6/3 2010

Wireless Snapshotting

5

Ter voorbereiding van een shoot wilden we eens proberen of via wireless shooten een livestream met beelden konden opzetten, live tijdens het event zelf. Eén iemand fotografeert en de andere bewerkt en upload de beelden naar een FTP/Flickr, … Dus hadden we een Nikon WT-4 nodig om aan te sluiten op mijn D700. Die hebben we gelukkig ergens te leen gekregen voor een weekje. Ik heb even snel al het ding kunnen testen. Dus hier een kort mijn eerste bevindingen.

Eerst en vooral, het is me niet gelukt om een directe rechtstreekse connectie met de computer te maken. Je hebt altijd een wireless network nodig om de verbinding te maken. Dat kan je eenvoudig oplossen door een Airport Express mee op locatie te nemen: klein, goedkoop en eenvoudig te instaleren. Je hoeft er zelfs geen internet connectie aan te hangen, gewoon in de stekker steken en de connectie tussen de laptop en Wireless Transmitter is gemaakt (enkel als je met FTP wil werken moet je natuurlijk wel internet connectie hebben)

Dat hebben we dan al, 4 apparaten: de wireless transmitter, een wireless tranceiver (vb Airport Express), een laptop en een DSLR. Twee daarvan praten al met elkaar, de derde en vierde hopelijk snel ook. Maar daar begon het schoentje al even te wringen; De twee meegeleverde softwares (WT4 Wireless Setup & Thumbnail Selector) bleken na installatie niet te communiceren met mijn D700. Dit komt omdat de software al een beetje verouderd is, de WT4 Wireless Setup gaat er vanuit dat je de camera nog via het menu op MTP/PTP kon zetten. Helaas is dat bij de laatste modellen D3X/D700/D300S niet meer mogelijk en krijg je bij het initialiseren van je camera (die via USB aan je PC hangt voor de initiële configuratie) steeds een error melding.

Ik ben de support en software update pagina’s van Nikon helemaal afgesurft en heb alle volledige versies en updates in alle mogelijke volgordes geïnstalleerd. Een tergend langzaam en frustrerend werkje maar plots werkte het en detecteerde de WT4 Wireless Setup mijn camera, het moeilijkste is achter de rug.

Nu kan je de camera configureren om via de WT-4 transmitor contact te maken met je wireless netwerk en laptop en dat kan je nu via de set up wizard. Hiervoor moet je de D700 met usb aan je computer connecteren.

Als je nu de camera aanzet zie je in het “Set Up menu” de optie “Wireless transmitter” oplichten. Selecteer de eerste optie “Transfer Mode” en activeer het wireless netwerk dat je net via de setup wizard hebt aangemaakt. Hier werd het me ook duidelijk dat je geen directe PC verbinding kon maken, als je de Nikon D700 manual er op naleest bevestigd die dat:

Enkel een preview voor je FTP’ed is mogelijk via de PC maar dan nog steeds over wireless (en daar dient het tweede programma voor dat op de CD-rom staat: Thumbnail Selector, preview en dan FTP’en.

Als je nu begint te fotograferen, zal je zien dat je de eerste foto niet direct kan bekijken, dat is omdat die direct getransmit wordt naar de PC en je kan op een file geen twee dezelfde acties uitvoeren tegelijkertijd. Maar als je een paar foto’s hebt genomen zie je de status en het aantal beelden dat doorgestuurd word naar de computer. Dit kan wel tot 20 sec per foto duren als je in RAW (NEF) werkt. Maar dat is maar een kleine vertraging op het feit dat je anders je kaart eruit moet halen en ze moet importeren in batch. De doorgestuurde foto’s worden opgeslagen in een folder ergens lokaal op je computer. Doordat ik de Thumbnail Selector software had geïnstalleerd kon ik achterhalen waar de root folder was. In mijn geval was dat in Pictures >> WT-4 folder en dan nog wat subdirectories daarin.

Het enige dat we nu nog moeten doen is deze RAW-files automatisch in Lightroom inladen zodat we ze snel even kunnen bewerken en dan kunnen uploaden naar flickr of elders voor de live stream, of gewoon een realtime preview.

Dat kan zéér eenvoudig in Lightroom met een Watched Folder: Vink de optie “Auto Import” –> “Enable Auto Import” aan in het File menu aan.

En bij Auto Import Settings selecteer je bovenaan de folder die we eerder hebben gevonden waar de foto’s op de computer worden ingeladen.

Hou er wel rekening mee dat je de Watched folder (waar de beelden binnenkomen) leegmaakt (anders aanvaardt Lightroom dit niet) en ik verhuis ze na import ook ineens naar mijn lightroom temp folder. Zo blijft de Wireless Import Folder mooi opgeruimd.

En nu hebben we dus een workflow waarmee we via wireless automatisch beelden kunnen inladen op de computer, bewerken en eventueel uploaden naar een webservice of server. Er zijn nog een aantal andere mogelijkheden die ik al een beetje uitgeprobeerd heb maar nog niet voldoende om er verder op in te gaan. Handig in ieder geval op locatie shoot, als je met twee bent één voor fotograferen en één voor image handeling, of gewoon als preview tijdens je shoot.

Zo dit waren mijn eerste bevindingen en hoofdzakelijk gericht op het instaleren en een workflow opzetten. Ik kom er later nog verder op terug op de features en mogelijkheden/beperkingen.

5 Responses to “Wireless Snapshotting”

 • bram
  Twitter: paljasken
  said

  Was het niet voldoende om je Mac zelf een draadloos netwerk aan te laten maken? Op die manier is het toch weer zzn “bakske” minder,

 • Bert Stephani said

  Ik gebruik nu al een jaar de wifi grip voor mijn 5D2. Heel handig bij workshops, in de studio of bij gecompliceerde shoots op locatie.

  Ik snap alleen niet waarom het zo gigantisch moeilijk en onoverzichtelijk moet zijn om de verbinding op te zetten. Het moet de eerste keer zijn dat ik iets niet aan de praat kreeg met de handleiding erbij. Uiteindelijk een stap-voor-stap gevonden op het web die meestal werkt … En dan ergens anders plots weer niet meer … Alle stappen (veeeeeerl) opnieuw aflopen lost het probleem meestal op maar ik zou toch graag de logica achter dit alles willen begrijpen.

  Werkt bij mij trouwens perfect via een ad hoc wireless netwerk op de MBP.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Bert, inderdaad het is zéér complex en ‘t vraagt gigantisch veel werk om het op punt te zetten. Een plug&play solution is er niet echt direct. Dus voor de iets minder technisch onderlegde mensen kan dat wel eens problemen geven.

  En zeker als je kijkt naar de prijs van het toestel:
  rond de 700 euro dan mag ie wel iets gebruiksvriendelijker zijn.

 • Pieter said

  Goede beschrijving. Hier ga je nog mensen mee uit de shit helpen. Binnenkort mag je de soft van mijn D700 alvast eens updaten.

  Wat ivm de suggestie om je MBP een wifi signaal uit te zenden. Natuurlijk, als je op een event internet via wifi hebt, kan je geen signaal uitzenden zonder je connectie te verbreken. Heb je de Airport via ethernet met je MPB verbonden?

 • Indijan said

  Ik heb, bij een gelijkaardige opdracht, gewerkt met een rugzak met een laptop er in, en de camera rechtstreeks verbonden met een draadje naar de laptop. Die laptop verbindt dan met je Airport Express. Die Nikon WT4 lijkt me dus een dure oplossing.

Leave a Reply