21/4 2009

roadtrip

14

Ik ben graag onderweg… ik vind het heerlijk om door een nieuw en veranderlijk landschap te zoeven en de variatie in het uitzicht op te snuiven. ‘s Nachts rijden naar een vakantiebestemming vind ik dus een beetje zonde, hoewel het ook gewoon practisch is soms. Het voordeel van met de wagen op vakantie te gaan is dat je totale vrijheid hebt. Ik heb een aantal zaken op ‘t programma staan dit jaar als (mini) tripjes maar ik zou graag ook eens een reis doen gewoon met de wagen ergens ver naartoe rijden. Her en der stoppen om de sfeer op te snuiven om dan weer verder te rijden, variatie is heel belangrijk voor mij. Idealiter zou ik zelfs veel liever liften, dan ben je op weg naar een coole bestemming en leer je ondertussen al liftend verschillende mensen kennen. Vroeger deed ik alles zo, met de duim, zelfs naar ‘t school en later naar ‘t werk. ‘t Was alleen lastig om juist te timen wanneer je aankwam.

Dit jaar zou ik graag naar Noorwegen rijden. Met de auto tot in Denemarken, de boot op rijden en in Oslo er weer afrijden. En dan op ‘t gemakje naar het noordelijkste punt van Noorwegen bollen. Ik heb al op het zuidelijkste punt van Afrika gestaan, het noordelijkste punt op het Europese continent lijkt me ook leuk. Een mobilehome huren kan ook, Zweden is ook een optie… Ik heb gewoon zin in een ander landschap dat verassend is met pitoreske dorpjes zonder al te veel andere toeristen. En uitgestrekte natuur is een must. Als u nog een goede bestemming weet die ik met de wagen kan bereiken, share with us in de comments.

14 Responses to “roadtrip”

 • jan said

  Ik heb vorig jaar een rondreis van een maand gedaan met de jeep in Zweden/Finland/Noorwegen. Dat was zeer aangenaam, maar je moet wel rekening houden met een aantal dingen.
  - het landschap is weinig gevarieerd: in het binnenland zijn het overal eindeloze wegen door berkenbossen. in Noorwegen aan de kust rij je langs de fjorden, dat zijn mooie maar ook enorm lange stukken.
  - brandstof is enorm duur, en diesel kost er meer dan benzine.
  - alleen zal je niet zijn: het rijdt daar vol met Nederlanders en Duitsers in een camper.
  - je bent veel op jezelf aangewezen.
  - er zitten OVERAL muggen. en dan heb ik het over MILJOENEN van dat soort dingen. op sommige plekken kan je gewoon niet blijven stilstaan.

  Maar ik vond het wel de moeite, vooral omdat je er wild mag kamperen. Van heel de maand 0 euro betaald om te slapen. Als je gaat zeker naar nationaal park Abisco (ZW) gaan. En naar de Lofoten (NW). Vergeet ook geen regenkledij ;-)

 • Een tripje schotland is ook mooi, maar dan moet je wel al een paar boten nemen :)

 • dP said

  Letland doet zijn best om toeristen te lokken en is daardoor erg gastvrij. Maar die toeristen hebben hen nog niet massaal gevonden.

 • Ik heb Noorwegen al gedaan, ook Litouwen is een aanrader, Noord – Spanje is ook fijn.
  Laat maar weten als je ergens meer info over wil.

 • zweden is een aanrader, noorwegen staat nog op het verlanglijstje. muggen zijn zeker van de partij, maar er bestaan ook ‘mosquito free’ campings. ècht waar!

 • jos said

  China

 • ysabje said

  ik ben een drietal jaar geleden eigenhandig naar rusland gereden (mijn lief kan niet rijden). We wilden eigenlijk naar georgie, maar we mochten daar de grens niet over. Het was een fantastisch avontuur, heftig om auto te rijden (die wegen!), maar wel een heerlijke reis. Ik vind Oekraïne een fantastisch land om met de auto te doen. Ik zou aanraden: een reisje in oekraïne: odessa, kiev (ongelofelijk mooie stad!), de krim (geschiedenis en mooimooi). Nog niet teveel toeristen, een scheutje avontuur, maar toch al westers genoeg. Qua campings niet altijd evident want dat kennen ze daar nog niet echt, maar laat dat de pret niet bederven. Weinig toeristen, mooi warm land met veel landbouwgebied, ze spreken er nog lang niet allemaal engels en dat maakt het weer toffer. Het is niet duur. En je rijdt door polen en tsjechië. In polen kan je de zoutmijnen van krakow en krakow zelf nog meenemen… En Kiev is zo mooi. In de meeste steden ligt het park in de stad, maar in kiev ligt de stad in het park, zeggen ze…

  Voor die reis: zorg dat je auto niet te sjiek is, en laat hem ‘s nachts door het hotel bewaken of blijf er bij. Oja, je hoeft in de zomer ook geen visum meer te hebben voor Oekraïne. Als je spijt hebt van zo’n reis, ga ik 3 uur op mijn kop staan.

  En ga niet naar moldavië, daar wordt je gek.

  Wij zijn ook autoreizers. Ik kan niet goed ‘s nachts rijden, een soort nachtblindheid. Dat maakt dat we de ritten altijd goed beleven, veel zien en veel in de auto zitten. We wilden ook naar scandinavië. Maar ik denk dat ik nr dP ga luisteren en naar letland ga…

 • Koen Van der Auwera
  Twitter: atog
  said

  Straf. Dat is net hetgene wat mijn broer volgende week gaat doen. :)

  Met mobilehome naar Denemarken, boot, Zweden en nog van die dingen.

 • dP said

  Als je dan toch naar mij aan ‘t luisteren bent … :-)))
  en gezien je autoreizen fijn vindt: Roemenië!!!
  Meerbepaald Sibiu en verblijven bij Johan en Maria Vacar in Orlat!! Die mensen verhuren een kamer van hun huis en je eet gewoon mee met het gezin.
  Wel zorgen dat je de glazen die je gepresenteerd krijgt niet blijft leeg drinken, want dan blijf je permanent dronken!! – zelf gestookte wijn en Å¢uică in overvloed en het is er een teken van beleefdheid om te blijven bijvullen!! –
  Uitgestrekte landschappen en bergen! En de cultuurschok bij ‘t binnen rijden van het land – via Hongarije – is zeer confronterend en prachtig om mee te maken tegelijkertijd.

 • dP said

  Een wat uitgebreidere indruk over mijn ervaring met Roemenië:
  http://dp-spot.blogspot.com/2008/07/uic-en-pepers.html

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  Allrighty then, er zitten leuke tips tussen.
  Schotland is ook een leuke gedachte
  Ik ga overleggen met the misses :-)

 • ysabje said

  oekraïne! kiev!

 • Ik heb een tijdje in Zweden gewoond en het is gewoon al de moeite om daar wat rond te rijden. Zeker in de zomer lekker op het gemak. Van de natuur naar de stad en terug. Bergen in Noorwegen is best wel de moeite. Langs de fjorden, indrukwekkend…

  Vergeet zeker Stockholm niet. Misschien wel de stad voor de creatives onder osn. En om dan toch effe het nuttige aan het aangename koppelen: in Stockholm zitten zowat de beste online bureaus wereldwijd.

  Alleen die klotemuggen zijn er idd soms te veel aan :)

 • Net terug van ons tripke naar Scandinavia… Imo schitterend, maar als ik het nog eens zou doen, zou’k langer verlof nemen – 2 weken zijn zo voorbij… En enkel nog maar Noorwegen doen, richting Noordkaap rijden en ‘t noorderlicht aanschouwen lijkt me nog wel iets hebben… :) Qua muggen viel’t heel goed mee, en met’t weer hebben we gewoonweg ranzig veel chance gehad… 1 dag regen gehad fzo? Voorts ‘t zonneke op ons bolleke! Nen aanrader – echt hé!

Leave a Reply