5/6 2010

Lined up

0

Deze week werd me gevraagd om een groepsportret te nemen van 14 mensen. Op zich is dat geen probleem, groepsportretten heb ik al vaak genomen. Maar hier moesten ze allemaal op een rij staan en op een witte achtergrond, zodat ze gedetoureerd konden worden. Niet zo een complexe opdracht maar toch komen er wat logistieke issues bij kijken.

  • Hoe krijg ik op een onbekende locatie een witte achtergrond van ongeveer 8 meter lang en 2m50 hoog? Liefst nog met een bocht in van 90 graden achteraan.
    Dat was snel verholpen: Een witte Colorama rol van 11m x 2m72 op zijn zijkant leggen en dan wat knip en plakwerk en dat komt in orde. Moeilijker was om te achterhalen of we ruimte genoeg zouden hebben op de locatie zelf, er was voorgesteld om dit buiten te doen maar dit heb ik snel de kop ingedrukt wegens wind en 11m oppervlakte die wegwaait… Uiteindelijk heb ik gevraagd om het magazijn even te ontruimen zodat ik mijn nodige 24 m2 kon claimen.
  • Dan was er nog even te bekijken hoe we het licht zouden zetten. Ik heb even getwijfeld om een andere setup te kiezen maar uiteindelijk heb ik geopteerd voor wat voor mij de meest logische setup leek. 3 Softboxen van 120×90 naast elkaar geplaatst zodat elke persoon bijna evenveel gelijkmatig zacht licht over zich krijgt. De softbox het dichtste bij de camera staat een beetje gedraaid naar zodat de voorste persoon over het hele lichaam een beetje gelijkmatig belicht wordt.

Set up zag er uiteindelijk zo uit:


[ view big ]

RAW uit de camera geeft het volgende resultaat:


[ view big ]

En gedetoureerd ziet het er zo uit:

Group portrait
[ view big ]

Maar ‘t belangrijkste dat ik eigenlijk wil zeggen is het volgende:
Ook al is de opdracht voor je shoot redelijk straight forward, laat je niet verassen door kleine dingen. Ik had een extra flitser nog bij in case of, een hele resem statieven om mijn achtergrond tegen te hangen indien er geen muur was, extra background, was 2 uur op voorhand terplaatse om te kijken hoe ik de locatie naar mijn hand zou zetten en welke ruimte …

En nog véél belangrijker: neem steeds bij zulke shoots een assitent mee die ervaring heeft in fotografie: 2 paar ogen zien altijd meer dan 1 paar. Assitentie is echt geen overbodige luxe. Terwijl ik me bezighou met setup en licht, cadrage, scherpte, … kan de assitent zich bezighouden met details, kleding, houding,… als fotograaf kan je dat ook alleen doen maar ‘t levert altijd net iets sneller en beter resultaat op! Bij deze shoot was Ake mijn rechterhand en daar was ik zéér blij om!

Leave a Reply