18/9 2009

Mont Saint Michel

5

Al sinds ik voor het eerst tijdens de geschiedenisles over de Mont Saint Michel hoorde wou ik niets liever dan daar naartoe om het wonder te aanschouwen. In alle historische romans die ik later las kwam deze locatie meermaals voor, wat mijn nieuwsgierigheid alleen maar aanscherpte.

Mont Saint Michel

In een gigantische vlakte toornt deze rots uit en de vlakte zelf die wordt door het getijde van de zee ook nog eens om de 6 uur overspoeld. Dit uniek verschijnsel en de grote omwallingen maakten dit “eilandje” tot een oninneembare vesting. In het verleden was ik er al vaak langsgereden, waarbij ik in de verte op de vlakte deze rots zag pieken boven het landschap, maar door te weinig tijd of niet geïnteresseerd gezelschap ben ik er nooit geraakt. Eindelijk had ik eens de tijd om het geheel van dichtbij te gaan bekijken.

Mont Saint Michel

Aangezien dit monument één van de meest bezochte monumenten ter wereld is, hadden we besloten om na 17u ‘s avonds te gaan. Dan zijn de tourbussen weg en is het iets rustiger. Maar we hadden het weer snel gezien, binnen de muren is de Mont Saint Michel mooi maar eigenlijk één grote souvenirshop en eindeloze straatjes met café’s en ijscream-bar’s. Wij daar dus snel weer weg om vanop afstand te genieten van dit geheel. Want vanop afstand in het omliggende landschap is dit eigenlijk veel indrukwekkender dan ter plaatse zelf. We zijn dan ook gebleven tot zonsondergang tot het water het hele eiland omringde.

Mont Saint Michel

[ more pictures ]

meer posts over Normandië – Bretagne

5 Responses to “Mont Saint Michel”

 • Ex-Roomie said

  Man man man, wat een topfoto’s !!!
  Ik kan alleen maar hopen dat die van vanmiddag
  even mooi gaan zijn ! :o)

 • Hier wordt je toch vrolijk van….Wat een prachtplaten weer. Ik heb deze plek ook op mijn verlanglijstje staan om heen te gaan. Je bent op een mooi moment van de dag er naar toe geweest. De laatste foto, met de zonsondergang is gewoon adembenemend.

 • wij zijn er om 5 u ‘s morgens geweest, ook om de drukte te vermijden. En dat was een fantastische beslissing: er was niks open, alleen wat middeleeuws aandoende bezigheden (er werden broden gebakken enzo) en we waanden ons echt in vervlogen tijden. We hebben de abdij als eersten (en vrijwel enigen) bezocht en toen we er vertrokken, rond 7u ‘s morgens begonnen de souvenirshops pas open te gaan… zo was het heel erg speciaal…

 • Ik ben deze zomer ook een kijkje gaan nemen. Vond er niet veel aan eigenlijk. :-) Je hebt wel erg knappe beelden gemaakt.

 • Prachtige foto’s, waauw!
  De abdij vind ik toch wel de moeite, de straatjes zijn triest. Wij zijn ook tegen ‘s avonds gegaan, na het vertrek van de bussen.

Leave a Reply