11/5 2009

I just don’t get it

7

Ik zit hier naar Louis Theroux te kijken over georganiseerd jagen in  Afrika. ‘t Concept is simpel. In een afgesloten reservaat wordt een heel aantal – wilde – dieren gekweekt om tegen betaling afgeschoten te worden. Dikke vette amerikaantjes betalen dan veel geld om in luxe naar Afrika te vliegen, in luxe te overnachten, op een ochtend worden ze met een vette jeep naar een locatie gebracht waarop ze een paar meters  van de dieren verwijderd zijn. Ze hoeven enkel maar de trekker van hun geweer of kruisboog overhalen en hopen dat ze het dier raken. Eenmaal het dier geraakt is lopen er (meestal) zwarte helpers het bos in om te zoeken naar het gewonde of stervende dier. De helpers halen het dier, laden het op in de jeep en brengen het naar een schuur waar ze ontdaan worden van hoofd, ledematen, etc… tot er enkel de troffee overblijft. Ondertussen staan die Amerikanen erbij met een grijns van genot, respect voor elkaar,  luid vertellend over hoe hun seconde ervaring was toen ze de trekker overhaalden… ‘t Is gewoon een laffe opgezet spel helemaal, het enige dat ze moeten doen is de trekker overhalen wanneer er gezegd wordt dat het kan. Dan ben je toch geen held? Dan ben je een lafaard!

Als je  deze vadsige mannen op hun eentje achterlaat in de wilderness is het een kwestie van uren voor ze om hun moeder roepen… ze hebben enkel de drang om te doden, niet de drang om te leven volgens de wetten van de natuur en weten er dus ook niets van. De locals die deze business draaiende houden wil ik nog in het midden houden. Zij moeten ook maar overleven en van sinaasappels kweken kan je ook niet meer overleven tegenwoordig

Ja ik ben een vlees eter en jà, daar moeten ook dieren voor sterven, maar ik vind niet dat er een sport van gemaakt moet worden, over gestoefd moet worden of een bewijs van mannelijkheid is. Als je een wild (zeldzaam) dier moet afschieten uit noodzaak, honger of overlevingsdrang dan kan ik daar met leven. Maar een dier doodschieten in een artificieel opgezette omgeving om dan laf het beest af te schieten zodat je jezelf sterk en stoer vindt, I just don’t get it!

7 Responses to “I just don’t get it”

 • Bart said

  Heb de reportage ook gezien. Sterk, zoals altijd door Louis Theroux. Ik ben een fan. Maar laten we deze reportage niet gebruiken om alle Amerikanen over dezelfde kam te scheren. Ik ken heel wat Amerikanen die wel écht om de natuur geven en dit nooit zouden kunnen/doen.

 • lamazone said

  Is er een wezenlijk verschil tussen het doden van dieren voor de vleesverwerkende industrie en het doden van dier in een reservaat? Het resultaat is uiteindelijk hetzelfde: een dood dier (of meerdere), niet gedood uit noodzaak. Niet?

 • ysabje said

  ik ben het met u eens. Die kick van zo’n dier te doden, dat begrijp ik niet…

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @lamazone: Je hebt ergens gelijk. Maar mensen blijven omnivoren en dus eten wij ook vlees van mede aardbewoners. Daar is de voedselketen voor. En daar kan ik met leven, maar dat het een sport wordt daar heb ik een probleem met.

 • Adrenalina
  Twitter: the_misses
  said

  Wereldwijd zijn dit bedreigde diersoorten behalve in deze wildtrofeeparken. Wreed op deze onnatuurlijke manier. De boeren beweren met hun inkomsten diersoorten in leven te houden. De trofees zien er perfecter dan ooit gezien in de wildernis. Ze zouden beter verplicht worden om telkens een groot stuk van hun winst af te geven aan natuurreservaten die wel degelijk met iets opbouwend bezig zijn.

 • Timo said

  Vissen is ook degoutant….:-)

 • herm said

  Reportage ookg ezien en ook totaal fout concept…

  MAAR ze haddenw el gelijk met hun vergelijking met andere Afrikaanse landen, waar er door stropen bijna all dieren zijn uitgeroeid en het feit, dat er bij hen kweekprogramma’s zijn en het dierenbestand dus zelfs aangroeit.

  Je kan dus meer voor de dierenbescherming doen, door zorgen dat landen als zimbabwe terug een goed bestuur en voedselbedeling krijgen (om het stropen te stoppen)! Enja voor de jagers weet ik wel een groot zwijn rondlopen in zimbabwe, wat gerust mag afgeschoten worden!

  Ik maak mij trouwens geen illusie, dat de kip op mijn bord wel een vredige dood heeft gehad!

Leave a Reply