1/2 2011

D700

12

Hier is ie dan, mijn favoriete snapper: Nikon D700. Volgens mij de beste camera in het huidige Nikon Pro assortiment. Voor de gedetaileerde technische uitleg kan u best even hiero kijken. Ik ben geen technicus, laat staan een fototoestellen producent…

D700

Anyway, reeds twee jaar trouw aan mijn zijde en heeft mij op geen enkel moment al in de steek gelaten: 60.000 foto’s en op zijn minst evenveel clicks. In regen, hitte, ijskoude, sterke auto focus in bijna donkere omstandigheden, snelle auto focus, op iso 2500 bijna ruisloos fotograferen, wat zeg ik, zelfs op ISO 4000 en een beetje ‘noise reduction’ in Lightroom komen er zuivere beelden uit …

Dag in dag uit is hij op schok met mij: in een slingbag zwiert hij de hele dag rond, op de moto zigzaggend tussen het verkeer, met een zwier op de achterbank van de auto, schuddend op mijn schouders… unbreakable! Enfin, ik zou er uren lyrisch over kunnen zijn but you catch my drift!

Het voordeel ten opzichte van die andere pro cams bij Nikon, zijnde de D3 en D3x, is ten eerste de compactheid. Ik hou niet van die zware bodies met ingebouwde battery grip. Als je een hele dag op een shoot rondloopt dan weegt dat gewoon teveel en dan hangt er nog geen 70-200mm aan. Sommige fotografen vinden die battery grip handig om in portrait modus te schieten, ik niet. Ik vind dat een extra last en sleur. Daarnaast heb ik nog nooit problemen gehad met niet genoeg batterij om een shoot af te handelen. Want weet je, je kan ook gewoon een batterijtje vervangen, dat duurt 12 seconden.

Daarnaast zijn de iso kwaliteiten van de D700 stukken beter dan die van de D3x (ruis boven iso 400) en naar ik hoor ook van de D3.

There’s a button for everything on a Nikon luidt het gezegde. Inderdaad, zonder in de software menu’s te duiken kan je héél snel en eenvoudig settings wijzigen. Een groot verschil met Canon, maar waarschijnlijk ook een kwestie van gewoonte. Maar op mijn Nikon kan ik van ISO – WB – Lichtmeting – Shooting Mode – … veranderen zonder mijn oog van de zoeker weg te halen.

Ik zit al een tijdje te wachten op een opvolger van de D700 en ik hoop daarbij op een D800 of D4 met meer megapixels. Die megapixels omdat ik vrees dat ik voor sommige opdrachten soms net iets te kort kom. In de praktijk is dat nog niet voorgekomen maar ik anticipeer graag. Anderzijds resulteert een grotere sensor vaak ook in slechtere hoge iso waarden en dus meer ruis.

Liever een D800 die compacter is dan een D4. Maar we zien wel. Wat ik in elk geval ga doen als één van beide toestellen uitkomt, is deze een tijdje te huren om te kijken of het wel echt de moeite is om er zoveel geld aan uit te geven. De D3X was ook maar een rip off upgrade van de D3 en dat wil ik niet meemaken.

Toch ook een paar minpuntjes van de D700:

 • de lijm waarmee de rubber tegen de camera is gelijmd is niet echt warmte bestendig en komt los op warme dagen. Leve ducktape
 • zoals gezegd de 12 Mega pixels, niet onoverkomelijk maar wel de ondergrens. Er zijn al grote abribussen geprint met beelden uit mijn D700 maar je hebt dan geen ruimte om te croppen in je beelden. Gewoon ineens goed fotograferen is de boodschap.
 • Die menu knop links boven staat zéér ambetant, hoe vaak ik al settings in het menu veranderd heb met mijn neus tijdens het shooten ge wilt het niet weten.

Wat ik wel met zekerheid weet, welke opvolger ik ook aankoop als de tijd rijp is, die D700 blijft mijn dagelijkse gezel als ik op pad ben.

En toch nog even dit, in de hoop dat ze het bij Nikon ooit leren. Ik ben gek op de ergonomie, kwaliteit & gebruiksvriendelijkheid van de Nikon toestellen. Maar op gebied van communicatie en dicht bij hun gebruikers staan had ik liever een Canon gehad. Ik heb als Nikon gebruiker een beter contact met de mensen van Canon dan Nikon.
Een mail naar iemand bij Nikon en zelfs iemand van de PR- dienst van Nikon resulteerde in ( akelige stilte ) … geen antwoord ( akelige stilte )! Maar dit terzijde, want top niveau camera’s maken, dat kunnen ze wel.

in gear Tags: , ,

12 Responses to “D700”

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Ik gebruik al bijna drie jaar tot grote tevredenheid een D3. Als ik die ooit vervang, ga ik ook uitkijken naar een toestel met het formaat van de D700. Maar wat je daar schrijft over die betere iso-waardes op een D700 t.o.v. een D3 had ik nog nooit gehoord? Dat is toch dezelfde sensor en technologie bij deze twee toestellen? Ik weet wel dat je bij een D3x zo hoog niet kunt gaan. Ik heb ooit met de D3x beelden op iso800 gemaakt en die zien er op vlak van ruis bijlange niet zo goed uit als een D3/D700.

  Over het communicatieprobleem bij Nikon kan ik ook meespreken, dat gaat bij Canon inderdaad vlotter, al antwoorden ze me bij Nikon wel maar erg moeizaam en meestal met één korte zin.

 • Ik kom van de D70, D300 en sinds exact een jaar Canon 5DmkII en moet zeggen dat ik op sommige vlakken Nikon toch mis.

  Ik heb geen seconde spijt van de overstap, maar dat heeft vnl te maken met de film-modus van mijn 5D.

  Wat ik voornamelijk MIS: De D300 had, net zoals uw D700 twee wieltjes voor en achter de shutter knop, voor aperture en shutterspeed. Bij Canon is er maar een wieltje (wijsvinger vooraan) en wisselt dit af naar mate de modus waarin je staat (AV/TV). Logisch zou je denken. Ware het niet dat ik bijna altijd (zeg maar 90% van de tijd) mijn camera op Manueel heb staan, waardoor je met je duim helemaal naar achter op het scrollwiel moet.

  Wat ik vooral NIET mis: De rubber die loskomt aan je hand (inderdaad, had dat ook voor). Het feit dat je moet klikken om door de foto’s te gaan, I know… klinkt stom maar dat scrollwieltje van Canon is veel te gemakkelijk.

  Conclusie: ‘t is altijd iets en ‘t gaat simpelweg om gewoontes. De specs zijn natuurlijk een ander verhaal.

  Begrijp alleen niet goed waarom ge nu juist op de D800 zijt aan’t wachten als ge zo content zijt met deze :/ Die minpunten die ge opsomd lijken me ‘t geld niet waard, wel?

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Je kan bij Nikon het scrollwieltje achteraan zo instellen dat je daarmee door je foto’s kunt bladeren, zo hoef je niet te klikken met die jog-shuttle-toets (of hoe noem je dat ding?).

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Donotfold: die megapixels kunnen mij in de toekomst wel eens problemen opleveren. That’s why.

 • Ik heb nu al een jaartje of twee m’n D90, voor mij m’n eerste reflex. Intussen helemaal de microbe te pakken gekregen, je weet hoe dat voelt. De keuze om niet de goedkoopste instapper te nemen, bleek de goede te zijn. Niet te snel uitgekeken, leermarge, etc..

  Op een bepaald moment wil je natuurlijk meer, ook dat gevoel ken je :) De D700 steekt wel al even m’n ogen uit, bedankt om nog eens alle pluspunten om te sommen. Niet dat ik zo’n toestel tot het uiterste gebruik zoals jij, maar zit met hetzelfde gevoel rond megapixels. Verschil met Canons op dat gebied is toch behoorlijk, niet?

  Zijn er al geruchten rond een opvolger van de huidige reeks?

 • En aan het andere eind van het spectrum zit ik: supercontent van mijn D40x :-)
  Voldoet voor hetgeen ik hem nodig heb. Al gedacht aan vervanging, maar krijg het niet over mijn hart.

 • Ik heb net van de D90 naar de D700 overgegaan. En ik moet zeggen dat ik echt onder de indruk ben. Net op tijd trouwens, want bij de D90 is net het scherm zonder reden gestopt met werken. Vooral het verschil aan “noise” bij hogere ISO waarden is echt merkbaar (of lack of noise).

  Voor mensen die beweren dat het puur de fotograaf en niet het toestel belangrijk is, wel het toestel maakt toch wel m’n leven makkelijker ;).

 • Timo said

  Lijkt sterk op je reservebody…ofwel bij je echt wel voorzichtig ;-)

 • Ruis bij de d3x is monsterlijk boven 400 ISO. Ook gebrek aan sensorcleaning vind ik onvergeefbaar voor NIKON. Zeker voor een camera van dat budget. Voor de rest is dat sedert 2.5 jaar mijn dagdagelijks werkpaard. Zowel voor studiowerk als op catwalks, mijn beest, en ben er tevreden over. En je krijgt er echte schouderspieren van als je er een 400mm opzwiert ;p

 • Koen said

  Dat van die loskomende rubber is blijkbaar een veel voorkomend euvel. Een vriend van mij heeft hetzelfde voor met zijn Nikons en dat zijn toch ook professionele uitvoeringen. Voor dat geld mag Nikon wat beter zijn best doen vind ik.

 • Zeer verleidelijk toestel. Ik vind het soms wel jammer dat mijn 7D geen fullframe is.

 • jurgen said

  Het loskomen van de rubber is volgens mij enkel van toepassing bij de modellen die niet volledig aan de top staan. Ik heb een D3 met +100000clicks en de rubber hangt nog heel goed vast. Maar mijn D200 daarentegen kwam na anderhalf jaar los …. Mijn D3s heeft evenmin last daarvan, zit inmiddels aan 40.000+ ….
  Voor mij is de D3s HET beste toestel. Kan zowat alles aan, tot ISO 12800 (al cover mee gefotografeerd) …. Soms vraag ik me af waarom ik nog mijn flitsen mee sleur.
  En de D3x, die moet je inderdaad best op ISO 100 of 200 gebruiken. 1 keer een cover op ISO400 mee geschoten (buiten) en dat ging wel, maar toch ….

Leave a Reply