21/9 2009

kijken

4

Manuals en handboeken lezen, ‘t ligt niet echt in mijn aard. Ik heb er het geduld niet voor en nog minder zin in. Zo was het ook met fotograferen, een camera met eindeloos veel knopjes op. Gewoon alles tot in den treure proberen om te kijken welk effect het heeft. Uren en weken kan ik zo prutsen. Misschien is het efficienter om de handleiding te lezen maar ik leer nu eenmaal beter via trial & error.

Onlangs zag ik in een winkel dit boekje liggen, A Photographer’s Field Guide. Bladerde er even door en zag een heleboel thema’s bondig aan bod komen. Er staat niet echt iets nieuws in voor mij maar toch leek het me handig als geheugensteuntje om bij te hebben. Als ik wat tijd moet doden blader ik er even door en lees wat. Gewoon om het geheugen op te frissen. En als je een bepaalde shoot voor ogen hebt is het ook wel eens goed om even het desbetreffende hoofdstukje te lezen. Het boek spreekt in de verste verte niet over technische specificaties of settings van je camera, het handelt meer over hoe je de omgevingsfactoren (licht – beweging – perspectief – decor ) moet beoordelen en inschatten. Het leert je hoe je beter of anders observeert… want daar draait het uiteindelijk toch om bij fotograferen: kijken & beleven… Verder staan er wat pracktische tips in voor reis- en reportage fotografie, onderhoud van je camera op verplaatsing, etc …

Gewoon een handig boekje om bij te hebben, klein en compact zonder al te véél zever in.

4 Responses to “kijken”

 • klinkt als iets voor mij… ‘t is alleen in ‘t engels? of bestaat ‘t ook in’t nederlands?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Ik heb de engelse versie, weet niet of ie ook in NL bestaat.

 • xalleteens nakijk.

 • Frederik
  Twitter: Fredjefoto
  said

  Die michael freeman maakt wel fijne boeken. Zijn boek over compositie is ook een aanrader

Leave a Reply