20/12 2010

It’s so easy

10

We spelen, als fotografen, allemaal graag met licht, we creëren graag licht en daar hebben we elk van ons verschillende tools, trucjse, routines & materiaal voor. De belangrijkste factor om een leuk beeldje te maken met een opzetflitser, naast ervaring en motivatie, is tijd. Je moet gewoon tijd hebben om je licht juist te plaatsen, finetunen, kijken en dan weer finetunen.

Maar soms is de factor tijd niet echt aanwezig en dan moet je het stellen met je “on camera flash” en “TTL-lichtmeting”. Maar niet iedereen is daar een fan van van een flash op de camera… Daar is sinds een tijdje voor Canon al een oplossing voor en nu ook voor Nikon:

De MiniTT 1 & FlexTT 5: respectievelijk een transmittor & transceiver. Hoe die technische jibber jabber allemaal juist werkt moet u maar elders lezen. Er zijn gear heads genoeg die dit beter kunnen uitleggen als ik. Maar ik kan u wel kort uitleggen wat het doet en welk probleem het oplost.


Een opzetflits heeft zeer ruim gezien 2 mogelijkheden:

TTL (automatisch): De camera meet het licht door de lens (Through The Lens) en geeft ahv van die meeting door aan de flits hoe hard hij moet flitsen.
Manueel: Je stelt zelf de flitskracht in van je flitser door externe lichtmeting te doen (oog, lichtmeting, gokje, …)

Je kon tot nu toe een opzet flitser op 2 manieren gebruiken:

Op je camera en via TTL (of manueel): en eenvoudig (goed) belichte beelden maken. Het nadeel van deze set up is dat het licht steeds van dezelfde kant komt en vaak ook niet echt flaterend is.
Off Camera: via een statief en radio zenders je flitsers aantsturen. Voordeel: Je kan iets creatievere belichtingen maken. Nadeel: Je kan geen TTL gebruiken en dus alles manueel moet instellen. Op zich eigenlijk allemaal geen probleem, maar soms vraagt het net iets meer tijd en kennis om alles op punt te zetten.

Deze (nieuwe) technologie van Pocket Wizard, CTL (Control The Light) stelt je in staat om om je opzet flitser off camera te gebruiken en toch je flitser automatisch te laten afgaan op basis van de licht meting door je lens. Kortweg radio gestuurde TTL. Vooral handig voor het snellere werk.

Ik heb me dus zo een setje aageschaft om 2 redenen:
1. voor het snellere werk dat ik doe voor 2060.be, reportagewerk, …
2. voor de compactheid, want je sleurt niet overal een Ranger mee naar toe.

Ik heb ze nu een week en half, die nieuwe PW’s, en ze behoren al tot de standaard uitrusting van mijn travel bag, dat is de tas die ik sowieso meeneem vanaf dat ik het huis verlaat.

Hieronder 3 voorbeeldjes waar ik het handig vond om ze te gebruiken:Reportagebeeldje voor 2060.be. Dit was echt de allereerste keer dat ik er gebruik van maakte. Bijgeflitst om het lichtcontrast van het raam achter de man tegen te werken. Het verschil licht donker was te groot. Neerzetten op tafel, point & shoot. ISO 100 – f2.8 – 1/30 – Manual mode on camera – Matrix lichtmetingDe prinses ten huize dipfico was heftig met haar hoofd heen en weer aan het schudden en ondertussen vrolijk aan het rondkijken. Tijd was kort en had extra licht nodig. Neerzetten op tafel, point & shoot. Aperture Priority – ISO1600 – f1.4 – 1/100 – SpotmetingOpdrachtje voor een klant (preview beeld). De bedoeling was om een mooie blauwe achtergrondlucht te creëren, die redelijk fel was op dat moment.
Neerzetten op statiefje, point & shoot. ISO 100 – f9 – 1/250 – Matrix lichtmeting

Conclusie:
Broodnodig: Néén
Handig: Jà
Snel: Jà
Compact: Jà

10 Responses to “It’s so easy”

 • Plezant spul hé :)
  Jammer genoeg ook duur genoeg.
  Have fun with it.

 • wa kost zo’n dingetje dan?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Rond 460 euro voor 1 zender & 1 ontvanger

 • wat is het verschil met CLS ?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Geen idee, heb geen ervaring met CLS

 • Wel, zowat hetzelfde, getriggerd door pop-up flash. Zit tegenwoordig in elke nikon. Maar via IR.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Dan zal je sowisio al in line of sight moeten blijven denk ik. En met Radio triggers moet dat niet natuurlijk.

 • Als het ‘rap’ moet gaan kan ik me idd. inbeelden dat radiografisch doorsturen van flitsinfo beter is (time is money). Zelf al meegemaakt dat CLS het gewoon ‘niet’ deed… Meestal als er te veel zonlicht is (IR geraakt dan in de ‘war’). Of als de afstand gewoon te groot is…

 • Frederk
  Twitter: Fredjefoto
  said

  dringend ook zo’n dingen aanschaffen !

 • Tom said

  ‘k zal ze dan wel eens komen lenen :-p
  In ruil krijg je dan effe mijn PW’s…

Leave a Reply