4/8 2009

Lightroom: Getting things organized

10

Om mijn foto’s te beheren en bewerken gebruik ik Lightroom. In het verleden enkel om RAW beelden te importeren en te bewerken. Dat Lightroom véél meer mogelijkheden had wist ik wel maar ik gebruikte ze gewoonweg niet. Na de Lightroom workshop van Piet Van den Eynde ben ik dat toch allemaal eens nader gaan bekijken. Vroeger sprong ik na het importeren direct over naar de develop module om foto’s te fine tunen. Nu voor – tijdens en na het importeren hou ik me eerst bezig met taggen, naming etc. En om mijn foto’s te catalogiseren heb ik nu ook wel (voor mij) een handige routine gevonden. Alles wat hieronder besproken wordt speelt zich af in de Library – Module van Lightroom.

Local FilesAlle beelden die ik importeer, plaats ik eerst lokaal op mijn computer. De beelden die hier staan worden voorzien van tags (keywords), een kleur code: groen (beeld ok) of geen kleur (niet gebruiken) en al dan niet toegevoegd aan de quick collection (sneltoets B). Het doel van de groene kleurcode daar kom ik later terug. Mijn uiteindelijke foto-files zet ik op een server maar lokaal importeren gaat sneller en dat geldt ook voor bewerken. Het meeste wat ik bewerkt heb exporteer ik dan naar mijn server, maar zover zijn we nog niet in dit stadium. Dit is dus eigenlijk gewoonweg mijn workspace. Een aantal persoonlijke zaken waar ik nooit echt aan toe ben gekomen staan daar ook nog steeds te wachten op aandacht.

Local FilesNadat ik de beelden heb gecategoriseerd (kleur – tags – quick collection) Ga ik bovenaan in het – library screen – naar de “quick collection”. Hier staan alle beelden die ik een groen kleurcode heb gegeven en via de sneltoets B aan de quick collection wil toevoegen. In deze fase ga ik de geselecteerde beelden ook effectief bewerken in de “Develop mode”. Voor online werk exporteer ik de beelden hier ook al, afhankelijk van het gewenste resultaat kan en moet dit later. Dit neemt dan ook het meeste tijd in beslag.

Local FilesEenmaal alle beelden bewerkt sleep ik simpelweg de laatst geïmporteerde folder uit, in mijn geval de folder “pictures”, naar de een map op mijn server. Deze staan per jaar en maand opgesplitst. Kwestie van het geheel overzichtelijk en practisch te houden. Soms doe ik dit ook later want als het over honderden of zelfs duizend beelden gaat, kan dit al wel eens een half uurtje duren. En zoveel geduld heb ik helaas niet…

 
Local Files We hebben nu de geselecteerde beelden onderscheiden van de beelden die we niet willen gebruiken. We hebben tags toegevoegd. En de beelden staan op de server veilig waar ze regelmatig gebackupped worden. Op basis van de eerste twee items: tag en kleurcode maak ik nu “Smart Collections” aan. Dit zijn virtuele folders die op basis van specifieke criteria foto’s gaan groeperen uit de foto-catalog. Ik gebruik dus om een smart collection aan te maken van de mijn geselecteerde en bewerkte beelden deze criteria. Soms voeg ik nog extra criteria toe, bijvoorbeeld als ik beelden twee bewerkingen moet geven (kleur en zwart-wit) en dan voeg ik deze criteria simpelweg toe aan de Smart Collection criteria. Op deze manier kan ik snel beelden van eerdere shoots terugvinden bewerken of opnieuw exoprteren want mensen durven nogal eens een cd’ke kwijtspelen. Belangrijk is ook dat de Print – Slideshow – Web module van Lightroom gebaseerd is op het werken met Smart Collections, want deze gebruiken alleen fotos die in een Smart Collection zitten. So you better start using them. Oorspronkelijk deed ik dat ook niet en ‘t koste mij heel wat werk om alles in de juiste structuur te krijgen.

Of mijn manier de beste is om je beelden te rangschikken, organiseren en catalogiseren dat moet ieder voor zich uitmaken. In elk geval werkt het voor mij en als u er dan ook iets aan heeft dan is dat mooi meegenomen.

in Foto , how to Tags: ,

10 Responses to “Lightroom: Getting things organized”

 • jos said

  Goeie post!

  Belangrijk is ook dat de Print – Slideshow – Web module van Lightroom gebaseerd is op het werken met Smart Collections. So you better start using them.

  Wat bedoel je hier juist?
  Wat gebeurt er met de “negatieven”. Houd je die bij? En wat met de fotos die het niet tot in de Quick Collection maken?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @Jos: ik heb een aanvulling gedaan in de post.
  …want deze gebruiken alleen fotos die in een Smart Collection zitten.

  Wat betreft de quick collection, ik delete deze achteraf uit de Quick Collection want alle beelden blijven sowieso in de oorspronkelijk geimporteerde folder op de server staan. De QC is ook een virtuele folder.

 • Bert said

  Interessant! Persoonlijk gebruik ik Bridge en Photoshop maar krijg meer en meer zin om LR te gebruiken.

  Voor het verplaatsen van de beelden gebruik ik een (Mac) automator script, Metadata mover (http://automatorworld.com/archives/metadata-mover/). Heel handig!

 • ysabje said

  dedju, ik doe hetzlefe als jij voordien. ik hop ineens naar de developmode en ga bewerken. Misschien moet ik je advies toch maar eens ter harte nemen…

 • Ik gebruik Lightroom echt veel te weinig als ik het zo allemaal lees. Ik ga me maar eens eerst goed verdiepen in het pakket. Bedankt voor de opheldering om toch Lightroom meer te gaan gebruiken.

 • Merci voor de goede tips voor Lightroom, interessante post !

 • Yves Ferket
  Twitter: nodesktophero
  said

  Hoe doe je het dan met je libraries? heb je locaal 1 huge “all pics (21.000+ in uw geval) library staan of deel je die ook in in sublibs per jaar?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Ik heb één huge catalog (die ik ook back up).
  Je moet die af en toe wel eens optimizen maar dat werkt redelijk goed voor mij.

 • Koen said

  Importeer je alles rechtstreeks in Lightroom of haal je de foto’s manueel van de kaartjes naar je pc? Momenteel doe ik dat eerst via Photo Mechanic waar ik de naamgeving doe en de slechte beelden direct verwijder.

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @koen: rechtstreeks in Lightroom, die heeft een handige import interface waar je ook kan selecteren.

Leave a Reply