31/7 2009

To edit or not to edit

9

Foto’s bewerken, daar heb ik al talloze discussies over gehad. Met foto’s bewerken bedoel ik niet een RAW-beeld finetunen zodat de het beeld uiteindelijk beter presenteert maar echt het zwaar bewerken qua contrast clarity om een bepaald element beter in beeld te brengen of om ergens een nadruk op te leggen. Onderstaande beeld is daar voor mij een duidelijk voorbeeld van: de linkse orginele foto is op zich eigenlijk al zuiver genoeg op zich. Toch heb ik gekozen om dit te om te zetten naar een zware zwart-wit foto met een hoge clarity en donkere tonen. Omdat ik vind dat het totaalbeeld hier primeert op het onderwerp zelf. Het fietsen op zich mag dan leuk zijn maar het is in dit beeld vooral de omgeving in combinatie met het onderwerp die een mooi geheel vormt. Verder komen de wolken en de schaduwen van de fietsers hier beter op uit. Je kijkt bij de bewerkte foto meer naar het totaalbeeld dan bij de orginele.

To Edit or Not To Edit

Enfin, het blijft natuurlijk altijd een zéér subjectief gegeven en gewoon een keuze van de fotograaf die de beelden bewerkt achteraf. Maar laat me gerust weten hoe jullie er over denken.

[ view big ]

9 Responses to “To edit or not to edit”

 • Pietel said

  Bewerken geen probleem, maar het moet realistisch blijven lijken. Te extreme contrasten of HDR achtige beelden vind ik voor een reportagestijl maar niets.

 • karim said

  Het origineel zit ook al zeer goed, compositie perfect en daar begint het toch. Hoe zou het zijn met dezelfde hoge clarity en donkere tonen maar in kleur?

 • @pietel totally agree
  @karim in kleur krijg je dan vaak te veel saturatie

 • ysabje said

  ik ben pro bewerking. maar soms zit ik er zo met mijn neus op dat ik het niet meer zie. en dan zit ik vaak met overbewerkte foto’s die hét nu net weer verliezen. of soms zit ik keihard te knoeien aan een foto en dan zie ik acheraf dat het verschil met het origineel eigenlijk miniem is…

  ik vind de bewerking hier wel beter, maar het hangt ervan af wat je ermee wil doen, denk ik…
  voor welk doel gebruik je de foto?

  en wat karim zegt: ik desatureer soms een hele serie foto’s daardoor. ik trek de vibrance wat naar beneden en dat is het weer ok…

 • robotik b said

  het hangt er allemaal wat vanaf. Ik bewerk ook. yep.
  Maar dat is dan ook maar omdat ik geen photograaf ben, maar een photoshop – pxl pusher ventje. Ik moet dus wel die foute belichting enzovoorts wat recht trekken doorgaans :). Ik heb niks tegen een bewerkte foto, maar het moet wel goed gedaan zijn.

 • Serge Van Cauwenbergh
  Twitter: serge_vc
  said

  Bij deze foto kies ik resoluut voor de kleurenversie (is ook persoonlijke smaak). Waarom: omdat de kleurenversie voor mij een meer realistische kijk weergeeft op het gebeuren. De kleuren zitten goed en de nabewerking (als die er al is geweest) is bovendien erg subtiel. In de bewerkte versie verlies je al detail in de wolken en dat leidt mij persoonlijk af, mijn oog wordt naar die wolken getrokken. De verhoging van het contrast maakt het bekijken van de bewerkte versie (althans op mijn monitor) vermoeiender. Just my 2 cents :-)

 • Ex-Roomie said

  Niko, ik wou mijn mening geven,
  maar als ik de (professionele) comments
  hierboven zie, toch maar nie ! ;-)

 • jos said

  Meer van dit soort postjes! Hear hear

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @serge:
  de eerste foto is inderdaad ook bewerkt, zij het subtiel.

Leave a Reply