22/1 2011

How To: G.

4

Nog even een kleine how to over het beeld dat ik een tijdje geleden had gepost:

G.

In studio werk ik graag op een donkere, liefst zwarte achtergrond. Ik vind dat een portret er gewoon beter uitkomt op die manier, dat is natuurlijk persoonlijke smaak en voorkeur.

Anyway, initieel had ik dit beeld in gedachten enkel met 2 flitsers, voorzien van een grid (30°), links en rechts van het onderwerp. Dit geeft een mooie lijn in het midden van het gezicht en accentueert de gezichtslijnen.

Setup gewijs ziet dat er dus zo uit:

G.- setup 1


Dat gaf onderstaande resultaat na het eerste shot:

G.

Zoals je ziet is de belichting links vs rechts niet gelijkmatig, nochtthans stonden mijn flitsters op dezelfde power. Maar omdat ze zo dicht bij het onderwerp staan moeten ze effectief wel langs beide kanten op dezelfde afstand staan om gelijkmatig te belichten (inverse-square law).

Maar alvorens dat ik de lichten zijdelings ging finetunen stoorde het mij vooral dat het donker haar van het model een beetje verloren ging in de achtergrond, dat is dan weer het nadeel van een zwarte achtergrond. Je kan dit op verschillende manieren oplossen: haren van boven een beetje bijlichten met een beautydish of softbox, nog een strobe met hairlight plaatsen, …

De eerste optie om bij te lichten met een softbox/beautydish was geen optie, daarmee zou ik de lijn die ik in het midden van het gezicht creëerde en het contrats helemaal te niet doen. De andere optie was een hair light plaatsten maar als ik er slechts één plaatste was ik de symmetrie van het licht kwijt, twee plaatsen is dan weer overkill. Uiteindelijk heb ik gewoon geopteerd om een licht volledig in het beeld te zetten, onder de vorm van een beautydish, gewoon als probeerseltje. ‘t Resultaat was echt naar mijn goesting!

G.- setup 2

4 Responses to “How To: G.”

Leave a Reply