26/1 2011

16mm

5

16mm

Iets dat ik al lang eens heb willen doen en onlangs bracht iemand dat weer even tot mijn aandacht: een portret maken met een breedhoek. Op zich niet zo speciaal, maar aangezien ik graag portreteer met betrekking tot de omgeving vind ik dat gewoon fijn!
Portret aan het Antwerpse justitiepaleis, op 16mm – f2.8. Ik ben onder de indruk van de scherpte van die 14-24mm 2.8 van Nikon! ‘t Vraagt wel goed positioneren en kijken naar horizonlijnen want voor je het weet heeft je model benen van 2 meter of zit er een onatuurlijke draai in de voor/achtergrond. En vooral goed opletten dat je met zo’n lens niet in de neus van je model zit… want je moet redelijk close gaan. Voor de rest: zéker voor herhaling vatbaar!

5 Responses to “16mm”

 • Tom said

  Portretjes met breedhoek is zeker een leuk ding! ‘k doe ook niks liever en daarmee dat ik me een klein jaar geleden de 14-24mm ook gekocht heb. Inderdaad, je maakt de mensen er snel ‘anders’ mee als je niet oppast. Ook op deze foto heb je er goed aan gedaan haar benen niet te laten strekken…
  Een goei alternatiefke is de Sigma 10-20mm, voor even want als je dan de nikkor geprobeerd hebt, is ‘t naar de vaantjes.
  Heb je deze foto rechtgetrokken of in lightroom de autocorrectie gebruikt?

 • qrt said

  zelfde vraag als Tom hierboven, want ik heb de sigma10-20 en om het zelfde resultaat als ‘t uw te krijgen zal ik toch wat moeten prusten, denk ik.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  ‘t Is inderdaad goed positioneren en uitlijnen bij het fotograferen. Achteraf in Lightroom een beetje de bolheid uit het beeld halen is perfect voor het beeld te optimaliseren.

 • ik zal me toch ook eens een breedhoek moeten aanschaffen denk ik.

 • fotograferen met extreme groothoeklenzen heeft me altijd al aangetrokken. Het voornaamste voordeel is dat je constant in actie moet blijven om een mooi beeld te kunnen maken.

  Het nadeel is natuurlijk dat je een speciaal ‘klein’ detail in de omgeving niet extra kunt laten zien. Of je moet heel dicht op dat ene onderwerp staan.

  Maar als je een mooie foto hebt gemaakt met de groothoek dan is hij ook gelijk extra mooi omdat je een origineel kader hebt.

Leave a Reply