik bij de One-shoots en waarom ik deze doe. ‘t Concept is zéér simpel: één licht, één model, één lens, één locatie en één uurtje. De bedoeling is echt om een hit & run te doen. Portretten maken zonder al te veel materiaal rond te slepen. Diegene die mijn blog al een tijdje lezen weten dat ik steeds op zoek ga naar compacte spullen om niet gehinderd te worden in mijn dagelijkse doen en laten.

Voor de “One-shoot” wil ik niet te véél voorbereiding doen, eigenlijk gewoon géén. Dikwijls weet ik ‘s morgens als ik ergens naar toe vertrek dat ik in de namiddag een tweetje zal sturen om een vrijwilliger te zoeken voor een portret sessie, maar zeker weet ik dat ook niet. Ik ga dus niet met tonnen aan materiaal sleuren: travel light, compact & efficient. Alles wat ik meeneem moet in één tas passen zodat ik me zowel te voet, per fiets, moto, trein of auto kan verplaatsen. Plus je wil ook niet broadcasten dat je gigantisch véél foto materiaal bij hebt.

Meestal ga ik na een meeting met een klant of een opdracht ergens nog rustig een koffie drinken en plots begint het dan te kriebelen. Ik zie de zon of een mooi wolkendek en wil daar gebruik van maken in een portret, het weinige materiaal om daar iets van te maken heb ik dan bij me in één tas dus ik ben zo mobiel als je maar kan zijn.

Enfin, materiaal gewijs ziet dat er dus zo uit:

Zijnde: D700 + 35mm 1.4 – Pocketwizards – SB900 flits – iPad (never leave without it) – mini statief (soms ook een groter) – nasty clamp (optioneel) – reserve batterijen – lens borsteltje – naamkaartjes – en soms een witte paraplu.

Ingepakt ziet dat er dus zo uit (statief hangt onderaan):

Het waarom ik dit doe is eigenlijk nog belangrijker dan het hoe… het gaat me meestal over “echtheid”. Artificiële schoonheid fotograferen is iets wat ik professioneel wel doe maar in mijn vrije uurtjes werk ik graag met “echte” mensen. Geen stylistes, make up artists, 10 man die op het model zit te kijken. Enkel ik, mijn caméra en de persoon voor de lens, one on one.

De mensen hun karakter, (on)zekerheden of kwinkslag in beeld brengen, liefst in functie van een/hun omgeving is iets wat mij echt aanspreekt. Ik twitter dus gewoon of er iemand zin heeft in een portret sessie! De enige regel die ik voor mezelf stel is dat de persoon in kwestie, naar mijn mening, over een bepaald karakter of karaktereigenschap beschikt die interessant genoeg is en in beeld kan gebracht worden. Eenheidsworsten en platte vijgen, daar heb ik geen boodschap aan. Karakter dus.. Soms ken ik de mensen en weet ik dat, soms niet en is het een gokje.

Maar het leuke hieraan is dat ik steeds voor onbekende nieuwe uitdagingen kom te staan. Een (on)bekende mens op een (on)gekende locatie met beperkt materiaal (of zelfs geen materiaal), dat is een leuke uitdaging om een mooi beeld van te maken. Finetuning my skills & having fun… daar doen we het voor!

Voorbeelden kan je vinden onder de “One“-tag of hieronder.

5 Responses to “One Packin’”

Leave a Reply