11/3 2010

So we went wireless

1

Dus vandaag de wireless transmitter WT-4 van Nikon eens ten gronde getest tijdens het fotograferen op de Plugg conferentie in het Belgacom Surfhouse. De setup van de transmitter kon u hier al lezen, vandaag de praktijk ervaring.

We waren goed voorbereid: thuis hadden we al een wireless network opgezet met een Airport Extreme, de specs van dat wireless network geconfigureerd in de camera’s (2x D700′s), Lightroom 3 (Bèta) stond klaar met de import folder geselecteerd en de tags toegewezen aan de te importeren foto’s, … We moesten dus enkel ter plaatste een beetje internet-juice aftappen met een kabeltje en we were set to go.

Terplaatste hebben we elk utp stopcontact afgegaan om onze wireless router aan het internet te hangen. Dat was cruciaal om ook de beelden die we via de router op de PC kregen, via dezelfde router naar flickr te uploaden. Nergens wired juice te vinden in het Belgacom Surfhouse, jà làp! Maar gelukkig was er dan wéér eindeloos veel wireless beschikbaar, snel alles omgeconfigureerd naar één van de beschikbare wireless network (die overigens oerhard gingen) en we waren vertrokken.

De foto’s kwamen mooi binnen op de PC en konden zo direct op de flickr-stream geüpload worden. We werkten steeds afwisselend: één in de zaal, de ander in een aparte kamer achter de computer om wat edits te doen en dan uploaden die handel.

Our Workstation on Plugg Conference

 

So far, so good, maar éénmaal je van camera wil wisselen moet je ook steeds je watch folder aanpassen. Want een andere camera is een andere rootfolder om je foto’s naartoe te uploaden.

 

Unieke path per camera

 

Ik had dan uiteindelijk één folder aangemaakt waar ik dan de foto’s die in de verschillende rootfolders binnenkwamen naartoe sleepte en dat was dan mijn watchfolder, maar ‘t was al minder handig dan ik het allemaal in gedachten had. Dit kon natuurlijk met Automator opgevangen worden, maar daar had ik geen tijd voor om terplekke even te gaan uitzoeken. Verder was de transfer van de foto’s via de transmitter uit de zaal echt wel zéér traag, éénmaal je goed op dreef was met fotograferen had je al snel een queue van 15 min eer de foto’s goed en wel op de harde schijf stonden. Aan de beschikbare wireless lag het niet die was internet autobanh-ish, enkel jpgs doorsturen wilden we niet want er was wel basic editing nodig wegens zéér donkere en slecht belichte locatie, …

De workflow liep wel maar was dus eigenlijk helemaal niet efficiënter dan gewoon met twee fotograferen en je kaartje om de tien minuten droppen terwijl de ander dan het fotograferen overpakt. Zo was er steeds een vertraging van max 10 minuten voor de foto’s online kwamen, terwijl het met de wireless transmitter tot 15 min én méér kon duren eer alle beelden binnen én bewerkt waren. Na verloop van tijd zijn we dus gewoon overgeschakeld naar dat afwisselend systeem en hebben we de wireless transmitter aan de kant gelegd. Dat ding vreet ook batterijen trouwens …

‘t Kan zijn dat ik de transmitter nog niet helemaal door heb waardoor ik niet direct de optimale config kon maken. Misschien is de WT-4 technologie een beetje achterhaald is en bv niet voorzien is om grootte 15-30mb NEF/RAW bestanden door te sturen, … In elk geval was fotograferen met twee camera’s om beelden naar één flickr-account door te sturen een beedje te complex om een efficiënte worklflow te hebben. Maar stel dat ik met één camera fotografeerde en één iemand continue de beelden verwerkt, dan nog zou het traag een fragiel zijn. Voor situaties als vandaag lijkt het mij niet optimaal. In de studio om direct live je beelden te reviewen (om de tien minuten) is dat vb wel een optie, maar met een kabel zal het wel een pak sneller gaan. Bij een shoot over grote afstand of op een grote locatie zal het ook wel een pak efficiënter zijn!

In elk geval een leuke en leerzame testcase! Helaas moet de WT-4 transmitter morgen weer terug naar Nikon, we konden hem maar een weekje testen, anders kon ik er nog wat dieper op ingaan en testen. Ik ga eens zoeken naar eventuele alternatieven en ook stiekum hopen dat ze met een nieuwe verbeterde versie uit de hoek komen binnen afzienbare tijd, die hopelijk ook goedkoper is.

Ah ja, ‘t resultaat van de shoot is hier te bezien.

in Foto , gear , how to Tags: , , ,

One Response to “So we went wireless”

Leave a Reply