24/1 2010

Carl de Keyzer

1

Vandaag even wezen kijken naar de dubbele tentoonstelling van Carl de Keyzer in het Antwerpse fotomuseum.

De dubbeltentoonstelling omvatte: “Congo belge en images – Ongeziene archiefbeelden van Belgisch Congo” & “Congo (belge) van CDK zelve”. Het eerste deel is een overzicht van ongeziene archiefbeelden uit de koloniale periode. Hoe het land als bron van rijkdom en paradijs voor de blanke kolonisten uitgebuit werd. Statige monumenten, grote lanen/straten en industrie werden er uit de grond gestampt. Godsdienst, klederdracht, … werden opgelegd alsof al het andere onbestaande was. Lokale bewoners werden als beesten, lastdieren gebruikt… er zaten een aantal schokkende beelden tussen.

In schril contrast had je dan de beelden van de Carl de Keyzer die het land tonen meer dan honderd jaar later. De kolonisten zijn vertrokken en het land is blijkbaar zo goed als stil blijven staan. Als herinnering aan een ander verleden zie je nog resten van die oude industrie, machines, straten, glorie (?) … maar alles verpauperd en verlaten. Een sterk staaltje fotografie en je moet zelf maar even gaan kijken om de juiste impressie op te pikken van deze beelden reeks. Maar er hingen naar mijn mening een beetje te veel dezelfde soort beelden en soms ook echt op elkaar gepropt, wat jammer was.

Het contrast in deze tentoonstelling sprak me ontzettend aan en als het aantonen hiervan de opzet van de tentoonstelling was dan vind ik dit geniaal uitgewerkt.

One Response to “Carl de Keyzer”

  • Serge Van Cauwenbergh
    Twitter: serge_vc
    said

    Volgens de paar beelden die ik reeds vluchtig heb gezien, leunt deze fotoreeks sterk aan bij het genre dat ik zelf graag bekijk en hoe ik het zelf ook zou (willen) fotograferen. Een bezoek aan de tentoonstelling moet ik nog inplannen want ik wil de beelden zeker op groot formaat gezien hebben.

Leave a Reply