3/10 2009

DIY Cubelite

6

Wegens ziek thuis zitten en de verveling die toesloeg ben ik maar eens begonnen aan iets te maken dat ik al lange tijd wou ineenknutselen: een Cubelite. Een cubelite is een vierkante box met langs vier zijden openingen waardoor je al dan niet difuus licht door kan sturen. De bedoeling hiervan is om op eenvoudige manier kleine producten te fotograferen op een egale achtergrond met een zo optimaal mogelijke belichting.

Bouwen:
Ik gebruikte de vierkante doos waarin onze mini-bbq zat en sneed boven vooraan en opzij het karton weg (telkens een rand van 2cm overlatend om stevigheid te garanderen van de constructie). Uit het tekengrief van the misses pikte ik een vijftal A2 witte bladen (zéér licht papier en dus makkelijk lichtdoorlatend). Die gebruikte ik om de open zijkanten te bedekken om een gelijkmatige lichtverdeling te hebben op het onderwerp. De voorkant liet ik open… omdat ge ergens moet kunnen doorkijken om te fotograferen naatuurlijk hé.
Voor de binnenkant gebruikte ik ook zo een wit A2 papier en zorgde ervoor dat de overgang van de onderkant en achterkant mooi gebogen was zodat je deze overgang niet ziet op de foto’s.

Setup:
Ik plaatste links en rechts van de box respectievelijk een SB 900 en een SB 600 op 1/8 kracht getriggerd door pocket wizards. Camera settings: 1/125 – iso100 – f9.

DIY Cubelite

Het resultaat was beter dan verwacht, meestal eindigen mijn knutsels niet in een succesvolle finish. Maar ik ben nogal tevreden van het eindresultaat. Een derde flitser vanbovenaf had een nog beter en egalere belichting gegeven, maar die had ik niet bij de hand dus ik moest het met twee flitsers zien te klaren.

D700

Kostprijs: voor mij 0 euro, The Misses heeft het tekenpapier gesponsord en diegene die ons de BBQ kado deed heeft voor de doos gezorgd. Het heeft mij alleen een uurtje of 2 gekost om het geheel ineen te knutselen maar anders had ik toch maar liggen uitzieken in de zetel.

‘t Voordeel is dat het allemaal zéér snel op te zetten is, dus je bent snel bezig met fotograferen. Ik hou ‘m mooi in ere en zal ‘m af en toe eens van het schap halen om kleine prutsen te shooten.

6 Responses to “DIY Cubelite”

 • Hm, superhandig zou dit ding geweest zijn bij mijn eindwerk van vorig jaar.

  Maakt ge die ook op bestelling? :p

  Binnenkort me ook eens mee bezighouden. Thx 4 the tip.

 • Wim said

  Zoals in oa. in Shoot van deze maand staat, kunt ge ook gebruik maken van twee hallogeenlampen? Maar misschien dat flitslicht iets beter van kleur is wel.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Inderdaad, ik heb daar ook nog even over getwijfeld. Maar om de simpele reden dat ik ook geen halogeenlampen bij de hand had bleef het bij de flitsers.
  Maar ‘t is ook een optie

 • graaf geknutseld! ziek in de zetel liggen is a bitch… maar je hebt er het beste van gemaakt

 • Alles staat genoteerd, dus ik ga ook maar eens aan de klus :-) Ik vind het een prima resultaat.

 • DIY Cubelite - DIY | DIY
  Twitter: pitslamp
  said

  […] explanation blogged here […]

Leave a Reply