10/1 2010

HDR in ‘t park

3


[ view big ]

Een testje met HDR. Je moet weten dat ik absoluut geen fan ben van HDR, ik hou nog steeds van zo reëel mogelijke foto’s. Overbewerking, photoshoppen, HDR is dus niet iets waar ik warm voor loop. Maar wat ik wel leuk vind aan HDR is dat je een beeld meer dimensie kunt geven. En zaken zichtbaar maken door meerdere foto’s met verschillende exposures op elkaar te leggen. Ik ben gisteren even snel in ‘t park een paar long exposures van ‘t kasteel gaan nemen om deze dan om te zetten naar HDR. ‘t Resultaat is nog niet wat ik er van wou maken maar ‘t komt al in de buurt. Voorlopig ook geen tijd om nieuwe beelden te gaan schieten dus ik zal het hiermee moeten doen.

Setup:
Aan de hand van deze tutorial heb ik in photoshop de beelden geconverteerd tot HDR. Ik heb eerst enorm veel “so called” HDR programma’s geprobeerd maar de resultaten daarbij waren niet bevredigend en ik wil graag weten hoe je dit zelf helemaal doet. Op een knop drukken en een resultaat krijgen daar ben ik niet met gediend. Dus via Photoshop dan maar. Hieronder zie je de drie beelden die ik heb gebruikt en nog eens ‘t uiteindelijke resultaat. Ik heb drie long exposure foto’s genomen 0EV +2EV -2EV.

Je ziet duidelijk dat in het resultaat alle donkere partijen bomen en struiken op de achtergrond ook belicht zijn. Ook de details die normaal minder belicht waren komen er nu beter uit. Dat vind ik een voordeel van HDR. Een realistisch maar beter uitgelicht beeld creëren.

Uiteindelijk komt het er op neer om juist met de de histogram om te gaan om een zo mooi moeglijk resultaat te krijgen. Daar moet ik nog een beetje op oefenen. Verder denk ik dat het ok handig is om meer beelden met verschillende exposures te trekken, zo krijg je een uitgebreider palet waar je de uiteindelijke compositie foto op kan baseren. Maar voor een eerste keer ben ik best tevreden met het resultaat.

in Foto , how to Tags: , ,

3 Responses to “HDR in ‘t park”

 • ian said

  een hdr met long exposures had ik nog niet gezien. leuk beeld. ik zie wel niet erg veel verschil met EV0 en het eindresultaat. bij een zonsondergang bv. kan je imo meer gebruik maken van de details die uit de verschillende belichtingen komen zonder het realisme van het eindresultaat per se uit het oog te verliezen.

  als je verder wil gaan met hdr kan ik photomatix van http://www.hdrsoft.com sterk aanbevelen. verder is de tutorial op de stuck in customs blog een must read http://www.stuckincustoms.com/hdr-tutorial/

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Ian, merci voor de feedback. Inderdaad het verschil met de 0EV is miniem. ‘t Zit ‘m vooral in de details van de bomen links en rechts. Maar omdat ik ook niet in de extremen wou gaan met surreële beelden is het verschil niet héél groot. Maar ik ga er nog wel wat met experimenteren dus uw tips zijn meer dan welkom.

 • Pieter Baert
  Twitter: tjeump
  said

  Leuk gedaan. Je gebruikt HDR waarvoor het dient: om elementen met een verschillende belichting allemaal correct belicht in beeld te brengen. Niet als een gadget. Sterk beeld.

Leave a Reply