22/10 2010

Sony Alpha 850

3

De vriendelijke mensen van Sony mailden mij met de vraag of ik eens een toestelletje wou testen… of course we do! Een paar uur later kreeg ik de Sony alpha 850 met een 24-70mm 2.8 in mijn handen geduwd door een koerier! That was fast!

Je kan de Alpha 850 eigenlijk best bekijken als de Nikon D700 van Sony. Ze hebben beide veel weg van hun grootste broer, de D3X & Alpha 900 maar moeten hier en daar een beetje een compromis sluiten om de prijs te drukken. (De specs moet u maar op de site zelf gaan lezen).

Ik zal u al eens direct een aantal punten op sommen die ik als positief ervaarde:

 • Het ding ligt verdomd goed in je hand, je hebt echt grip op je body. Daar hou ik wel van.
 • de menu’s zijn zeer duidelijk. Ik kreeg de camera van een voorganger die op jpg schoot (!?), op een SD kaartje (heeft zowel een SD als CF slot) en nog wat amateurisistische instellingen. Het heeft me werkelijk 3 minuten geduurd en alles stond zoals ik het wou. No manual en geen lange zoektocht. Alles staat nogal intuïtief in het menu…. pluspunt!
 • Wat me ook opviel was het snel menu waarmee je op de display de belangrijkste features kon aanpassen: ISO, AF, Lichtmeting, … zeer handig. Bij Canon hebben ze dat ook sinds de 7D dacht ik

Maar die laaste van dat snel menu brengt ons naadloos tot de eerste minpuntjes.

 • Je hebt wel zo’n snel menu nodig want je kan onmogelijk op een eenvoudige manier een aantal basis functionaliteiten (ISO – WB – …) via de knoppen op de body aanpassen, zonder je hand en/of vingers in een dubbele knoop te leggen. Bij mijn Nikon kan dat veel handiger. De meeste functies zijn met 1 of met 2 handen te bedienen zonder dat je je camera van positie moet veranderen laat staan naar je body kijken. Daar hebben ze wat puntjes laten vallen, misschien is het een kwestie van gewenning, maar ik kreeg die routine er toch niet in.
 • De display aan de bovenkant van het toestel is wel zeer beperkt van info, ik kijk altijd op die display in plaats van de grote display op de achterkant om mijn settings in te stellen
 • En dan een minpuntje waar ik echt versteld van stond. Toen de camera net geleverd werd was ik bezig met een product shoot en ik wou direct eens kijken wat het beeldresultaat zou zijn en vooral de vergelijking tussen mijn Nikon D700 en deze Sony A850. Maar helaas, pindakaas… de hotshoe voor deze Sony A850 is er eentje die niet compatibel is met alles wat standaard hotshoe is. Met andere woorden, mijn elinchrom remote, pocket wizards, infrared remotes, … al die zaken die je regelmatig wel eens pleegt te gebruiken bij een fotoshoot zijn gewoonweg niet compatibel met deze camera. Een zaak die Sony in het verleden nog al eens durfde te plegen. Telkens bij een nieuw model (compact cams) andere batterijen leveren en laders … . Vroeger was dat pijnlijk en vooral kostelijk. In dit geval een toestel op de markt brengen waar je de (pro) gebruiker moet laten wachten tot de producent up to speed is met het fabriceren van accessories, is een killer volgens mij. Zeker toch als je hoopt om gebruikers van een ander prominent merk weg te snoepen. Nu moeten ze niet enkel body en lenzen vervangen maar ook nog studio accesories etc. Niet onbelangrijk.

Maar kom; niet iedereen heeft behoefte aan die tirlantijntjes en remotes … ik bekijk het gewoon even vanuit mijn perspectief en behoefte.

Ik ben dan maar eens een uurtje er op uit getrokken om wat beeldjes te schieten, daar vertel ik in een volgende post meer over. Maar wel kan ik zeggen dat het wel zéér aangenaam was om met te werken en rond te lopen ondanks dat, zoals hierboven vermeld, basis instellingen wijzigigen niet steeds handig verloopt.

Tot zover mijn eerste snelle impressies van dit toestel, binnenkort een post met beelden en mijn bevindingen daarover.

3 Responses to “Sony Alpha 850”

 • bruno
  Twitter: Tienvijftien
  said

  Ik heb hem getest in April en gekocht in September. Samen met die Zeiss lens is het een ubercombinatie. Ik heb niet zoveel last van je minpunten des te meer plezier van de positieve punten.

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Een paar maanden geleden heb ik dit toestel ook mogen testen. Erg goede resultaten, alleen kunnen de hoge iso-waardes wel beter. De camera lag mij niet zo goed in de hand, het voelde aan als een blok, bij Nikon of Canon heb je aan de body meer rondingen zodat de body aangenamer in de hand ligt.

 • [...] is om degelijke camera’s op de markt te zetten, daar was ik al van overtuigd nadat ik de a850 had getest een jaartje [...]

Leave a Reply