7/6 2009

het volk verliest

4

Vanmorgen zijn alle Vlamingen weer naar de stembus getrokken. Nutteloos weeral. Ook al hebben we nu geen krachtig signaal gegeven met de resultaten, de stemtellingen zijn nog niet koud of ze staan al weer te kibbelen op tv. Ik vraag mij toch echt af waarom wij stemmen nog serieus nemen. Ze nemen onze stemmen ook niet serieus. Onze politiek is er niet vòòr het volk maar tégen elkaar, de stem van het volk wordt enkel gebruikt om zich te wapenen in discussies en wapenfeiten tussen de politieke partijen onderling. En steeds komen er partijen bij: paars – blauw – blauwer – licht blauw – …. deze keer zijn we al bijna met 4 partijen die ongeveer even sterk zijn en wat het alleen nog complexer maakt om te besturen. Ze zeggen eigenlijk allemaal hetzelfde met hier en daar een kleine nuance maar ze staan tegenover elkaar alsof ze elkaar naar het leven staan. Als ze van elke partij gewoon hun afvaardiging mogen zetten in ‘t parlement en trachten samen te werken – sàmen tè wèrken voor het volk -  ik herhaal het, dan zouden we al mijlen verder staan. Laat het duidelijk zijn, de enige die vandaag een politieke nederlaag heeft geleden is de Vlaming….

Verkiezingen 09

4 Responses to “het volk verliest”

 • Amaj! Dat klopt inderdaad wel eigenlijk…

 • jan said

  Ow, helemaal niet mee eens.
  ‘t Is inderdaad geen fraaie vertoning wat je van de politiek regelmatig te zien krijgt, maar volgens mij gaat het daar net over binnen een democratie: de meningsverschillen binnen een samenleving in een structuur steken, zodat er niet gevochten hoeft te worden. Ons democratische systeem is inderdaad log en vaak ingewikkeld om te volgen, maar laat ons wel wezen: we zijn bij de meest welvarende landen ter wereld. En de laatste dode die hier gevallen is omwille van de politiek zal volgens mij André Cools geweest zijn.
  Nog een bemerking: wij kiezen zelf de mensen die ons besturen. Dat is iets waar veel mensen in de wereld alleen maar van kunnen dromen.
  Ik ga hier niet beweren dat dit systeem perfect is, maar heb jij een beter alternatief hoe we de boel moeten organiseren?

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @jan:
  je hebt natuurlijk ergens gelijk dat het net die meningsverschillen en de discussies daaromtrent een onderdeel zijn van de democratie. Daar heb je volledig gelijk in. Mij gaat het vooral om de manier waarop ze die discussies met elkaar voeren.

  Of ik een beter alternatief weet hiervoor: néén! Maar ik geloof er wel in om onze politieke structuur te vereenvoudigen waardoor er meer transparantie is en focus op het politieke process en besluitvorming.

 • jan said

  Daar ben ik het volledig mee eens, dat onze politieke structuur veel te ingewikkeld is. Je krijgt die zelfs aan niemand meer uitgelegd. We zitten nu in de situatie dat het bestuur vooral bezig is met zijn eigen structuur, in plaats van met de grote en kleine problemen van de samenleving.
  Alleen is er een meerderheid nodig bij de partijen om de structuur te veranderen, en laat ze nu net daarin weer niet overeen komen…
  *zucht*
  Je hebt gelijk: het systeem werkt niet ;-)

Leave a Reply