23/11 2009

Inspiring

4

Een tijdje geleden zag ik deze site: www.tradesecretcards.com. Je kan hier quick cards kopen met strobist en licht settings, spiekbriefjes voor beginnende fotografen kan je best zeggen. Ik was laaiende enthousiast toen ik dit zag want voor sommige zaken mis je gewoon een hoop ervaring (en in sommige gevallen materiaal). Maar waarom ik zo enthousiast ben is omdat ik nu een aantal basistechnieken kan inoefenen en dan daar op kan beginnen variëren, gewoonte en inzicht creëren en dus routine en ervaring opbouwen. En deze kaartjes zijn daar iedeale spiek/inspiratie briefjes voor. En vandaag zaten ze dus in de bus!

ScreenSnapz

Dat is ook de reden waarom ik tegenwoordig zoveel zelf op mijn foto’s verschijn, ik wil rustig kunnen testen en oefenen zonder dat ik iemand anders zijn kostbare tijd wil verdoen. Soms ben ik op mijn eentje drie uur bezig om ergens een bepaald resultaat te behalen. Door te proberen, bekijken, evalueren, bijstellen, … en als ik dan uiteindelijk met het beeld thuis kom dat ik in mijn hoofd had, dan ben ik zo blij als een klein kind. Dat de beelden dan nog niet steeds optimaal zijn kan me, in dit geval, niet schelen. ‘t Is ten slotte ook niet evident om over en weer te rennen in 10 of 20 seconden van camera naar set up om dan nog eens stijlvol te poseren… soms vraag ik mezelf af wat een gek zicht dat moet zijn. De mensen die me bezig zien moeten me gek verklaren of denken dat ik een ongeloofelijke ijdeltuit ben…

Ik besef dat ik nog veel moet leren en dat moet blijven onderhouden. Fotografie is veel meer dan licht en technische specificaties alleen. Maar je moet ergens beginnen en momenteel heb ik me dus daarop gefocust. Sommige mensen hebben mij al aangeraden om een cursus fotografie te gaan volgen om wat zaakjes te finetunen. Maar dat is niet de aard van dit beestje. Ik moet zelf ondervinden, ervaren en tegen de lamp lopen, dan pas begrijp ik dingen. Leren kijken, leren een verhaal te vertellen met een beeld, sfeer vastleggen, sfeer creëren, bewerken, … Een gigantische weg die nog af te leggen is maar ik heb tijd, oh ja ik heb tijd, geduld en vooral plezier!

4 Responses to “Inspiring”

 • Anne
  Twitter: tjeump
  said

  That’s the spirit.
  Ik kan best geloven dat het er gek uitziet, maar het is inderdaad door tegen de lamp te lopen dat je het leert.
  Chapeau dat je dat er allemaal voor overhebt, maar ik had ook niet anders gedacht.

 • Ja dat tegen de lamp lopen kun je in dit geval strobistgewijs wel letterlijk nemen. Ik was inderdaad ook blij toen ik onlangs een foto die ik zag kon nabouwen met strobistlicht. Succes!

 • Wim said

  Bedankt voor de tip.

  Een cursus fotografie is ook niet alles. Ik heb gisteren anderhalf uur zitten luisteren naar een technische uitleg over licht en kleur en kleurtemperatuur. Best saai eigenlijk ;-)

 • Je ‘zag’ deze site? Je kreeg deze site doorgespeeld via een vriendelijke mens! :)

Leave a Reply