10/6 2010

Lightroom 3

3

Dinsdag middag om 12u werden we uitgenodigd om via een Weblunch de press release van de launch van Lightroom 3 bij te wonen. Ik ben echt wild enthousiast over LR3. Sowieso is Lightroom al mijn favoriete workflow programma om foto’s te bewerken, beheren en exporteren.

Wat de uitgebreide functionaliteiten zijn van deze laatste versie zijn kan u best elders lezen. Ik ga gewoon even oplijsten wat voor mij de grootste winners zijn in deze versie.

 • Lens correction
  Zeer nuttig omdat ik héél graag grijp naar mijn breedhoek 14-24mm. Ik hoef enkel maar het vinkje “Enable Profile Corrections” aan te vinken en hij haalt automatisch de juiste lens uit je metadata en voert de lenscorrectie uit. Je kan ook nog zelf manueel bijstellen indien nodig. Zelfs bij mijn 24-70 mm komt dit al handig van pas.
   

   
  Voorbeeldje van de Lens Correction:
   

   
  ‘t Was de enige foto die ik bij de hand had die op 14mm was getrokken, maar je ziet duidelijk de automatische perspectief en vignet correctie in de rechtse foto
 •  

 • Noise reduction
  Ook een fenomenale feature. U weet dat ik met mijn G10 af en toe wel eens last durf te hebben van ruis (understatement) maar bij wijze van quick test nam ik een “beruisde” foto en via de noise reduction was er geen vuiltje meer aan de lucht.
   

   
  Voorbeeldje van de Noise Reduction:
   

   
  Let vooral op het verschil in ruis op het zwarte bord en op de metalic kleur op de Porsche. Ik zal later eens een uitgebreider, duidelijker testje tonen, voorlopig moet het met deze.

Er zijn nog tal van andere sterke punten zoals snelheid, video-export, “drag & drop” naar je flickr stream (meerdere accounts) en de backup request die nu bij het afsluiten wordt geprompt.

Waar ik nog even aan moet wennen is het import scherm, visueel ziet het er zéér mooi uit maar alle instellingen die je per import moet wijzigen in de smalle rechterkollom vind ik wat onhandig. De naam van je gekozen doelfolder kan niet op een lijn en dus je ziet niet alles wat je typt etc…

.

Globaal gezien ben ik zéér tevreden met deze nieuwe versie en als upgrade van LR2 kost het je maar 80 euro…

in Foto , gear Tags: ,

3 Responses to “Lightroom 3”

 • Bram
  Twitter: paljasken
  said

  Lightroom ziet er inderdaad veelbelovend uit, en een eerste test op mijn mac toonde dat het een stuk sneller is dan Aperture, ten minste voor het organiseren van van foto’s. Hun Noise-reductie en lensaanpassing is erg mooi meegenomen.

  Komend van aperture ben ik nog wat in de war in verband met het non-destructief bewerken, het catalogeren, … Ik mis ook een fotoboekfunctie.

  Ik test de demo nog wat uit… maar op dit moment vind ik het nog geen 300 euro waardige verbetering tov Aperture.

 • Die noise reduction is inderdaad stukker beter dan LR2! Als ik m’n foto’s bekijk van de dansoptredens (véél zwart, iso 3200 en hoger) dan is het echt opmerkelijk.

  Lens correction heb ik eerlijk gezegd nog nooit gebruikt :-)

  Ook de optie bij importeren om ineens een kopie te zetten op een andere locatie vind ik een kleine maar zeer goede extra.

 • Pieter said

  Misschien die pics eens in roll-over over elkaar zeggen. Naast elkaar zie je het effect niet zo goed.

Leave a Reply