29/5 2009

Ik weet niet wat kiezen

4

Zondag is ‘t weer zover. Dan moeten we kruisjes gaan zetten achter namen die voor partijen waar we van denken dat zij het beste voor hebben voor onze respectievelijke behoeften. En om eerlijk te zijn, ik heb er geen flauw benul van voor wat en wie ik moet gaan stemmen. Zoals steeds worden er weer krasse en beloftevolle uitspraken gedaan door mensen die een gigantisch loon krijgen om van er telkens weer een soepje van de te maken. Volgens de stemtest zou ik op de sossen moeten stemmen. Een uurtje later dezelfde test gaf me aan dat ik voor de groenen bolletjes moest vullen. Raak daar maar eens wijs uit. Ik volg al een tijdje in de ochtend op Radio 1 de discussies tussen de verschillende spelers van de partijen en noch geraak ik er niet verder.

Ik geloof echt wel in de oprechtheid en gedrevenheid van een aantal politiekers maar als het puntje bij ‘t paaltje komt dan maken die er toch ook weer een soep van. Als we in België de stemplicht zouden afschaffen en enkel de mensen laten stemmen die weten waar het over gaat, dan zouden we volgens mij  veel oprechtere en betere resultaten boeken. En daardoor zouden populistische partijen als Vlaams Belang en Lijst Dedecker direct ophouden met bestaan. Ik ben trouwens niet van mening dat deze partijen het helemaal fout hebben. Er zitten punten tussen waar werk van gemaakt moeten worden ook in hun programma, maar ik kan mij evengoed terugvinden in CD&V en VLD… Zoals steeds ben ik te vinden voor een mix van alles, het beste van alle werelden. Indien we volwassen partijen zouden hebben, zou deze mix perfect vetregenwoordigd moeten zijn in ons parlement en zouden deze partijen vlotjes met elkaar moeten samenwerken om onze belangen te vertegenwoordigen. Helaas wordt er na de uitslag van het stemmen een spelletje: “wij willen niet met jullie samenwerken” en “jij mag bij ons want dan hebben we een meerderheid” gespeeld. Met andere woorden it all leads to nothing en het komt neer op macht verkrijgen en de juiste portefeuilles verkrijgen om hun eigen portefeuille te vullen. Of bezie ik het allemaal een beetje te negatief?

En dan nog het geheel BHV… in godsnaam dat is slechts een minimale fractie van de bevolking die daar van wakker ligt maar het is meestal het hoofd item in het nieuws. Ik denk dat er er andere en dringendere problemen zijn dan wat chauvinisten die in hun trots gekrenkt zijn omdat ze ites in ‘t Frans of Nederlands moeten afhandelen aan een loket waar ze slechts 1 keer op de twee jaar moeten komen. Get over it!

4 Responses to “Ik weet niet wat kiezen”

  • Wacht tot je in BHV woont… Ik vind dat het vooral over uw Lange Wapper gaat in het nieuws.

  • Bart said

    Daarom dat het Belgisch kiessysteem moet worden gewijzigd. Je zou op mensen moeten kunnen stemmen over partijen heen. Dan kan je de knappe koppen eruit halen én dan moeten uiteraard die personen ook daadwerkelijk hun functie gaan uitoefenen. Dat maakt onmiddellijk komaf met het doorschuiven van postjes etc. Nog beter zou zijn als je per persoon ook zijn post kan aanduiden. Dan kunnen kandidaten zich op voorhand motiveren voor één of andere post. Als ik wordt verkozen maak ik hier direct werk van, stem je op mij?

  • euhm… tis toch pas volgende week zondag eh ? de 7de juni, niet ?

  • jim-bar said

    ik ben voor een kleine actualiteitskwis die vooraf gaat ah stemmen – gebuisd => je hoeft niet te stemmen

Leave a Reply