19/6 2010

Big in Small things

3

Een tijdje geleden heb ik me een macro lens aangeschaft. Heb lang gewacht met de aankoop van deze lens omdat ik ze niet echt nodig achtte. Doordat ik méér en méér packshots doe vond ik het wel gepast om deze aan te kopen. Mijn keuze is uitgegaan naar de Nikon 105mm f/2.8 VR

Ik ga hier géén heel uitgebreide review schrijven, die kan u bij Ken Rockwell lezen.

Maar een paar highlights uit mijn ervaringen:

 • Die VR (image stabilizer) is géén overbodige luxe in deze lens. Ik had deze toen ik de lens uit de doos haalde uitgeschakeld en zag direct dat niet alle beelden scherp waren. Toen ik de VR aan zette was alles weer oer scherp.
 • De DOF bij deze lens is fenomenaal. Hoe dichter bij je komt hoe kleiner het scherpe veld. Ongelofelijk gewoon.
 • Naast detail beelden is deze lens ook zéér goed geschikt om portretten te trekken. Vooral omdat je soms echt een nabij portret wilt trekken zonder achteraf te moeten croppen in je beeld.
 • maar als je dan weer iets ruimere portretten portretten wil maken, dan is deze weer niet optimaal. Logisch natuurlijk!

Belangrijk is wel, hoewel deze lens een vast diafragma van f/2.8 claimt te hebben, is dit niet steeds het geval. Wanneer je iets ruimer fotografeert kan je tot 2.8 gaan maar als je echt dichtbij een object wilt fotograferen dan is je minimum diafragma steeds 3.0 of 3.2. Wat de reden hiervan is weet ik niet precies. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met het feit dat je anders bijna niets scherp in beeld hebt… of gewoon omdat het technisch niet kan. In elk geval heeft me dat nog niet beperkt in mijn mogelijkheden, dus een non-issue voor mij.

Hieronder allemaal beelden geschoten met deze lens.

Voorkamer   Tutter   iPad   K   Feet Up   Rider

Het laatste beeld van de skater is meer dan voldoende, maar met een 70-200 zou je hier een beter resultaat met halen. De andere beelden zijn steeds uncropped op ware grootte zoals ze uit de camera komen. Zéér tevreden van de lens en de resultaten.

in Foto , gear Tags: , ,

3 Responses to “Big in Small things”

 • Thomas said

  Ik heb destijds mijn 70-200 VR terug verkocht omdat ik al mijn portretten met die 105mm fotografeerde. Scherper en een pak lichter om mee te werken. Ik gebruik tegenwoordig maar 3 objectieven meer: 35mm f/2, 50mm f/1.8 en 105mm f/2.8.

  Als portretlens is het een een beestig objectief!

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Inderdaad!

  Nu heeft die 70 – 200 ook nog wel andere kwaliteiten.
  Maar ik kan wel snappen waarom je dat gedaan hebt.

 • Mike said

  De reden hiervoor is dat je om 1:1 te gaan, macro-lenzen anders telescopisch moeten gaan werken… en dan zit je met het probleem dat je lens tegen allerlei dingen aanbotst. Dus er wordt wat gespeeld met de optiek. Ik dacht zelfs dat in bepaalde omstandigheden (las ik in reviews) je beperkt bent tot f/4.8.

Leave a Reply