7/1 2011

35mm

8

Een tijdje geleden kreeg ik van kameraad Pieter onderstaande lens in mijn pollen geduwd, een 35mm 1.4 met manuele focus, met de begeleidende woorden “speelt er maar eens met“.

Het eerste wat je best kan doen is je camera diets maken welke lens hij geserveerd krijgt, want anders is het niet mogelijk om diafragma en shutter in te stellen en af te lezen op je dslr, laat staan goeie foto’s trekken. Het diafragma moet je sowieso op de lens instellen.

In je camera specifieer je dan welke lens je wilt activeren door manueel volgende waarden in te geven: Focal length 35mm – max diafragma 1.4. Bij Nikon camera’s heet dat menu item: – Non-CPU (Manual Focus) Lens Data – en hier heb je een video tutorial over hoe je de instellingen doet op een Nikon. Voor Canon zal er wel iets gelijkaardigs bestaan vermoed ik. Enfin, enough with the tech jibber jabber !

Deze lens heeft me twee zaken leren appreciëren:
Ten eerste vind ik het manueel focussen ontzettend leuk, ‘t is nog telkens een geoefen van jewelste om direct een scherp beeld te krijgen bij de eerste poging maar het zorgt er weer voor dat je tijd neemt om te fotograferen, zitten & kijken, observeren, een beeld vastleggen en ervan genieten. In mijn vrije tijd zet ik die lens zéér regelmatig op de camera. De ene keer met een meer geslaagd resultaat als daarvoor.

Ten tweede is die 35mm een fenomenaal leuke range. Niet te smal zoals een 50mm en niet te breed zoals een 24mm, met die twee formaten is absoluut niets mis, integendeel maar die 35 mm zit daar zo heerlijk lekker tussen. Ideaal om iets of iemand in beeld te brengen met net genoeg omgevingsfactoren. Voor mij de ideale portret/reportage lens.

Nu zijn er drie zaken waar ik rekening met moet houden:
Ten eerste, als de Pieter deze post leest gaat hij weten dat ik zijn lens al 2 maanden heb, ik zal ze moeten inleveren.
Ten tweede dat manuele is leuk maar als ik ze iets vaker zou willen gebruiken zou ik toch voor een auto focus willen opteren, wat mij naadloos leidt tot..
Ten derde ik toch maar eens ga beginnen sparen voor het moderne equivalent van die lens.
En moest iemand toevallig weten waar ik deze lens eens uitvoerig kan testen alvoorens er een fortuin aan te geven, please lemme know!

Hieronder een paar beeldjes die ik met die lens heb getrokken.

in gear Tags: , , ,

8 Responses to “35mm”

 • Tof, ik heb ook zo’n 2 manuele lenzen, de 50mm f1.8 en de 135mm f2.8, zalige lensjes en eigenlijk is alleen de focus moeilijk.

 • ine said

  ik heb al veel mensen proberen vertellen over de manuele lenzen van nikon.
  niet normaal handig. en vooral dan dat diafragma aan de lens.
  Mensen keken dan raar naar me. Allez jong, das terug in de tijd.

  Persoonlijk vind ik van niet.
  Ik vind het nog steeds onlogisch dat je probeert je toestel aan je duim en wijsvinger juist te zetten.Niets stabieler dan dat te doen met 2 handen.

  Het is leuk om te lezen dat de manuele lenzen / toestellen terug opkomen.
  Back to basics.
  Daarom, voor de liefhebbers: vergeet niet te kijken naar de manuele hedendaagse variant, met superglas: http://www.zeiss.com/PHOTO.
  Of voor zij die een Leica lens op overschot hebben: http://www.leitax.com/leica-lens-for-nikon-cameras.html :)

 • qrt said

  die eerste van Ellis is gewoon de max !
  je camera wijsmaken welke lens hij heeft, is dat vanaf D700 of heeft dat gewoon te maken met de non-cpu lens en zou dat ook bij bvb een D90 werken ?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @qrt: dat werkt ook op D90
  @matuvu: thnx for the tip!

 • qrt said

  btw, manueel focussen is in ‘t begin ni makkelijk en behoorlijk frustrerend; ik had eerst de D40 in combinatie met een 50mm1.8. maar op de duur gaat dat toch. en dan koopt bibi een analoog bakske van 30 jaar oud met een koppen primes (28mm2.8 en 50mm1.8) en daar is nix autofocus aan. maar zo leert je iets eh. hoop ik toch :-)

 • Tom said

  Heb de 35mm 1.8 en is inderdaad zeer prettig formaat, natuurlijk geen 1.4 maar daardoor wel veel betaalbaarder voor iemand die er niet pro mee bezig is.

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Damn, die manuele lens ziet er cool uit! Die zou ik ook eens willen testen, en eventueel vergelijken met de nieuwe 35mm f/1.4. Deze brandpuntafstand geniet ook mijn voorkeur voor reportagewerk.

  Mocht ik in jouw plaats zijn geweest, ik had deze blogpost niet gepubliceerd, dan had je binnen vijftig jaar nog steeds deze lens in je bezit ;-)

 • This free app features thousands of top-rated best recipes for fresh asparagus with photos and reviews from Allrecipes’
  community members. The “petit” style can be used in several professional web sites among them the particular recipe internet sites
  which make the final blog very attractive and competitive to other recipe weblogs.
  This is the recipe for disaster for most folks, so be sure to get an attorney who practices bankruptcy law
  before you go for this option.

Leave a Reply