14/9 2009

Le cimetière Américain

6

Can you believe we’re on Américan soil” hoor ik achter mij zeggen in plat amerikaans. “Yeah, that’s incredible!” Amerikanen vinden alles incredible, awesome and terrible, … We stonden vroeg in de ochtend aan te schuiven om het Amerikaans kerkhof vlak bij Omaha Beach. Tussen twee bussen bejaarde Amerikanen schoven we naar de ingang.

Zoals reeds gezegd ben ik nogal goed op de hoogte wat er tijdens de landingen in Normandië is gebeurd maar niets kon me voorbereiden op wat ik te zien zou krijgen. Dat was werkelijk incredible, awesome and terrible tegelijkertijd. Een kerkhof waar een groot deel van de gesneuvelden ligt van de eerste dagen van de invasie in juni 1944, 9387 gesneuvelde soldaten om precies te zijn.
Incredible om zoveel mensen op één dag te laten sterven, Awesome is de uitgestrektheid van het kerkhof waar de witte kruisjes verder dan het oog reiken, Terrible is de hoeveelheid verdriet die daar ligt. Elke kruisje vertegenwoordigd in de eerste plaats een pijnlijke onnatuurlijke dood daarnaast staat elk kruisje voor droeve ouders, een radeloze echtgenote, huilende kinderen. De hoeveelheid verdriet en pijn die hier verzameld liggen is haast ondragelijk en toch straalt de hele plek sereniteit uit, vreemd en tegenstrijdig. Ik was er stil van en als ik er aan terug denk ben ik er nog steeds stil van. Let’s never forget!!

Le cimetière américain

Om al deze verwarrende en droeve gedachten van ons af te schudden zijn we verder gereden naar het uiterste puntje van Normandië om eens goed uit te waaien, prachtig ruw daar en niets dan natuur en weinig volk. Heerlijk om te wandelen met prachtige uitzichten en verrassende lekkere restaurants op de meest afgelegen locaties.

Normandy

[ more picturesmap ]

meer posts over Normandië – Bretagne

6 Responses to “Le cimetière Américain”

  • Dat zijn twee heel knappe beelden.

  • zo leuk om zo dicht bij zo’n geweldige vakantieplek te kunnen vinden he… zo’n boeiend stuk land normandie…

  • ‘t Is inderdaad een kippenvel moment als van aan dat tempel-ding de weide bekijkt.
    Nog meer van dat? Ga naar La Cambe waar er ong. 21000 Duitsers liggen. Allemaal onder een zwart kruisje.

  • Inderdaad, laten we dit nooit meer vergeten, maar wat een pracht platen zijn het geworden zeg. Vooral de eerste met die Hel blauwe lucht…..erg mooi.

  • Wij waren er ook vorige week en vooral de Amerikaanse perfectie viel ons op. Elk grassprietjes stond in de juiste richting en voor je het kleine museum kunt bezoeken wordt je gefouilleerd door enkele Amerikaanse soldaten.

    Het blijft een indrukwekkend beeld en dan vooral met het uitzicht over de baai ernaast!

  • [...] schril contrast met het majestueze “Cimetière Américain” ligt iets verder in Normandië: Le cimetière militaire Allemand, het kerkhof voor de [...]

Leave a Reply