12/12 2009

Sverige

3

Een paar dagen er tussen uit geknepen naar Stockholm. Op 2 uurtjes vliegen sta je in het Venetië van het Noorden. Vanuit de lucht en op de grond lijkt het een grote stad maar eigenlijk valt dat al bij al goed mee. Ik denk dat het in oppervalkte niet groter is dan Antwerpen of Amsterdam. In principe kan je er dus alles te voet doen of (in de zomer) met de fiets. ‘t Bestaat uit 14 verschillende eilanden, die je al dan niet met een grote wandeling of met de overzetboot kan bereiken en voor de rest van de tourgids uitleg moet u maar gaan kijken op wikipedia. Anyway, onze eerste uurtjes daar waren nogal ontnuchterend. Direct na het aankomen zijn we beginnen wandelen richting de kant waar wij dachten dat we moesten zijn. Want zo zijn we nu eenmaal, onvoorbereid en vogelepik gewijs een punt op de kaart selecteren en daar naartoe wandelen. Om half drie vertrokken aan het hotel en tegen drie uur liepen we al in een gitzwarte stad, rond deze tijd van het jaar is dat normaal. Om 8u ‘s morgens licht en om drie uur in de namiddag is ‘t gedaan met de zonnevitaminen. Dat werkte vooral op mijn maag, die zei: hé donker, dan is ‘t tegen 18u…tijd voor een happeke… Niet dus, ik had nog maar twee uur eerder gegeten. Maar om dan toch even de maag te vullen, Stockholm is bezaaid met kleine (en grote) barakken waar ze hotdogs verkopen, de Zweedse frituren zeg maar. Enfin, wij de verkeerde kant op in die stad en na een paar kilometers zijn we maar op onze passen teruggekeerd om even in een gezellig koffiehuis eens even gestructureerd te gaan city trippen. Daarna dus terug de juiste weg op en genoten van de verschillende aspecten. Hoogte punten voor mij waren:

 • Djurgärden: eigenlijk een bijna helemaal park eiland 18km wandelen heel het eiland rond, prachtige huizen, baaien, grasvelden, … ik kan me voorstellen dat in de zomer dit één van de hotspots is om gewoon te hangen, slenteren, picknicken, ….
 • Vasamuseum. Ik zal eens een mop vertellen: De Zweden en de Hollanders besluiten om het duurste, grootste, mooiste en krachtigste salgschip te bouwen van de Renaissance. In het droogdok werd het schip helemaal mooi afgewerkt met eindeloos véél kanonnen, mooi goud en uitzonderlijk sculptuurwerk, … Enfin, ze laten dat ding te water en na 1km varen valt het ding om en zeilt recht naar de dieperik … Goei samenwerking was het dus niet! Maar wat ze daar wel hebben gedaan, die Zweden, is na 333 jaar dat ding weer terug gevonden en op wonderbaarlijke wijzen geborgen en gerestaureerd, zonder de Hollanders (zoek de fout in de eerdere samenwerking). In elk geval is het een machtig zicht om een historisch slagschip in zulke staat te kunnen bezichtigen.
 • Koffiehuizen: Volgens ons het leukste aan onze trip, eindeloos veel gezellige koffiehuizen waar je snel kan binnenspringen om op te warmen van de ijzige koude buiten

Enfin, we hebben héél de stad doorlopen en zijn tot de conclusie gekomen dat er qua cultuur en bezienswaardigheden niet al te veel te zien is. Maar dat maak het niet minder goed, Stockholm is volgens ons een leef en woonstad die vooral leeft en zindert in de zomer. Dus gaan we terug in de zomer, misschien zelfs om heel Zweden eens door te reizen. méér tijd, méér Zweden, méér impressie, …

3 Responses to “Sverige”

 • moderna museet niet vergeten!

 • Tom said

  Vermits wij jaarlijks wel een aantal keer naar Zweden gaan (de broer woont daar) kan ik je wel aanraden om zeker de zomer eens terug te gaan. Neem dan eens de boot richting archipelago en kom tot rust. Ga aan land op een eilandje, neem een échte sauna met bier, buiten afkoelen in de zee enz.. Een aanrader is ook midzomernacht: dan zit heel zweden op de eilandjes. fantastische sfeer!
  wij vertrekken volgende week en ik kan je nu al zeggen dat ik mijn blote in de sneeuw zal liggen. haha

 • tjeump
  Twitter: tjeump
  said

  stap ook eens een designtorget binnen. fijne designideeën van studenten. elke keer koop ik wel iets.

Leave a Reply