16/9 2009

Op de rand

2

… van Frankrijk, op 10 meter van de het Kanaal ligt Goury. Een dorpje dat niet meer dan 6 huizen behelst en het enige dat het dorpje doet bestaan is de aanwezigheid van de meest befaamde zee reddingsdienst van Het Kanaal: “Pour sauver les pauvres qui se cassent la guelle sur La Manche“, volgens de plaatselijke cafébaas met een ironische glimlach. Want de stroming in dit deel van het Kanaal brengt menig schip zwaar in de problemen. Anyway, … verder is er in dit dorpje niets te zien maar dat maakt het weer juist zo heerlijk. Je wandelt hier eigenlijk een beetje terug in de tijd, alles loopt hier op het dooie gemak en iedereen heeft tijd voor een babbeltje. Op zo’n plek mag je mij gerust een maand droppen: ruwe natuur, ontzettend mooi en heerlijk rustig…. Ik vond het er prachtig.

Goury

Dit stukje in het uiterste puntje van Normandië is ruw, weinig bewoond en toeristisch maar matig bezocht. Maar ‘t is er prachtig, op de meeste stukken echt ongerept. Je kan véél zeggen van Frankrijk maar er zijn daar nog maar weinig stukjes ongerept. Ik begreep maar niet dat het hier niet krioelde van de dagjes toeristen, hotels, bungalowparken, … Een local wist me te vertellen waarom: Als je dit stuk Normandië binnenrijdt, en er is maar één weg hiernaartoe, dan kom je voorbij een gigantisch groot industrie-terrein. Het is een doorn in het anders zo mooie landschap, maar is eigenlijk de redder van dit stukje ongerepte natuur. Hou u vast, deze mega constructie is een fabriek om nucleair afval te verwerken en af te breken. Van over de hele wereld komen schepen aanleggen in La Hague om hier hun nucleair afval te laten afbreken. Maar net door dit “nucleaire gevaar” blijven de meeste toeristen weg, net als de touroperators, want dat is veel te gevaarlijk. En de 9000 mensen die in deze streek wonen, die werken allemaal in die fabriek. Of je nu voor of tegen nucleaire zaken bent, deze site brengt een tegenstrijdig evenwicht in dit prachtige natuurgebied…. vreemd!

[ more picturesmap ]

meer posts over Normandië – Bretagne

2 Responses to “Op de rand”

  • Frederik
    Twitter: Fredjefoto
    said

    Heel mooi beeld met een mooi verhaal. Ik hou van dit soort plekjes. waar iedereen nog zijn ding doet

  • het lijkt wel of ik meegeweest ben…

Leave a Reply