22/1 2010

Light: science & magic

4

Er komt een punt dat je met trail & error bepaalde grenzen bereikt. Vooral de grens waarbij je probeert te begrijpen waarom iets gebeurd in je beeld, bij het opstellen van je licht, … Met véél geduld, oefenen en proberen kom je dan wel tot het gewenste resultaat maar hoe of wat juist, dat blijft nog steeds de vraag. Ik ben het type dat wil begrijpen hoe iets werkt en hoe je bepaalde zaken kan manipuleren. Zaken blindelings aannemen zonder ze te begrijpen ligt niet in mijn aard. Ik kan niet terugvallen op mijn schoolkennis fotografie waar de basics mondjesgewijs worden aangeleerd maar moet het hebben van zelfstudie. Voorlopig toch. Op aanraden van BS heb ik via Amazon het boek Light: Sience & Magic gekocht.


 

‘t Is een serieus droge kost en haast een wetenschappelijke benadering van licht. Na de eerste pagina’s heb je het gevoel dat als je bij het lezen van het boek durft denken aan het woord “creativiteit”, je een virtuele stamp tussen de benen gaat krijgen want alles is herleid tot een puur technische/wetenschappelijke bandering. Doorbijten is de boodschap dus. Niettegenstaaande dat is het een ongeloofelijk leerrijk boek dat je stap voor stap door de principes gidst. Vaak moet je een aantal paginas terugbladeren om te kijken wat ze net weer bedoelden. Traag en gefocussed lezen is dus de boodschap. Ik ben ongeveer in de helft en het heeft met toch al heel wat inzichten gegeven die ik in de praktijk kan toepassen. Niet zozeer que set ups maar eerder waar je eerst op moet letten alvorens van start te gaan, observeren dus. Aanrader!!

in featured , Foto , how to Tags: , ,

4 Responses to “Light: science & magic”

 • Mike said

  Ha! Iets voor de verjaardag. Wetenschappelijke benadering, daar kan ik mee leven (vanuit de comfort zone vertrekken).

 • Het staat ook in mijn boekenkast. Ben er al een paar keer aan begonnen, maar bijt er telkens mijn tanden op stuk… Inderdaad vrij droge materie (en dan nog zeggen dat dit de recentste, zogezegd meest toegankelijke versie van het boek is – ik zou niet graag de eerste druk lezen!).
  Ik denk dat ik eens de DVD’s van Dean Collins on Lighting ga bekijken. Da’s ook theoretisch onderbouwd, maar ‘t zijn tenminste bewegende prentjes :-)

 • Boeken over belichting zijn in veel gevallen meestal niet erg sexy. Ik heb er hier ook nog een aantal staan die ik telkens weer meepak in bad, op wc, in bed, .. maar ‘t is me nog nooit gelukt om ze werkelijk helemaal uit te krijgen. :)

  Janso.

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Een zeer interessant boek! Zoals je aanhaalt, droge kost en niet altijd even vlot leesbaar. Ik heb het bewust niet in één keer of een paar keer uitgelezen maar heb de hoofdstukken telkens rustig laten bezinken en/of heb ze herlezen vooraleer ik het volgende hoofdstuk aanvatte.

Leave a Reply