3/9 2009

shift

6

‘t Schooljaar is twee dagen terug begonnen, de wegen naar Brussel zijn nog steeds bezaaid met werken, de files komen na twee dagen pendelen al serieus mijn strot uit. Als er iets is waar ik allergisch aan ben dan is het tijdverlies! Na file rit van 2 uur vroeg in de ochtend voel ik mijn energiepeil al serieus dalen. Dat moet dus anders kunnen.

Ik vroeg me eigenlijk af waarom we in Belgïe niet gewoon in shiften beginnen werken. De ene deel van het bedrijf werkt van 7u ‘s morgens tot 15u en de andere helft van 11u ‘s morgens tot 19u. Op die manier heb je nog steeds 4 uur die elkaar overlappen en broodnodig zijn om onze ò zo geliefde meeting cultuur in stand te houden. Dit zal inderdaad wel wat organisatie vragen maar dat moet lukken. Dit switch je elke week, zodat iedereen eens een week vroeg werkt en vroeg gedaan heeft en andersom. ‘t Voordeel hiervan is dat je de drukte op de baan gewoon halveert en verspreid over de dag. Een bijkomend voordeel is dat je dan eindelijk tijdens de week tijd hebt om naar de bank, apotheek, uw schoonmoeder, en de dierenarts te gaan. Levenskwaliteit winnen we zo dus ook. En dan hoeft u alle practische zaken niet af te handelen in ‘t weekend en die tijd echt als quality time houden.
Ik hoor u denken, ja maar als ik pas om 19u gedaan heb met werken dan ben ik véél te laat thuis…! Niet waar, want er is gewoon minder verkeer, dezelfde afstand neemt maar de helft van de tijd in beslag. Als u in Brussel werkt en woont in Antwerpen, dan bent u gewoon op 40 minuten thuis in plaats van 1,5u en dat vroeg opstaan dat is ook maar een kwestie van gewoonte.

Als we dit op nationale schaal kunnen toepassen dan denk ik dat we een serieus stukje tijdwinst boeken zowel professioneel als persoonlijk om nog maar te zwijgen van de verminderde stress en frustratie. Ik weet het, dit is een zéér theoretische piste maar ik zou het niet erg vinden om dit eens een halfjaar uit te proberen.

6 Responses to “shift”

 • Micheke said

  het is ook bewezen dat de ene mens meer een ochtendmens is en de andere meer een avondmens.
  Ik ben pro uw voorstel! !
  Ik ga voor de late shift :p

 • Patrick said

  Wel, ik werk regelmatig in shiften, 7:00 – 15:00 en 11:00 – 19:00.
  En effectief, het traject Brussel – Antwerpen gaat dan heel vlot.
  Maar ik denk wel dat als iedereen in shiften zou werken, het ineens minder vlot zou gaan.

 • Highfly said

  Dipfico for president!

 • jan said

  Ik ga een geheim verklappen: er rijden heel veel treinen van Antwerpen naar Brussel. Meestal ga ik daar mee werken.
  Man, gaat dàt even snèl!
  En onderweg kan je lezen en babbelen en suffen.
  Maar hou het stil, want als iederéén die begint te gebruiken zal de lol er ook snel af zijn ;-)

  Het leuke is ook dat je met de trein onderweg de E19 kruist en een mooi zicht hebt op de file.

 • Dorio said

  Slimmeke,

  Kom eens uit uw ijzeren ros!!
  En ik wil geen excuses horen over “station niet dichtbij” en “mijn werk is niet aan t station” of “ik moet veel brol meenemen”

  As said before, de treinverbindingen Antwerpen-Brussel zijn excellent.

  Ps. Ik kruip hier speciaal uit mijn RSS reader voor hier een reactie te plegen hé!!

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Dorio,

  amaai als gij zoveel moeite doet voor uit uwe feedreader te komen, dan zal ik maar eens de moeite doen om met de trein te komen! :-)

Leave a Reply