1/6 2010

Best Cam

13

What is the best cam? The one you have with you! Een bekende qoute van Chase Jarvis.

Dus je kan er maar beter voor zorgen dat je een goeie camera gewoon altijd bij de hand kan hebben. Nu is zo’n zware DSLR niet altijd optimaal om met te sleuren, of je wilt gewoon niet véél geld uitgeven aan een camera. Dat is ook een goeie reden!
Persoonlijk gebruik ik als alternatief op mijn Nikon D700 de Canon G10 compact camera.

Canon G10

Canon G10

Ik ben daar zéér tevreden van om de volgende redenen:

 • Zéér handig in gebruik, automatisch, semi automatisch of manueel
 • Knoppen zijn intuïtief en eenmaal je dat door hebt kun je alle instellingen die je op een DSLR hebt ook snel switchen met short keys
 • Qua compact camera sluit deze het dichtste aan van (functionele) mogelijkheden bij een DSLR

Er is slechts één punt waar ik niet echt tevreden over ben en dat is het ISO bereik van deze camera. Boven ISO 400 heb je gegarandeerd ruis op je foto’s. Als je dit toestel hoofdzakelijk buiten gebruikt overdag, dan is er voor jou geen vuiltje aan de lucht. Ben je eerder een nachtbraker of een binnenmens, dan zit je met een issue bij deze G10.
Ik ben tevreden over mijn G10 dus no probs voor mij.

Tegenwoordig krijg ik regelmatig de vraag van welke compact camera ik iemand zou aanraden. Tot voor kort zei ik steevast om te kiezen voor de Olympus Pen EPL1, ik had er goede reviews over gelezen en had hoge verwachtingen.

Olympus Pen EPL1

Olympus PEN E-PL1

Uit nieuwsgierigheid ben ik ‘m daarstraks even gaan testen bij de fotowinkel en ik moet zeggen dat ik echt teleurgesteld was in de resultaten:

 • Zéér onduidelijk en moeilijk te bedienen menu, om nog maar te zwijgen van je diafragma of sluitertijd aan te passen op manuele stand
 • Toestel is toch wel vrij groot
 • Zelfs op het schempje zag ik ruis bij de hober ISO’s 800 – 1600 en dat was dan nog in de automatische stand getroken waarbij hij ook de ISO automatisch instelde (flash had ik wel uitgezet)

Ik heb ‘m niet uitvoerig getest maar de eerste indrukken waren niet goed en dat is voor mij al genoeg.
Uit nog meer nieuwsgierigheid ben ik dan eens gaan horen naar de opvolger van mijn G10, de Canon G11:

Canon G11

Canon G11 Front

Helaas niet kunnen testen want ‘t batterijke was leeg in de winkel. Maar de grootste verbeteringen ten opzichte van de G10 is dat ze het aantal pixels naar beneden hebben gebracht van 14.7 megapixel naar 10 megapixel en de ISO kwaliteit hebben verbeterd. Dit resulteert in een beter beeldkwaliteit bij hogere ISO waarden, lees minder ruis! En ze hebben er dan ook nog een flexibel LCD scherm opgezet, ik ben daar geen fan van maar dat is puur persoonlijke smaak. Enigste nadeel aan de G11 is dat hij niet in HD filmt, maar filmen, dat interesseert mij niet dus is dat voor mij geen issue.

Canon G11 Back

Hou er rekening mee dat deze compact camera’s allemaal tussen de 400 en 600 euro schommelen en dat ik vooral kijk naar mogelijkheid om: in RAW te fotograferen, alle instellingen zelf kan beheren zijnde: diafragma, sluitertijd, ISO, lichtmeting, … . Je ook nog eens kijken naar de Panasonic Lumix DMC-GF1, een toestel dat kwalitatief ook zéér goed en ongeveer ook in dezelfde prijsklasse.

Conclusie:
als ik nu een compact camera zou kopen dan zou mijn eerste keuze gaan naar de G11 gaan en mijn tweede keuze naar de Panasonic Lumix DMC-GF1. Er zijn misschien nog tal van andere mogelijkheden, maar mijn budget & voorkeur gaan naar deze twee.

U doet er mee wat u wilt!

Reviews:

13 Responses to “Best Cam”

 • bramzo said

  Volledig mee eens… De G10 is een fantastisch machien en al vaak heel blij geweest dat ik hem bijhad. Alleen jammer van de ruis ‘s nachts idd. Maar een speedlite past er ook op ! ‘t is geen zicht, maar het werkt wel goed en je kan alles instellen op het toestel (gordijn, compensatie,..).
  Nu zou ik ook voor de G11 gaan , maar ik zou toch graag HD willen. Oh well, de G12 misschien, tegen dan heeft de G10 het mss begeven. Alhoewel, fameus stevig machien, heeft al een serieuze bots gepakt.

 • tom said

  merci niko :-)

 • elidesc said

  Thx for the advice!
  Zal er rekening mee houden bij mijn aanschaf…

 • Stijn F. said

  Nog een interessante review van die Lumix DMC-GF1 van een man die met die camera door de Himalaya is getrokken:

  http://craigmod.com/journal/gf1-fieldtest/

 • Nico said

  Panasonic Lumix DMC-LX3! Love it, love it, love it!

 • En de S90 van Canon? En dat nieuwe spul van Sony, die tussen compact en reflex in zitten?

 • Pieter said

  Bert Stephani zijn GF1 recent vastgehad… Geniaal toestel.

  Wel iets groter dan een compact en niet goedkoop. Maar geniaal.

 • Frederik
  Twitter: Fredjefoto
  said

  Die G11 staat bij mij ook hoog op mijn verlanglijstje. De leica X1 anders ook wel maar dies extreem prijzig

 • Ine said

  Ik heb de GF-1 en een pak foto’s op http://www.flickr.com/nomadznu zijn daarmee getrokken.
  Razend content van. Zo erg dat ik bijna mijn D700 niet meer meeneem.
  De kwaliteit is geniaal voor wat ik wil, maar vooral: de manier van bedienen is de max.
  Moet er dringend eens een blogpost over schrijven waarom het het beste toestel is voor snapshotting, according to my humble opinion.
  Maar ze sluit erg aan bij de meneer in de himalaya :)

 • ine said

  En die camera ziet er trouwens lekker retro uit: http://www.flickr.com/photos/matuvu/4690372836/

 • ine said

  En heb dan maar snel een review geschreven. Comments welkom :)
  http://nomadz.nu/lifestyledesign/2010/06/gf-1-my-camera-for-travelling-nomadic-lifestyle/

 • [...] tijdje geleden heb ik eens een post geschreven over welke compact cams mijn voorkeur hebben. Ondertussen heb ik mezelf ook eentje aangeschaft ter vervanging van mijn G10. [...]

 • [...] jaren redelijk wat compact camera’s de revue laten passeren ‘t was begonnen met de G10 van Canon, daarna de GF1 van Panasonic en momenteel de X100 van Fujifilm. Over die laatste heb ik echt geen [...]

Leave a Reply