4/4 2009

Tegenlicht

7

Ik zat deze namiddag na een fietstochtje een beetje te luiwammessen in de zetel met mijn camera. Vanuit de zetel probeerde ik de rare snuiten van the misses vast te leggen, die was namelijk een kado aan het inpakken en dat verliep niet zo best met de plakband. Je moet weten dat wij een heel leuk appartement hebben maar licht gewijs is het wel een moeilijk verhaal, het licht komt namelijk zéér dominant door het grote schuifraam naar binnen, that’s it. Dat geeft dus ongeloofelijk veel tegenlicht zoals je op het linkse beeld kan zien. Aangezien ik altijd een half opgezete softbox heb staan was die snel opgesteld schuin tegenover the misses. Op die manier kon ik haar mooi vastleggen zonder overbelichting op de achtergrond of onder belichting op de voorgrond. En dat geeft dan het rechtse beeld als resultaat:

Tutorial: Strobist Counter Light (Bad light) Tutorial: Strobist Counter Light (Good Light)
without flash or softbox with softbox

Natuurlijk kan je dit ook al bekomen met het gebruik van je ingebouwde of opzet flitster maar die zijn meestal minder eenvoudig in te stellen en zorgen er dan meestal ook voor dat de achtergrond niet helder genoeg belicht is.

Strobist info: iso 100 – 85mm – f2.8 – 1/125 – softbox 1/16 – schuin rechts voor model geplaatst.
Visual van de setup

in Foto , how to Tags: ,

7 Responses to “Tegenlicht”

 • ysabje said

  Het effect mag er zijn! maar zo’n softbox moet je wel hebben dan…

 • ysabje said

  ik zit altijd te knoeien met tegenlicht binnenshuis en flits er dan maar op los, wat zeker niet altijd mooie resultaten geeft. Ofwel is de achtergrond altijd heftig overbelicht… Voor een arm en onervaren meisje als ik is fotografie soms een echt gepuzzel met veel frustratie en een nog lange af te leggen weg…

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  met een opzetflister en indirect flitsen kan je ook al een heel eind komen. Zeker als je de flits-sterkte manueel instelt. Als je daar hulp bij nodig hebt, lemme know!

 • Ha! Ge moogt altijd eens een voorbeeldje geven van hetzelfde met opzetflits!! Dat wil ik ook wel eens zien…

 • dipfico
  Twitter: dipfico
  said

  @depechie:
  speciaal voor jou heb ik the misses even terug gepositioneerd en
  met de opzetflitser (SB-600) snel iets gefixed.

  Hier kan je ‘t resultaat checken

   
  strobist info: SB-600: 1/32 f3.5 85mm iso100

 • Ik moet er dus toch meer aan denken om mijn sb-600 altijd mee te nemen!! Zelfs bij goed weer :)

  Merci voor de test.

 • liezeke said

  ik vind het met zo’n opzetflits vaak jakkie. pff. krijg dat ding nooit mooi ingesteld.
  of je krijgt de commentaar dat je het plat geflitst hebt. buhuh. tenzij je zo’n softboxje op de flitser zet. maar dat heeft nu niet iedereen in huis natuurlijk. tupperware zou ook wel goed werken. ‘t schijnt.

Leave a Reply